Εκατοντάδες νεκροί από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκατοντάδες νεκροί από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας
Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας όπου χιλιάδες άμαχοι είχαν καταφύγει χθες το βράδυ, μια καταστροφική απώλεια ζωών που πυροδότησε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας όπου χιλιάδες άμαχοι είχαν καταφύγει χθες το βράδυ, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, μια καταστροφική απώλεια ζωών που πυροδότησε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Φωτογραφίες και βίντεο έδειχναν ματωμένα και απανθρακωμένα πτώματα, σκορπισμένα στο προαύλιο του Νοσοκομείου Ahli Arab. Τριγύρω υπήρχαν κουβέρτες, σακίδια και στρώματα, από τις οικογένειες που είχαν έρθει για να αναζητήσουν καταφύγιο στο νοσοκομείο αφού τα σπίτια τους είχαν καταστραφεί.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης επίθεσης με ρουκέτα από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, μια ένοπλη ομάδα που ευθυγραμμίζεται με τη Χαμάς, κάτι που ο εκπρόσωπος της οργάνωσης διέψευσε.

Η φονική έκρηξη σημειώθηκε καθώς οι συνθήκες στη Γάζα γίνονται ολοένα και πιο απελπιστικές. Τα τρόφιμα, τα καύσιμα και το νερό μειώνονται γρήγορα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του στις νότιες πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα. Ο βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα σκότωσε 2.800 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 10.000, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, και οι εντολές του Ισραήλ για εκκένωση της βόρειας Γάζας έχουν εκτοπίσει τουλάχιστον 600.000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ χαρακτηρίζει τις κατηγορίες του στρατού του Ισραήλ «ψέματα»

Η οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ χαρακτήρισε σήμερα «ψέματα» τις κατηγορίες του Ισραήλ, που της επέρριψε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας χθες Τρίτη το βράδυ, με απολογισμό εκατοντάδες νεκρούς.

«Όπως συνηθίζει, ο σιωνιστής εχθρός προσπαθεί, κατασκευάζοντας ψέματα, να απαλλαγεί από την ευθύνη του για τη βάρβαρη σφαγή που διέπραξε, βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο, στρέφοντας το δάχτυλο προς τον Ισλαμικό Τζιχάντ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισλαμιστικό κίνημα. «Διαβεβαιώνουμε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ψευδείς και ανυπόστατες», πρόσθεσε.

Αμπάς: Αυτή η «ειδεχθής σφαγή» δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα ήταν «ειδεχθής σφαγή» που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και πρόσθεσε πως πλέον θεωρεί ότι οι συνομιλίες για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τερματισμό του πολέμου είναι απαράδεκτες.

«Το Ισραήλ παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές» και «δεν θα αφήσουμε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από εκεί», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι υγειονομικές αρχές στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου κυβερνά η Χαμάς, ανέφεραν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Ο στρατός του Ισραήλ έκανε λόγο για πλήγμα κατά λάθος από τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ με ρουκέτες.

«Αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» για το νοσοκομείο ο Τζο Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε, σε επίσημο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» εξαιτίας της «έκρηξης» σε νοσοκομείο της Γάζας και της «φρικτής απώλειας ζωών» που προκάλεσε.

Στο κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ βρίσκεται εν πτήσει προς το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως μίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄ «αμέσως μόλις άκουσε την είδηση» και ότι ζήτησε από συνεργάτες του αρμόδιους για την εθνική ασφάλεια να «συνεχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έγινε».

Στόχος της επίσκεψης Μπάιντεν στο Ισραήλ είναι να αποτρέψει το Ιράν και τις φίλα προσκείμενες δυνάμεις στην περιοχή και να εμποδίσει την εξάπλωση της σύγκρουσης πέρα από το Ισραήλ και τη Χαμάς.

Φώτο: @Αssociated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκουτέρες: Οι επιθέσεις της Χαμάς «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων»

Μέση Ανατολή: Η Ιορδανία ακύρωσε την τετραμερή Σύνοδο με τις ΗΠΑ μετά το χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider