Η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων υστερεί σε σχέση με άλλους κλάδους σε δεσμεύσεις για βιώσιμες πρακτικές και μείωση των εκπομπών σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα (COP28), η οποία θα διεξαχθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων με τις βέλτιστες πρακτικές που θα συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του αγροδιατροφικού τομέα.
Οι συστάσεις θα αφορούν στις μεθόδους αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ενώ δέσμη μέτρων θα απευθύνεται και στους καταναλωτές.
Τα κράτη που υπερκαταναλώνουν κρέας, δηλαδή οι πιο αναπτυγμένες χώρες, θα κληθούν να περιορίσουν την κατανάλωση, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες - όπου η υποκατανάλωση κρέατος αποτελεί μια διαδεδομένη διατροφική πρόκληση - θα πρέπει να βελτιώσουν την κτηνοτροφία τους.
Τα συστήματα τροφίμων αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μεγάλο μέρος αυτού του αποτυπώματος συνδέεται με την κτηνοτροφία - μια σημαντική πηγή μεθανίου, αποψίλωσης δασών και απώλειας βιοποικιλότητας. Αν και δεν θα είναι δεσμευτικό, το σχέδιο του FAO αναμένεται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για την χάραξη πολιτικής καθώς και για τις επενδυτικές αποφάσεις και να δώσει ώθηση στην κλιματική μετάβαση της βιομηχανίας τροφίμων, η οποία υστερεί σε δεσμεύσεις σε άλλους σχέση με άλλους κλάδους.
Άλλες συστάσεις θα καλύπτουν ζητήματα από το πώς οι αγρότες θα προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες οι οποίες χαρακτηρίζονται από αστάθεια μέχρι την αντιμετώπιση βασικών πηγών εκπομπών όπως τα απόβλητα τροφίμων και η απώλεια μετά τη συγκομιδή ή η χρήση λιπασμάτων. Το σχέδιο θα αναπτυχθεί σε τρία μέρη τα επόμενα χρόνια για να περιλαμβάνει συστάσεις για συγκεκριμένες χώρες.
Ποιες χώρες καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος
Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, η Βόρεια Αμερική καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος και ακολουθούν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική. Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 127 κιλά κρέατος το χρόνο σε σύγκριση με 7 κιλά στη Νιγηρία και μόλις 3 κιλά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO. Η Επιτροπή Eat-Lancet συνιστά στους πολίτες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 15,7 κιλά κρέατος το χρόνο.
Βιώσιμη αγροδιατροφή: Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Όπως είναι γνωστό, η χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία συμβάλλει στη ρύπανση του εδάφους, των υδάτων και του αέρα και στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει μεταξύ άλλων σε ενέργειες για να μειωθεί κατά 50% η χρήση και ο κίνδυνος των χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2030 και για να μειωθεί κατά 50 % η χρήση των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030. Κατ’ επέκταση, προωθείται η βιολογική γεωργία η ανάπτυξη της οποίας στηρίζεται από την ευρωπαϊκή πολιτική με στόχο το 25 % του συνόλου της γεωργικής γης) να χρησιμοποιείται για βιολογικές καλλιέργειες έως το 2030.
Η στρατηγική που εφαρμόζει προς αυτήν την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει στο πρόγραμμα «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της μετάβασής μας σε ένα βιώσιμο σύστημα διατροφής που θα πρέπει:
- Να έχει ουδέτερη ή θετική περιβαλλοντική επίπτωση και να συμβάλει στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής και στην ανατροπή της απώλειας της βιοποικιλότητας.
- Να ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια και να προασπίζει τη δημόσια υγεία, διασφαλίζοντας ότι ο καθένας έχει πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα.
- Να διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα είναι οικονομικά προσιτά παράγοντας παράλληλα δικαιότερες οικονομικές αποδόσεις, προωθώντας την ανταγωνιστικότητα της αγοράς στην ΕΕ.