Συνεχίζεται η θωράκιση της χώρας για την πρόληψη φυσικών καταστροφών - Οι νέες επενδύσεις και τα επόμενα βήματα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνεχίζεται η θωράκιση της χώρας για την πρόληψη φυσικών καταστροφών - Οι νέες επενδύσεις και τα επόμενα βήματα
Με ένα νέο νομοσχέδιο, αλλαγές σε βασικές δομές και υπηρεσίες και επενδύσεις σε εξοπλισμό και τεχνολογία συνεχίζεται η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας στην χώρα.

Με ένα νέο νομοσχέδιο, αλλαγές σε βασικές δομές και υπηρεσίες και επενδύσεις σε εξοπλισμό και τεχνολογία συνεχίζεται η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας στην χώρα. Η στρατηγική του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βασίζεται στην πρόληψη και την ετοιμότητα έναντι φυσικών καταστροφών και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνονται οι επενδύσεις μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ και ο μετασχηματισμός των υποδομών.

Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 1,97 δισ. το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και αντλεί πόρους από τρία χρηματοδοτικά ταμεία, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά (πλέον) με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά τις τελευταίες 60 ημέρες προκηρύχθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 114 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα ευοδωθούν μέσα στους επόμενους 5 μήνες, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν και άλλες προκηρύξεις. Πιο συγκεκριμένα, τα έργα αφορούν σε προμήθειες σε αεροσκάφη, υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και πυροσβεστικά οχήματα. Ιδιαίτερο, δε, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο εκσυγχρονισμός των μετεωρολογικών σταθμών όπου προ βλέπεται η προμήθεια 50-60 συστημάτων υδρολογικών αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, 12 συστημάτων αισθητήρων ηλεκτρικών εκκενώσεων, 2 συστημάτων δορυφορικών σταθμών, 2 συστημάτων σταθμών βάσης, 2 συστημάτων λήψης, επεξεργασίας και οπτικοποίησης δορυφορικών δεδομένων, 6 μετεωρολογικών ραντάρ, ενός συστήματος «nowcasting», δηλαδή πρόβλεψης καιρού σε πολύ βραχυπρόθεσμη περίοδο καθώς και ενός συστήματος παραγωγής αυτοματοποιημένων ενημερώσεων και προειδοποιήσεων.

Εκτός από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, μέσω του νομοσχεδίου που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, προωθούνται πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών τα οποία θα ενεργοποιούνται άμεσα ενώ ενισχύεται ο μηχανισμός εναέριας έρευνας, διάσωσης και αεροδιακομιδών.
Πιο αναλυτικά, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αναδιαρθρώνονται οι δομές της Πολιτικής Προστασίας και ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενώ επικαιροποιείται η σύνθεση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας κάθε βαθμίδας, καθιερώνονται ειδικοί κανόνες στελέχωσης των Αυτοτελών Διευθύνσεων και Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων και προβλέπεται η δυνατότητα επίταξης και λήψης έκτακτων πρόσθετων μέτρων κατά το στάδιο της ειδικής πολιτικής κινητοποίησης.

Ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων γίνεται πιο ευέλικτος και θα λειτουργεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και θα στελεχώνεται από προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Στο ίδιο πλαίσιο, στις δράσεις του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων καθιερώνεται η δυνατότητα λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών όπως είναι η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας, η μερική αναστολή της υποχρέωσης προς εργασία, η πρόβλεψη τηλεργασίας, η προληπτική αναστολή υπαίθριων εκδηλώσεων, συναυλιών κ.λ.π.) Τα μέτρα αυτά θα κοινοποιούνται μέσω του 112 και θα είναι αμέσου εφαρμογής ενώ προβλέπεται η σύσταση επιτροπής εκτίμησης κινδύνου από την εκδήλωση επικίνδυνων φαινομένων πολιτικής προστασίας για τη διαρκή παρακολούθηση όλων των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων και τη διατύπωση γνώμης ως προς την ενδεδειγμένη Διαβάθμιση Κατάστασης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας της περιουσίας, της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών.

Με στόχο την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, οι αεροδιακομιδές προστίθενται στον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης. Όπως προβλέπεται, οι αεροδιακομιδές θα πραγματοποιούνται με εναέρια μέσα και αφορούν περιπτώσεις βαριά ασθενών, τραυματιών και εν γένει προσώπων που χρήζουν άμεσης βοήθειας και κατεπείγουσας ιατρικής φροντίδας και αφορά τη μεταφορά τους είτε από τον τόπο του συμβάντος σε κατάλληλο υγειονομικό σχηματισμό, είτε από υγειονομικό σχηματισμό σε κατάλληλο υγειονομικό σχηματισμό, με σκοπό την επείγουσα ή εξειδικευμένη θεραπεία τους, εφόσον η άμεση και ταχεία μεταφορά τους, για την οποία το διαθέσιμο πτητικό μέσο αποτελεί το πλέον πρόσφορο, κατάλληλο και αποτελεσματικό μέσο, κρίνεται αναγκαία από την ιατρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: «Μέσα σε 60 ημέρες προκηρύξαμε έργα του ΑΙΓΙΣ συνολικού προϋπολογισμού 114 εκατ. ευρώ»

Κικίλιας: «Πρόληψη, καλύτερος συντονισμός και έλεγχος, το τρίπτυχο του νομοσχεδίου»

Κικίλιας: Η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα πολιτικής προστασίας 1 δισ. ευρώ ενάντια στην κλιματική κατάρρευση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider