Γερμανία: Στο 3,8% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Στο 3,8% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο
Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία που είχε χαράξει τους τελευταίους μήνες.

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία που είχε χαράξει τους τελευταίους μήνες, και προσφέροντας πιθανώς στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ένα επιχείρημα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή ανέβηκαν στο 3,8% τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis, ποσοστό σύμφωνο με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Το Νοέμβριο είχε "βουτήξει" στο 2,3%.

Η άνοδος του περασμένου μήνα οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις που είχε η κρατική ενίσχυση για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου η οποία μείωσε το ενεργειακό κόστος στα τέλη του 2022 και ενίσχυσε τον πληθωρισμό ένα χρόνο αργότερα. Ωστόσο τους πρόσφατους μήνες, οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα έχουν υποχωρήσει, κάτι που συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Νωρίτερα μέσα στη μέρα ανακοινώθηκε πως ο γαλλικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ τα στοιχεία της ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός ανακάμπτει έως και 3%, η επιβράδυνση που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 αναμένεται να συνεχιστεί καθώς προχωρά το έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Ενέργεια και υπηρεσίες ωθούν υψηλότερα τον πληθωρισμό

Βέλγιο: Επιβραδύνεται ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, αλλά οι τιμές παραμένουν σημαντικά υψηλές

Μειώθηκε το ετήσιο ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο με αύξηση των απασχολουμένων

gazzetta
gazzetta reader insider insider