Γάζα: Έφτασαν στο Ισραήλ οι όμηροι - Απελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Έφτασαν στο Ισραήλ οι όμηροι - Απελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
Απελευθερώθηκαν 13 ισραηλινοί και 4 υπήκοοι άλλων χωρών. Στόχος μας η διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός, αναφέρει ο Μπάιντεν. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους δηλώνει ο Νετανιάχου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:24

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού (IDF), ξεκίνησε η απελευθέρωση της τρίτης ομάδας ομήρων της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας. Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για 13 Ισραηλινούς και 4 υπηκόους άλλων χωρών- ένας Ρώσος και οι άλλοι τρεις Ταϊλανδοί. Με νεότερη ανακοίνωση της ισραηλινής πλευράς έγινε γνωστό ότι οι όμηροι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον IDF, ένας από τους ομήρους ήταν σε σοβαρή κατάσταση και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο. Επιπλέον, το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ακολούθως, το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τη φυλακή Όφερ, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Μπεϊτούνια στη Δυτική Όχθη.

Με αυτή την εξέλιξη έλαβε τέλος το διαφαινόμενο αδιέξοδο, καθώς ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Μαχμούντ Μαρντάουι δήλωσε σε ένα ειδησεογραφικό κανάλι του Κατάρ: «Δεν θα απελευθερώσουμε άλλους ισραηλινούς ομήρους εάν το Ισραήλ δεν συμμορφωθεί με την αρχή της αρχαιότητας στην απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων».

Μάλιστα, νωρίτερα αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού είχε δηλώσει στο Sky News ότι δεν ήταν εγγυημένη η απελευθέρωση ομήρων αργότερα μέσα στην ημέρα.

Πριν ανακοινωθεί η εκκίνηση της διαδικασίας, είχε γίνει γνωστό ότι Ρώσος υπήκοος αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από παράκληση του προέδρου Πούτιν στη Χαμάς. Μάλιστα η ισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι τον απελευθέρωσε «σε απάντηση στις προσπάθειες» του Ρώσου προέδρου και «την υποστήριξή του στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Νωρίτερα, η Αίγυπτος ανάφερε ότι έλαβε λίστες με 13 Ισραηλινούς ομήρους και 39 Παλαιστίνιους που είχαν προγραμματιστεί για απελευθέρωση την Κυριακή, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, δήλωσε ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS). «Η εκεχειρία προχωρά χωρίς εμπόδια», ανέφερε η ανακοίνωση του, προσθέτοντας ότι 120 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν από την Αίγυπτο στη Γάζα την Κυριακή.

Μπάιντεν: Χαιρέτησε την απελευθέρωση της τετράχρονης Αβιγκέιλ Άινταν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απελευθέρωση της τετράχρονης Αβιγκέιλ Άινταν, της πρώτης Αμερικανίδας πολίτη που απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία της Χαμάς, αφού συνελήφθη από το Κιμπούτς Κφαρ Άζα μετά τη δολοφονία των γονιών της μπροστά της.

«Αυτό που υπέμενε είναι αδιανόητο», είπε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις αμέσως μετά την είσοδό της στο ισραηλινό έδαφος, σημειώνοντας τα συνεχιζόμενα αποτελέσματα των διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων καθώς και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παύσης που μεσολάβησε το Κατάρ και Αίγυπτος.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου αργότερα σήμερα για να συζητήσει τις προσπάθειες για παράταση της παύσης των εχθροπραξιών, η οποία θα οδηγήσει σε νέες απελευθερώσεις ομήρων για κάθε επιπλέον 24ωρη παράταση. «Αυτός είναι ο στόχος μου. Αυτός είναι ο στόχος μας να διατηρήσουμε αυτή την εκεχειρία πέρα από το αύριο», είπε. «Τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, αλλά η απόδειξη ότι αυτό λειτουργεί και αξίζει να συνεχιστεί περαιτέρω είναι σε κάθε χαμόγελο και να είμαστε ευγνώμονες για τα δάκρυα που βλέπουμε στα πρόσωπα εκείνων των οικογενειών που επιτέλους ξαναβρίσκονται μαζί», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν «μέχρι τη νίκη» επί της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη βόρεια Γάζα, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει, είπε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος σε Ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

«Έχουμε τρεις στόχους σε αυτόν τον πόλεμο: να εξοντώσουμε τη Χαμάς, να πάρουμε πίσω όλους τους δικούς μας που απήχθησαν και να φροντίσουμε ώστε η Γάζα να μην καταστεί ξανά απειλή για το Ισραήλ», πρόσθεσε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε την ισχύ, το σθένος, τη βούληση και την αποφασιστικότητα να πετύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου και θα τους πετύχουμε», συνέχισε.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου επισκέφθηκε και μία από τις σήραγγες της Χαμάς που ανακάλυψε ο ισραηλινός στρατός.

Αργότερα απόψε ο Νετανιάχου θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή “Face the Nation” του δικτύου CBS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider