Πώς θα σταματήσει να είναι ενεργοβόρο το Ζάππειο Μέγαρο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα σταματήσει να είναι ενεργοβόρο το Ζάππειο Μέγαρο
Ένταξη της πράξης «Ενεργειακή Αναβάθμιση Ζαππείου Μεγάρου» στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027». Το κτήριο θεωρείται εξαιρετικά ενεργοβόρο. Ποιες παρεμβάσεις προτείνονται, έως τα 8,1 εκατ. ευρώ η δημόσια δαπάνη.

Την ένταξη της πράξης «Ενεργειακή Αναβάθμιση Ζαππείου Μεγάρου» στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» (στην Προτεραιότητα «Άξονας Προτεραιότητας 1: «Ενεργειακή απόδοση - Προώθηση ΑΠΕ - Ενεργειακές Υποδομές»), αποφάσισε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπολογίζοντας και συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 8,1 εκατ. ευρώ (συν 513 χιλ. ευρώ ιδιωτική συμμετοχή).

Το Ζάππειο Μέγαρο είναι χαρακτηρισμένο ως κτίριο που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1469/1950 «περί προστασίας ειδικής κατηγορίας οικοδομημάτων και έργων τέχνης μεταγενέστερων του 1830». Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για το Ζάππειο Μέγαρο (19-05-2022), το κτίριο κατατάσσεται στην κατηγορία Ε της κλίμακας από Α+ έως Η του Κανονισμού ενεργειακής απόδοσης, που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο. Η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου θα εκδοθεί στη φάση της μελετο-κατασκευής. Ειδικότερα πρόκειται να αναβαθμιστούν ενεργειακά οι εσωτερικοί χώροι του ισογείου του κτιρίου επιφάνειας 3.831,5 τ.μ.. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχος είναι η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΥΜΠΙΩΝ & ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ».

Τι περιλαμβάνει η προτεινόμενη πράξη ενεργειακής αναβάθμισης

Αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης είναι η εκτέλεση παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση στην ενεργειακή κατηγορία Β’, εξοικονομώντας 459 Kwh/m2 ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας (στην υφιστάμενη κατάσταση η ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας είναι 645 Kwh/m2 με τις προτεινόμενες επεμβάσεις μειώνεται σε 186 Kwh/m2), το οποίο σημαίνει ετήσια μείωση των εκπομπών CO2 κατά 1.137 tn/έτος (στην υφιστάμενη κατάσταση παράγονται 1.200 tn/έτος με τις προτεινόμενες επεμβάσεις μειώνονται σε 63 tn/έτος). Γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη από 30% μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων θερμοκηπίων σε σύγκριση με τις εκ των προτέρων εκπομπές. Τα δυο προηγούμενα δεδομένα ικανοποιούν δυο από τους βασικούς ειδικότερους κανόνες επιλεξιμότητας της πρόσκλησης

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι οι ακόλουθες:

- Επισκευή σκελετού στεγών, με αφαίρεση των φύλλων αμιάντου και επανατοποθέτηση των κεραμιδιών.

- Απομάκρυνση και διαχείριση των φύλλων αμιάντου.

- Τοποθέτηση θερμομόνωσης στις στέγες - Τοποθέτηση υγρομόνωσης στις στέγες - Αντικατάσταση ψευδοροφών με νέες από γυψοσανίδα.

- Τοποθέτηση στην εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων δεύτερου κουφώματος ξύλινων με ενεργειακό υαλοπίνακα.

- Νέα εγκατάσταση φωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας LED, με δυνατότητα αυτοματισμών φωτισμού (εγκατάσταση αισθητήρων φυσικού φωτισμού και χρονοδιακόπτες αυτόματης έναυσης - σβέσης φωτιστικών).

- Αντικατάσταση των 3 υφιστάμενων αντλιών θερμότητας με 3 νέες και εγκατάστασής τους σε νέα θέση στο ισόγειο. Οι νέες αντλίες θερμότητας θα διαθέτουν συμπιεστές μεταβλητών στροφών (inverter), νέο οικολογικό ψυκτικό μέσο, θα είναι χαμηλού θορύβου και θα έχουν ενσωματωμένο σύστημα αντιστάθμισης.

- Αντικατάσταση των 13 υφιστάμενων Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων (ΚΚΜ), με 13 νέες. Οι νέες ΚΚΜ θα διαθέτουν ανεμιστήρες υψηλής απόδοσης τύπου Plug Fan, μεταβλητών στροφών inverter, εναλλάκτη αέρα-αέρα υψηλής απόδοσης τύπου Rotary, αυτοματισμούς λειτουργίας που θα εξασφαλίσουν την υψηλή λειτουργική της μονάδας και προδιαγραφές Ecodesign για την εξασφάλιση της υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

- Αντικατάσταση όλων των αντλιών σταθερών στροφών του πρωτεύοντος κυκλώματος ψύξης – Θέρμανσης με νέες πιο αποδοτικές αντλίες.

- Αντικατάσταση όλων των αντλιών σταθερών στροφών του δευτερεύοντος κυκλώματος ψύξης.

- Θέρμανσης των δικτύων θερμού και ψυχρού νερού με νέες πιο αποδοτικές αντλίες με ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου στροφών inverter.

- Αντικατάσταση υφιστάμενου υδραυλικού δικτύου σωληνώσεων ψύξης - θέρμανσης με νέο από σιδηροσωλήνα πλήρως μονωμένο εντός και εκτός κτιρίου.

- Εγκατάσταση νέου δικτύου αεραγωγών και στομίων.

- Εγκατάσταση νέου συστήματος BMS για τον έλεγχο κλιματισμού και Φωτισμού.

- Εγκατάσταση νέου ή αποκατάσταση του υφιστάμενου συστήματος πυρανίχνευσης στην οροφή των Αιθουσών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το... μπέρδεμα – Ελληνική πατέντα – Το μέλλον της Avramar

Πώς προχωρά το logistics project «Θριάσιο 1» - Το timing για ανάδοχο και οι επενδύσεις

Ξεκινά το «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» – Θα χρηματοδοτηθούν 3.000 αγρότες

gazzetta
gazzetta reader insider insider