Πλημμύρες: Τι συμβαίνει τελικά με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλημμύρες: Τι συμβαίνει τελικά με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών
Τα ΣΔΛΑΠ και τα ΣΔΚΠ αποτελούν βασικούς πυλώνες για την χάραξη της νέας στρατηγικής έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ), τα δύο θεσμικά εργαλεία για την διαχείριση των υδάτων παραμένουν ανεπίκαιρα και η αναθεώρησή τους καταγράφει πάνω από 2,5 χρόνια καθυστέρηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραπεμφθεί με χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία απόφαση η οποία αφορά επίσης την Κύπρο, την Βουλγαρία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Μάλτα, την Πορτογαλία και την Σλοβακία.

Τα ΣΔΛΑΠ και τα ΣΔΚΠ αποτελούν βασικούς πυλώνες για την χάραξη της νέας στρατηγικής έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας τον Σεπτέμβριο του 2023 και θεωρούνται βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση τυχόν αντίστοιχων επερχόμενων φαινομένων, τα οποία στην χώρα μας εκτιμάται ότι θα ενταθούν ως απόρροια της κλιματικής κρίσης.

Από το 2000 και μετά η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα αποτελεί την κύρια νομική πράξη για την προστασία των υδάτων στην Ευρώπη. Εφαρμόζεται στα εσωτερικά, μεταβατικά και παράκτια επιφανειακά ύδατα, καθώς και στα υπόγεια ύδατα.

Τα Σχέδια αυτά, αναθεωρούνται κάθε 6 έτη, με σκοπό την επικαιροποίησή τους, με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές μεθόδους και δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων υδρομετεωρολογικών δεδομένων, όπως π.χ. τα ύψη βροχής ανά περιοχή, τυχόν πρόσφατες πλημμύρες κ.λπ., λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα πρώτα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας και διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού έπρεπε να καταρτιστούν έως το τέλος του 2015 για την περίοδο 2016-2021 αλλά στην Ελλάδα, τα ΣΔΚΠ ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με καθυστέρηση 2,5 ετών, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22/12/2015).

Τα δεύτερα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας και διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού, δηλαδή αυτά για τα οποία παραπέμπεται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έπρεπε να καταρτιστούν έως το τέλος του 2021 για την περίοδο 2022-2027. Η χώρα μας ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση αλλά έχει δεσμευθεί να το κάνει σε δύο φάσεις, την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Βασική αιτία της καθυστέρησης είναι σύμφωνα με το υπουργείο, η έλλειψη επικαιροποιημένων υδρομετεωρολογτικών δεδομένων, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση έφθαναν μέχρι το 2013.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, η δεύτερη επικαιροποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους, με τα πέντε εξ’ αυτών (συνολικά είναι 14) να αναμένεται να υιοθετηθούν με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο που προγραμματίζεται για τις 27 Μαρτίου. Τα υπόλοιπα θα υιοθετηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο του Απριλίου που ακολουθεί και όπως εκτιμά το υπουργείο, το θέμα θα κλείσει χωρίς να τελικά να υπάρξει καταδίκη της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αναφορικά με την αντίστοιχη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της 1ης επικαιροποίησης των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΚΠ), δηλαδή των μέτρων για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, η ολοκλήρωσή τους αναμένεται έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Tο θέμα θα κλείσει χωρίς να υπάρξει καταδίκη της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ

H κακοκαιρία Daniel έφερε στην επιφάνεια αστοχίες ετών - Παλιά πληγή η διαχείριση υδάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider