Οργανωμένη δομή είχε η εγκληματική οργάνωση που είχαν στήσει οι υπάλληλοι της ΔΟΥ Χαλκίδας για να εκβιάζουν επιχειρηματίες της περιοχής, σύμφωνα με τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας,
Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, εξιχνιάστηκαν 17 περιπτώσεις εκβιασμών, με τα κέρδη να ξεπερνούν τα 95.000 ευρώ.
Η έρευνα που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ύστερα από μια καταγγελία που έγινε στους αδιάφθορους της Ελληνικής Αστυνομίας που ασχολούνται γενικότερα με υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το Δημόσιο, είχε ως αποτέλεσμα το πρωινό της Τρίτης 21ης Μαΐου να γίνουν επτά συλλήψεις, μετά από έφοδο που έγινε στην εφορία Χαλκίδας. Πέντε συνολικά υπάλληλοι, ανάμεσά τους η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής, τρεις ακόμη εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη εφορία, μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής.
Η αρχική καταγγελία ανέφερε ότι άτομα, τα οποία εργάζονταν στη συγκεκριμένη εφορία, ζητούσαν χρήματα από ανθρώπους οι οποίοι είχαν φορολογικές εκκρεμότητες προκειμένου να τους βοηθήσουν είτε να τις τακτοποιήσουν έκνομα, είτε να βγάλουν κάποια φορολογικά πιστοποιητικά.
Έγινε έρευνα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και διαπιστώθηκε ότι πράγματι όλα αυτά ίσχυαν. Οι αρχές ειδοποιήθηκαν ότι ένας πολίτης έχει έναν φάκελο με 10.000 ευρώ προκειμένου να τον παραδώσει στα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος. ΄Έγινε η έφοδος και εντοπίστηκε μάλιστα και ο φάκελος με τα χρήματα στο γραφείο της 50χρονης διευθύντριας, η οποία σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εχθές από την Ελληνική Αστυνομία, είχε τον ηγετικό ρόλο, συγκεντρώνοντας πληροφορίες των υποψήφιων στόχων με τις μεγαλύτερες φορολογικές εκκρεμότητες. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα χθες στις 22 του μήνα, ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.
Έχουν εντοπιστεί μεγάλα χρηματικά ποσά, περίπου 95.000 ευρώ και άλλα αντικείμενα τα οποία εξετάζονται. Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σημειώσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου ζητούν 4.000, 5.000 και 10.000 ευρώ, από επιχειρηματίες κατά βάση, προκειμένου να τους διευκολύνουν στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν και δεν μπορούσαν να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά προκειμένου να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους.
Μάλιστα η δικογραφία αφορά και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς υπήρχε δομημένη ιεραρχία, αρχηγός, υπαρχηγός, διεκπεραιωτές, αλλά υπήρχαν και πάρα πολλά χρήματα, πολλές περιπτώσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις αστυνομικές αρχές.
Η δικογραφία, εκτός από τους επτά συλληφθέντες, περιλαμβάνει ακόμη έξι άτομα, τα οποία είναι και αυτά στο μικροσκόπιο των Αρχών.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Η «ταρίφα» ήταν από 5.000-30.000 για:
- Επιστροφή φόρου
- Μείωση ή διαγραφή προστίμων
- Μη διενέργεια ελέγχων
Τα παράνομα έσοδα:
- 100.000 € σε 3 μήνες από 17 επιχειρηματίες
Πειστήρια:
- 80.000€ στο σπίτι της διευθύντριας της Δ.Ο.Υ.
- Σημειωματάριο με ονόματα και ποσά από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ από το Νοέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2024
- Τηλεφωνική σύνδεση-φάντασμα της διευθύντριας της Δ.Ο.Υ.