Οι χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης επαναβεβαίωσαν σήμερα την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και χαιρέτισαν την υπογραφή μιας δεσμευτικής διεθνούς συνθήκης για την τεχνητή νοημοσύνη, με την ευκαιρία των 75 χρόνων από την ίδρυση του οργανισμού.
«Όσο δεν υπάρχει δίκαιη και διαρκής ειρήνη (...) η μάχη κατά της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας θα παραμένει στρατηγική προτεραιότητά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της», ανέφερε η τελική διακήρυξη της Επιτροπής Υπουργών, που εγκρίθηκε από 41 από τις 46 χώρες μέλη του οργανισμού.
Η Ουγγαρία, η Αρμενία, η Σερβία, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία δεν συντάχθηκαν με αυτήν τη διακήρυξη.
Οι υπογράφοντες υπενθύμισαν τη δημιουργία, από τις 2 Απριλίου, μιας πλατφόρμας «κατάθεσης αιτημάτων αποζημίωσης» στο πλαίσιο ενός «Μητρώου ζημιών που προκλήθηκαν από την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας».
Το μητρώο «αποτελεί ένα πρώτο απαραίτητο βήμα προς τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού αποζημίωσης» προς όφελος της Ουκρανίας μετά τη ρωσική επίθεση, δήλωσε η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.
Οι χώρες μέλη εξέφρασαν επίσης τη χαρά τους για "την πρόοδο που σημειώθηκε προς τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης".
Έγκριση της πρώτης συνθήκης πλαισίωσης της τεχνητής νοημοσύνης
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε επίσης την έγκριση της πρώτης διεθνούς νομικά δεσμευτικής συνθήκης πλαισίωσης της τεχνητής νοημοσύνης. Θα είναι ανοικτή για να υπογραφεί από τις χώρες στο Βίλνιους στις 5 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία μιας διάσκεψης των υπουργών Δικαιοσύνης.
«Αυτή η παγκόσμια συνθήκη θα διασφαλίσει πως η τεχνητή νοημοσύνη σέβεται μάλλον παρά αποδυναμώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.
Ο οργανισμός ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ετοιμάζει μια νέα διεθνή σύμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος από το ποινικό δίκαιο, απέναντι στην «τριπλή πλανητική κρίσης μόλυνσης, κλιματικής αλλαγής και απώλειας της βιοποικιλότητας».
Τέλος, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση των οικονομικών μέσων του, για την περίοδο 2024-2027, «για πρώτη φορά σε 17 χρόνια», χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1949, είναι διεθνής οργανισμός με έδρα το Στρασβούργο που συνενώνει τις 46 χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Οι παραβιάσεις της συνθήκης «τιμωρούνται» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το δικαστικό σκέλος του οργανισμού.
Η Ρωσία αποκλείστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ