Ποια είναι η Ράφα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια είναι η Ράφα
Γιατί το σχέδιο του Ισραήλ να επιτεθεί στη Ράφα προκαλεί τόση ανησυχία.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει σήμερα εντατικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα για να ενταθεί η «πίεση» στη Χαμάς, μερικές ώρες προτού διεξαχθούν νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις in extremis στο Κάιρο, στο πλαίσιο να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανακοίνωσε χθες βράδυ πως έδωσε πράσινο φως.

Η Ράφα είναι η νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας με πληθυσμό, σε περιόδους κανονικότητας, περίπου 280.000 κατοίκων. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα μήκους 12 χιλιομέτρων της Γάζας με την Αίγυπτο και αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης προς το βορειοαφρικανικό έθνος.

Η Αίγυπτος έκλεισε τα σύνορα για τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες στην αρχή του πολέμου και τα άνοιξε ξανά για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια μιας παύσης των συγκρούσεων τον Νοέμβριο. Ενώ η διάβαση δημιουργήθηκε κυρίως για πεζούς, τώρα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ζωτικής σημασίας βοήθειας στη Γάζα, αν και η διανομή της βοήθειας παρεμποδίζεται από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες. Κάποια βοήθεια ρέει επίσης μέσω μιας άλλης διέλευσης στην περιοχή, του Kerem Shalom, που συνδέει τη Γάζα με το Ισραήλ.

Όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, ο στρατός οργάνωσε τους λεγόμενους ασφαλείς διαδρόμους για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τους αρχικούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες μάχες στο βορρά. Στη συνέχεια, ο στρατός πίεσε νότια προς τη Χαν Γιουνίς και τώρα ουσιαστικά έχει στριμώξει περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Γάζας, περίπου 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή της Ράφα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να μετακινηθούν από τον ανατολικό τομέα της Ράφα σε μια «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» γύρω από την Χαν Γιουνίς, μια κοντινή πόλη στα βόρεια. Ο στρατός δεν παρείχε χρονοδιάγραμμα για την κίνηση.

Πώς είναι τώρα στη Ράφα;

Οι εικόνες δείχνουν μια πόλη γεμάτη με σκηνές και αυτοσχέδιες κατοικίες σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες με ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι «η έλλειψη τροφίμων, καθαρού νερού, υγειονομικών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων υγιεινής έχουν οδηγήσει σε ασθένειες και θανάτους που θα μπορούσαν να προληφθούν». Περιγράφει τη Ράφα ως μια «χύτρα απόγνωσης».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι θα ήταν «αδύνατο» να επιτευχθεί ο στόχος της καταστροφής της Χαμάς εάν το Ισραήλ εγκαταλείψει τα τελευταία, όπως τα χαρακτηρίζει, τάγματα της Χαμάς στη Ράφα. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι 5.000 με 8.000 μαχητές της Χαμάς είναι κρυμμένοι εκεί.

Το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σχετικά με τον υψηλό αριθμό νεκρών στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ο Νετανιάχου είπε ότι τουλάχιστον 13.000 από τους νεκρούς στις αρχές Μαρτίου ήταν μαχητές.

Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα εγείρει φόβους για διάχυση των επιπτώσεων στην Αίγυπτο. Η γείτονα χώρα ανησυχεί πως οι μαχητές της Χαμάς θα περάσουν τα σύνορα, προκαλώντας προβλήματα ασφάλειας στην Αίγυπτο, και ότι οι εγκλωβισμένοι άμαχοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και το Ισραήλ δεν θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν ποτέ ξανά στη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποίησει το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρύτερη εισβολή στη Ράφα χωρίς σχέδιο θωράκισης αμάχων και χαρακτήρισε την απάντησή του στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ως «υπερβολική». Ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 4 Απριλίου ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της Χαμάς εξαρτάται από νέα μέτρα για την προστασία των αμάχων. Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός και ελευθερία για τους εναπομείναντες ανθρώπους που θεωρούνται ακόμη όμηροι. Αυτοί ανέρχονται σε 130 αν και η ισραηλινή κυβέρνηση λέει ότι μόνο περίπου 100 είναι ζωντανοί.

Η απόφαση το Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς στη Ράφα κινδυνεύει, για δεύτερη φορά, να εκτροχιάσει μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Οι διαπραγματεύσεις τέθηκαν σε αναστολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία επιτάχυναν τις συνομιλίες για τη δική τους συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων εγγυήσεων ασφαλείας για το βασίλειο, τις οποίες θα ακολουθούσε μια συμφωνία για ισχυρότερους δεσμούς Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ εάν το Ισραήλ τερμάτιζε τον πόλεμο με τη Χαμάς και συμφωνούσε σε έναν οδικό χάρτη για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider