Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, που επλήγη σφόδρα από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, β, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που μετέφερε εκεί προμήθειες για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες.
«Μια ομάδα από τον ΠΟΥ και εταίρους του κατάφεραν να φθάσουν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη βόρεια Γάζα σήμερα και να παραδώσουν 9.300 λίτρα καυσίμων καθώς και ιατρικές προμήθειες, για τη φροντίδα 1.000 ασθενών που έχουν τραύματα και 100 ασθενών που χρειάζονται αιμοκάθαρση», δήλωσε ο Τέντος Αντανόμ Γκρεμπρεγεσούς, επικεφαλής του ΠΟΥ, αργά χθες βράδυ στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Η ομάδα της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών ήταν σε θέση να δει ότι το νοσοκομείο μπορεί και πάλι να προσφέρει βοήθεια χάρη σε μια ιατρική ομάδα 60 ανθρώπων.
Το Αλ Σίφα έχει πλέον στη διάθεσή του 40 χειρουργικές κλίνες και κλίνες νοσηλείας, υπηρεσία εκτάκτων περιστατικών και τέσσερις αίθουσες χειρουργείων, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, του οποίου ο οργανισμός είχε κάνει μια αποκαλυπτική περιγραφή των χώρων αυτών στα μέσα Δεκεμβρίου, με εκατοντάδες τραυματίες να δέχονται φροντίδα ακόμα και στο δάπεδο και, το χειρότερο όλων, με μια δύσκολη εκκένωση προς άλλο νοσοκομείο.
Ο Τέντρος δήλωσε επίσης ότι το αλ Σίφα έχει και πάλι στη διάθεσή του μια βασική υπηρεσία γυναικολογίας-μαιευτικής και ακτινολογίας, περιορισμένη δυνατότητα αιμοκάθαρσης και «ελάχιστες» δυνατότητες εργαστηριακών ελέγχων.
«Η μερική αποκατάσταση των υπηρεσιών στο αλ Σίφα σημαίνει ότι η κατανάλωση καυσίμων είναι πολύ πιο υψηλή και οι ανάγκες για ιατρικές προμήθειες αυξάνονται», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ζητώντας σταθερή και ασφαλή πρόσβαση σε αυτό νοσοκομείο όπως και στο σύνολο των υποδομών υγείας στον θύλακα.
«Επιμένουμε, για άλλη μια φορά, στο γεγονός ότι η υγεία πρέπει να προστατεύεται και δεν πρέπει ποτέ να στοχοποιείται ή να στρατιωτικοποιείται», τόνισε.
Το νοσοκομείο αλ Σίφα, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών, και στη συνέχεια χερσαίων μαχών, που σημάδεψαν τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου που εξαπολύθηκε από το Ισραήλ κατά του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός εκτίμησε ότι το αλ Σίφα ήταν το βασικό κέντρο διοίκησης και επιχειρήσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που αρνείται η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.
Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπολύθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 23.469 ανθρώπων, κυρίως γυναίκες, έφηβοι και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Το σύστημα υγείας στη Γάζα είναι στα όρια της κατάρρευσης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή είναι «απερίγραπτη» και η διανομή βοήθεια πρέπει να αντιμετωπίσει εμπόδια «σχεδόν ανυπέρβλητα», είχε δηλώσει προχθές ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ