Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ιράν - Χεζμπολάχ: Μείνετε εκτός της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστηρή προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ιράν - Χεζμπολάχ: Μείνετε εκτός της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς
Φιλάμε τα χέρια εκείνων που σχεδίασαν την επίθεση στο Σιωνιστικό καθεστώς, αναφέρει ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν.

Μια σαφέστατη προειδοποίηση ήρθε από την αμερικανική πλευρά, με αποδέκτες το Ιράν και την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου: Μείνετε εκτός της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, «θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές» προτού συμμετάσχουν στον πόλεμο.

«Οι αντίπαλοι που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, δεν θα πρέπει να αμφισβητούν τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του συντονιστή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι: «Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι στην περιοχή κατανοούν ποιες είναι αυτές οι δυνατότητες».

Η άφιξη στην περιοχή του αεροπλανοφόρου USS Ford – το οποίο συνοδεύεται από το καταδρομικό USS Normandy με κατευθυνόμενους πυραύλους και τέσσερα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ – έχει σκοπό να στείλει μια ξεκάθαρη προειδοποίηση στο Ιράν και τις μαχητικές ομάδες που υποστηρίζει σε όλη την περιοχή: Να μην εμπλακούν στη σύγκρουση, εξαπολύοντας τις δικές της επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Επί του πεδίου, το Πεντάγωνο έχει αρχίσει να προμηθεύει πυρομαχικά αεράμυνας και άλλο εξοπλισμό στον ισραηλινό στρατό, ενώ ειδικοί χειριστές από την ελίτ Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC) παραμένουν έτοιμοι να βοηθήσουν με πληροφορίες και σχεδιασμό για πιθανές επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.

-Διαβάστε ακόμα: Μέση Ανατολή: Πώς θα τελειώσει η σύγκρουση χωρίς να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο;

Μαστίγιο και καρότο

Πέρα από τη στρατιωτική επίδειξη δύναμης, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν από πολλές υπηρεσίες έχουν έχουν επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο υψηλού επιπέδου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση της βίας σε άλλα μέτωπα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν ο Λίβανος, η Δυτική Όχθη και η Συρία, όπου οι διάφορες και ποικίλες πολιτοφυλακές υποστηρίζουν την εχθρότητα προς το Ισραήλ.

«Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε όλη την περιοχή για τυχόν ενδείξεις ή προειδοποιούμε ότι αυτές οι ομάδες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε αυτή τη σύγκρουση με τρόπο που να την κλιμακώνει», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται με το Ισραήλ και με τους εταίρους τους σε όλη την περιοχή για να περιορίσουν τη βία στη Γάζα.

- Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Σφράγισε τα σύνορα της Γάζας- Νεκροί 1500 μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ

Χαμενεΐ: Φιλάμε τα χέρια εκείνων που σχεδίασαν την επίθεση στο Σιωνιστικό καθεστώς

Η ιρανική αντίδραση έρχεται δια στόματος του Αλί Χαμενεΐ. Στην πρώτη του τηλεοπτική ομιλία μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν χαιρέτισε την τη «στρατιωτική αποτυχία» του Ισραήλ. Όπως αναφέρει το Reuters, μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης για δόκιμους των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Τεχεράνη, ο Χαμενεΐ επανέλαβε τη μη ανάμειξη της χώρας του στην παλαιστινιακή επιχείρηση, λέγοντας ωστόσο, «φιλάμε τα χέρια εκείνων που σχεδίασαν την επίθεση στο Σιωνιστικό καθεστώς. Η θαρραλέα ενέργεια και η μεγάλη θυσία που έκαναν οι Παλαιστίνιοι ήταν μια απάντηση στα χρόνια εγκλήματα που διέπραξε ο Σιωνιστής εχθρός». Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αρνήθηκε την ανάμειξη του Ιράν στις φονικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Έως και 150 άτομα όμηροι στα χέρια της Χαμάς

Μαδούρο: Το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία» σε βάρος των Παλαιστινίων

Μεσανατολικό: Η Delta ακυρώνει τις πτήσεις προς το Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider