Τους οκτώ άξονες για τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την επίτευξη της πράσινης μετάβασης, με επίτευξη σταθερής βιώσιμης ανάπτυξης ανέλυσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο συνέδριο του Economist με τίτλο "How can SMEs innovate and compete in a volatile economic environment?". Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί στη χώρα για την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι επαρκέστατοι και κατευθύνονται στην κοινωνία.
Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε τους εξής οκτώ άξονες:
Μόνιμη αποκατάσταση στη Θεσσαλία, με υψηλότερης ανθεκτικότητας υποδομές υψους 1,4 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2025.
Ανθεκτικότητα υποδομών: Δημιουργία μητρώου γεφυρών, φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα και προώθηση, εθνικής στρατηγική για το Building Information Technology.
Προώθηση Βιώσιμης αστικής κινητικότητας, της εθνικής στρατηγικής για την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις πράσινες μεταφορές και στις πρωτοβουλίες για σύνδεση του σιδηροδρόμου με τα λιμάνια και με τις ΒΙΠΕ στη χώρα αλλά και στη σύνδεση με διεθνείς διαδρόμους.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επεσήμανε την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων, την ανάγκη για προσβασιμότητα για ΑμεΑ, αλλά και την ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τα ηλεκτρικά λεωφορεία, καθώς όπως είπε, περισσότερα από 80 λεωφορεία θα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας από τη Δευτέρα
Τόνισε τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της Ηλεκτροκίνησης σε ΙΧ, με γενναία κίνητρα για την απόσυρση οχημάτων όπως είπε, αλλά και τις πρωτοβουλίες για τις Αερομεταφορές, με προώθηση εναλλακτικών καυσίμων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ