Έκκληση προς το Ισραήλ να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό στη Ράφα, απηύθυναν η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και ο παλαιστίνιος ομόλογός της Ριάντ Αλ Μαλίκι, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο, για δεύτερη φορά από την αρχή του έτους. Αύριο Τετάρτη η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Ισραήλ.
«Δεν πρέπει να γίνει πραγματικότητα το σενάριο τρόμου. Ο αγώνας μας είναι εναντίον της τρομοκρατίας όχι εναντίον του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ αναφερόμενη στο γεγονός ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα και κάλεσε το Ισραήλ να φροντίσει για την δημιουργία ασφαλών διόδων για τον άμαχο πληθυσμό. «Αυτοί οι γονείς, αυτά τα παιδιά και οι οικογένειες δεν μπορούν απλά να εξαφανιστούν. Αντίθετα, χρειάζονται ασφαλείς διάδρομοι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να φτάσουν σε κάποιο ασφαλές σημείο. Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα δεν περιλαμβάνει τις διώξεις», πρόσθεσε, με το βλέμμα στην πρόταση των Ισραηλινών που αποκάλυψε η Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εκκενωθεί η Ράφα και να δημιουργηθούν καταυλισμοί για τους πρόσφυγές της, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πολιορκημένης παράκτιας περιοχής, με την Αίγυπτο υπεύθυνη για την δημιουργία των καταυλισμών και των νοσοκομείων.
«Η Δυτική Όχθη δεν επιτρέπεται να αποτελέσει άλλη μια εστία βίας. Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί στη Δυτική Όχθη αυτό που συμβαίνει αυτήν την στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε ο παλαιστίνιος υπουργός, αναφερόμενος σε νέες επιθέσεις εξτρεμιστών εποίκων στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης. «Η τρομοκρατία των εποίκων πρέπει να σταματήσει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτοί οι έποικοι να τεθούν υπό έλεγχο ώστε να σωθούν αθώοι παλαιστίνιοι πολίτες », υπογράμμισε και έκανε λόγο για «στοχευμένο σχέδιο εναντίον του συνόλου των Παλαιστινίων», ενώ πρότεινε να χαρακτηριστεί η περιοχή ως «χώρος καταστροφής», λόγω του κινδύνου επιδημιών και να υπάρξει διεθνής παρέμβαση για την προστασία του πληθυσμού.
Η κυρία Μπέρμποκ χαρακτήρισε και πάλι «παράνομη» την κατασκευή ισραηλινών οικισμών και εξέφρασε, όπως και ο συνομιλητής της, έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης στη Δυτική Όχθη και σε κράτη της περιοχής. Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ακόμη περισσότεροι από 100 όμηροι στα χέρια της Χαμάς και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Αλ Μαλίκι. Τάχθηκε επίσης και πάλι υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ