DW: Οι Γερμανοί εμπιστεύονται αστυνομία και γιατρούς - Χαμηλό το ποσοστό στην πολιτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DW: Οι Γερμανοί εμπιστεύονται αστυνομία και γιατρούς - Χαμηλό το ποσοστό στην πολιτική
Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότεροι οι Γερμανοί; Έρευνα του Trendbarometer.

Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότεροι οι Γερμανοί; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να δώσει απάντηση η έρευνα του Trendbarometer για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων RTL, ntv και του περιοδικού Stern.

Για τη συγκεκριμένη καταγραφή, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο όρος «θεσμός» μπορεί να επιδέχεται μία ευρύτερη ερμηνεία, καθώς η έρευνα περιλαμβάνει ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους και επίσης, για πρώτη φορά, τα social media.

Περισσότερο από όλους τους θεσμούς οι Γερμανοί εμπιστεύονται, με το εντυπωσιακό ποσοστό 81%, την αστυνομία και τους «γιατρούς». Δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές, ανάμεσα σε γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με δημόσια ταμεία ή όχι. Στην τρίτη θέση με ποσοστό 74% βρίσκεται το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, ακολουθούν τα γερμανικά Πανεπιστήμια με 73%, ενώ και τα «Δικαστήρια» στο σύνολό τους συγκεντρώνουν ποσοστό 71%.

O στρατός καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο για το 2024, κατά επτά ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 53%. Όσον αφορά τους θρησκευτικούς θεσμούς, τα στοιχεία είναι μάλλον ετερόκλητα: το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο συγκεντρώνει ποσοστό 41%, η Ευαγγελική Εκκλησία 28%, η Καθολική Εκκλησία μόλις 10% και το Ισλάμ 6%.

Στον κλάδο της δημοσιογραφίας, ένας στους δύο Γερμανούς δηλώνει ότι εμπιστεύεται το ραδιόφωνο. Το 41% εμπιστεύεται τον γραπτό τύπο, ενώ η τηλεόραση συγκεντρώνει χαμηλότερο ποσοστό και συγκεκριμένα 27%. Σημαίνει αυτό ότι πολλοί, ίσως οι νεότεροι, έχουν μεταπηδήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Δύσκολο να πιστέψουμε κάτι τέτοιο. Τα social media περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στην έρευνα του Trendbarometer, αλλά περιορίζονται στην 36η και τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης, με ποσοστό 3%.

Για μία ακόμη χρονιά η έρευνα καταγράφει μειωμένη εμπιστοσύνη στην πολιτική. Μόλις ο ένας στους πέντε Γερμανούς δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον θεσμό του Καγκελάριου (ποσοστό 20% έναντι 33% το 2023) ή την κυβέρνηση στο σύνολό της (21%). Για τα πολιτικά κόμματα το ποσοστό μειώνεται στο 13% (έναντι 17% τον περασμένο χρόνο). Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο το υψηλό ποσοστό εμπιστοσύνης (66%) προς τον θεσμό του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Στο 3,8% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Ενέργεια: Γιατί η Γερμανία χρειάζεται εφεδρικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και 60 δισ. ευρώ

Γιατί η Γερμανία «σπατάλησε» τη χρυσή δεκαετία της – «Μύθος» η «ισχυρή» βιομηχανία;

gazzetta
gazzetta reader insider insider