Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ χθες Τετάρτη.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό πως συνομίλησαν αφότου άρχισε διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων των δυο κρατών, αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων, νωρίτερα φέτος.
Τη συνδιάλεξη απασχόλησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Κατά την ίδια πηγή, ο πρόεδρος και ο πρίγκιπας έδωσαν έμφαση στην «ενότητα του ισλαμικού κόσμου».
Ιρανοί πολιτικοί εκφράστηκαν επαινετικά για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο, την πιο πολύνεκρη στο εβραϊκό κράτος από καταβολής του, πάντως η Τεχεράνη διέψευσε κατηγορηματικά πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.
Η Σαουδική Αραβία θεωρείται προστάτιδα δύναμη των Παλαιστινίων.
Το Ριάντ κάλεσε το Σάββατο να τερματιστεί αμέσως η κλιμάκωση της βίας, κρίνοντας πως η επίθεση της Χαμάς οφειλόταν στη «στέρηση από τον παλαιστινιακό λαό των νομίμων δικαιωμάτων του» που προσάπτει στο Ισραήλ.
- Διαβάστε ακόμα: Διάγγελμα Νετανιάχου: Η μοίρα του Ισραήλ κρέμεται από μια κλωστή - Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένα πτώμα
Αραβικός Σύνδεσμος: Άμεσος τερματισμός των Ισραηλινών επιθέσεων
Τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε έκτακτη συνεδρίασή τους στο Κάιρο χθες Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των 22 κρατών προειδοποίησε εναντίον των «καταστροφικών» συνεπειών από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης και της ασφάλειας που θα έφερνε η κλιμάκωση του πολέμου.
Το Ισραήλ διεξάγει πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ και τους συμμάχους του στη Δύση, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο ο στρατιωτικός βραχίονας του κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, με πάνω από 1.200 νεκρούς. Οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα ξεπέρασαν τους χίλιους χθες Τετάρτη.
Η ανακοίνωση της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρει πως είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, να γίνουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με το Ισραήλ» προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη και συνολική» συμφωνία ειρήνης.
Κατά τον Χουσάμ Ζακί, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τους θανάτους αμάχων και τις επιθέσεις εναντίον τους και από τις δυο πλευρές. Τόνισαν πως πρέπει να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως.
Στον αραβικό κόσμο δεν μοιάζει μολαταύτα να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για τον πόλεμο Χαμάς - Ισραήλ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν –που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος– κάνουν ασκήσεις ισορροπίας, παρότι κράτη του Κόλπου, ανάμεσά τους το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, κατηγόρησαν το Ισραήλ για την κλιμάκωση. Ομοίως η Σαουδική Αραβία, που επέρριψε ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση η οποία «στερεί» από τους Παλαιστίνιους τα «δικαιώματά της».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ