«Η προώθηση περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας, με ίσες αμοιβές, ίδιες δυνατότητες εξέλιξης σε υψηλές θέσεις ευθύνης, ειδικά στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία, στην πληροφορική αποτελεί βασική μας προτεραιότητα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ζέφη Δημαδάμα Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
«Το ότι το 2019 είχαμε στη χώρα μας 1,2 εκατομμύρια γυναίκες οικονομικά ανενεργές αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ίδια την ενδυνάμωσή τους αλλά και εμπόδιο στο στοίχημα για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για τη χώρα» σημειώνει.
Η Ζέφη Δημαδάμα αναφέρεται εκτενώς στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θέτει το πλαίσιο των πολιτικών που υλοποιούνται για την εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Συγχρόνως, αναφέρεται στην ανάγκη οι γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν την κακοποίησή τους ενώ υποστηρίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι δομές της Γενικής Γραμματείας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι η ισότητα, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και η Ελλάδα οφείλει να είναι σταθερός συνοδοιπόρος στην προστασία τους. Ειδικά για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών τονίζει ότι η ισότητα στο γάμο είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ακολουθεί η συνέντευξη της Ζέφης Δημαδάμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Ποια είναι τα εμπόδια για την προώθηση της έμφυλης ισότητας στη χώρα μας και πώς αντιμετωπίζονται;
Η προώθηση της έμφυλης ισότητας είναι ζήτημα αξιακό και συνδέεται με νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν αλλάζουν αυτόματα. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση επενδύοντας σε διαφορετικούς τομείς.
Επενδύουμε στην εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με δράσεις όπως το Πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» ώστε η μητρότητα να γίνει πιο εύκολη επιλογή και πιο βιώσιμη, στηρίζοντας τις οικογένειες και δίνοντας τη δυνατότητα και στους δυο γονείς να βγουν στην αγορά εργασίας.
Ταυτόχρονα υιοθετούμε πολιτικές για την προώθηση της έμφυλης ισότητας στους χώρους εργασίας. Αυτό σημαίνει τόσο ισότητα σε επίπεδο αμοιβών, αλλά και ισόρροπη παρουσία σε θέσεις ευθύνης και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Επενδύουμε στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, μια μεγάλη μάστιγα της εποχής μας, με προληπτικές δράσεις αλλά και με δίχτυ προστασίας στα θύματα και στα παιδιά τους από τη Γενική Γραμματεία μας με Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες και τη Γραμμή SOS 15900.
-Ποιες πολιτικές θα ξεχωρίζατε στο στόχο της επίτευξης της έμφυλης ισότητας;
Όλες οι δράσεις και οι πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θα έλεγα όμως ότι σταθερή προτεραιότητα είναι η οριζόντια εφαρμογή της έμφυλης διάστασης σε όλους τους τομείς (gender-mainstreaming) και η διαπαιδαγώγηση σε μια κουλτούρα αποδοχής της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης. Η Υπουργός κα Σ. Ζαχαράκη υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους την ανάγκη συνεργιών και συνεργασιών με έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα σχολεία, στα πανεπιστήμια αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και επιμένουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αναπαράγουν πατριαρχικά στερεότυπα, ρητορική μίσους και ακραίο μισογυνισμό και ομοφοβία.
- Ποια είναι η προτεραιότητα σας στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;
Χωρίς αμφιβολία η προτεραιότητα μας στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι η ίση πρόσβαση των γυναικών και ανδρών στην αγορά εργασίας.
Τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά: Πάνω από 100 χρόνια θα χρειαστούν (στοιχεία από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) οι γυναίκες για να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη με τους άνδρες συναδέλφους τους. Απέχουμε 136 χρόνια από την επίτευξη της πλήρους ισότητας παγκοσμίως, ενώ η ανισορροπία είναι ακόμη πιο έντονη σε τομείς, όπως η μηχανική , η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, ο δείκτης συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό διαμορφώνεται στο 65% για τις ηλικίες 20-64, έναντι 83% για τους άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά 1,2 εκατομμύρια γυναίκες ήταν οικονομικά ανενεργές άρα μένουν εκτός εργασίας, βιώνοντας φτώχεια και αποκλεισμό. Θέλουμε επομένως περισσότερες γυναίκες στην εργασία, με ίσες αμοιβές για να ενισχύσουν και την εθνική οικονομία αλλά και να διασφαλίσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία. Το στοίχημα μιας ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης προϋποθέτει την ενεργοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, όπως των γυναικών.
Προσωπικό μου στοίχημα είναι ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες στην τεχνητή νοημοσύνη και στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.
- Είστε σίγουρη ότι θα νομοθετηθεί ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια παρά τις αντιδράσεις;
Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως μιλάμε για την ισότητα στον γάμο. Εάν παρατηρήσει κανείς τον χάρτη με τις χώρες που έχουν θεσμοθετήσει την ισότητα στον γάμο και έχουν διασφαλίσει τα δικαιώματα των παιδιών και τις υποχρεώσεις των γονέων ανεξαρτήτως φύλου, είναι αυτές της Δύσης, στην οποία και ανήκουμε. Η ισότητα στον γάμο, όπως έχει υπογραμμίσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πραγματικά, μου κάνει εντύπωση που συνεχίζεται μια συζήτηση για το εάν θα νομοθετηθεί ή όχι η ισότητα στο γάμο, αν δηλαδή θα διασφαλίσουμε ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά... Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών είναι αδικημένα από τον νόμο και πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.
- Τι θα ευχηθείτε κα Δημαδάμα για το 2024;
Θα ευχόμουν το 2024 να είναι η απαρχή μιας σειράς αλλαγών που θα προάγουν τη δικαιοσύνη, την ισότητα, τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη συμπερίληψη. Ειδικά για εμάς τις γυναίκες θα ήθελα να παραμένουμε ο εαυτός μας σε κάθε θέση που θα βρεθούμε και να μην υιοθετούμε «πρότυπα τοξικής αρρενωπότητας», υπηρετώντας έτσι την πατριαρχία -κάποιες φορές- καλύτερα κι από τους ίδιους τους άντρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ