CNBC: Μια είσοδος της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση αλλάζει το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
CNBC: Μια είσοδος της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση αλλάζει το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή
Ο ορατός κίνδυνος η σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς να να επεκταθεί σε περιφερειακό επίπεδο.

Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ της λιβανέζικης παραστρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στο βόρειο Ισραήλ, σηματοδοτεί ότι η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να επεκταθεί σε περιφερειακό επίπεδο.

Με την ισραηλινή χερσαία εισβολή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πιθανώς επικείμενη, η σύγκρουση θα μπορούσε να αυξηθεί και να εμπλέξει άλλους περιφερειακούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και ενδεχομένως του Ιράν, αναφέρουν γεωπολιτικοί αναλυτές που επικαλείται το CNBC.
-Διαβάστε ακόμα: Γάζα: Βρέθηκαν πτώματα ομήρων- Εξάωρη παράταση στο τελεσίγραφο εκκένωσης της Γάζας

Aν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να συμμετάσχει στη σύγκρουση στο γειτονικό Ισραήλ, «δεν θα είναι τίποτα λιγότερο, από μια αλλαγή του παιχνιδιού», δήλωσε στο CNBC ο Φιράς Μακσάντ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.

«Η Χαμάς δεν είναι παρά το αδύναμο υποχείριο της Χεζμπολάχ, μιας πολύ πιο τρομερής μαχητικής δύναμης και ευρέως αναγνωρισμένη ως ο πιο ισχυρός μη κρατικός στρατός στον κόσμο», πρόσθεσε. «Αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».

Πολιτικό κόμμα και παραστρατιωτική ομάδα

Η Χεζμπολάχ λειτουργεί τόσο ως πολιτικό κόμμα, όσο και ως παραστρατιωτική ομάδα και έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση. Κατέχει μεγάλη δύναμη στον Λίβανο με τη μορφή του σιιτικού πολιτικού κόμματός της, το οποίο κατέχει 62 έδρες στο κοινοβούλιο της χώρας, μαζί με την υποστηριζόμενη από το Ιράν παραστρατιωτική οργάνωσή της.

Η Χεζμπολάχ, που σημαίνει το «Κόμμα του Θεού», ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου το 1982 με την υποστήριξη του Ιράν και την υποστήριξη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Η ομάδα ενισχύθηκε μετά από τον πόλεμο με το Ισραήλ το 2006 και η στρατιωτική της πτέρυγα έχει μεγαλώσει για να ξεπεράσει σε αριθμό και ισχύ τον στρατό του Λιβάνου, ως η κύρια στρατιωτική δύναμη στη χώρα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τώρα η Χεζμπολάχ δεν έχει την εγχώρια λαϊκή υποστήριξη, που είχε το 2006, για να υποστηρίξει μια στρατιωτική επιχείρηση στον τρέχοντα πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Ο Τζόζεφ Ντάχερ, συγγραφέας του «Χεζμπολάχ: Η Πολιτική Οικονομία του Κόμματος του Θεού του Λιβάνου», ανέφερε στο CNBC ότι η Χεζμπολάχ «έχει γίνει όχι μόνο βασικός πολιτικός και στρατιωτικός παράγοντας του Λιβάνου, αλλά και βασικός περιφερειακός παράγοντας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κλίμακα του πολέμου θα εξαρτηθεί από την παρέμβαση ή όχι της Χεζμπολάχ. Πρόσθεσε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση «έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία, ειδικά στη συριακή σύγκρουση, αλλά και στο Ιράκ και σε μικρότερο βαθμό στην Υεμένη».

Συμπλήρωσε ότι η Χεζμπολάχ είναι «εγγενώς ιδεολογικά, πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά συνδεδεμένη με το Ιράν», ενώ είναι επίσης ένας αυτόνομος παράγοντας στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Στους δρόμους 7.000 στρατιώτες για επιπλέον περιπολίες ασφαλείας

Σ. Αραβία: Διακόπτει τις συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider