Φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο - Διάσπαρτες εστίες στην Αργολίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο - Διάσπαρτες εστίες στην Αργολίδα
Eπιχειρούν 54 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα - Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Τελευταία ενημέρωση 22:12

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, πυρκαγιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση το μεσημέρι της Τετάρτης (19/06) στη Βάρης - Κορωπίου πλησίον της Σχολής Ευελπίδων. Ισχυρές παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να ελέγξουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Τα εναέρια μέσα πετούν πάνω από το μέτωπο, πραγματοποιούν ρίψεις νερού, ενώ σε πιο μεγάλο ύψος πετούν τα επιβατικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε διαδικασία προσγείωσης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως έγινε επίσης γνωστό, η φωτιά έχει μπει σε αυλές σπιτιών και στον περιβάλλοντα χώρο επιχειρήσεων με το μέγεθος των ζημιών να μην είναι ακόμη γνωστό, ο απολογισμός του οποίου ωστόσο θα γίνει αφότου ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεση.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 155 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 45 οχήματα και από αέρος επιχείρησαν 6 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα.

Στη διάθεση των ανακριτικών αρχών της πυροσβεστικής και της αστυνομίας βρίσκεται οπτικό υλικό που δείχνει εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης - Κορωπίου, ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπιά, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε νωρίτερα.

Κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) αλλά και η ΕΛΑΣ, συλλέγουν τεκμήρια καθώς και βιντεοσκοπικό υλικό, προκειμένου να αναλύσουν τα στοιχεία που θα συγκεντρώσου

Η φωτιά πέρασε νωρίτερα μέσα από επιχειρήσεις κι έχει προκαλέσει ζημιές, ενώ όποια επιχείρηση ήταν ανάμεσα σε αυτά τα κτήματα, από τη μέσα πλευρά της Βάρης – Κορωπίου. Η προσπάθεια της Πυροσβεστικής αφορούσε στο να σταματήσει η πορεία προς τις κατοικημένες περιοχές. Το μέτωπο της φωτιάς ήταν αρχικά ενιαίο όμως στη συνέχεια άνοιξε και προς άλλες κατευθύνσεις. Η νοητή της κατεύθυνση είναι προς Λαμπρικά και Κίτσι.

Διάσπαρτες εστίες στην Αργολίδα

Αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Ηλιόκαστρο, στην Ερμιονίδα Αργολίδας οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες στην Αργολίδα. Στο σημείο επιχειρούν 85 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα

Εκκενώσεις και μπαράζ από 112

Η αστυνομία βοηθούσε καθώς υπάρχει 112 για να εκκενωθούν προληπτικά κάποιες περιοχές, τόνισε, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος αναφερόμενος στη φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου. Όπως είπε έχει ζητηθεί να εκκενωθούν το Κίτσι και τα Λαμπρικά. Ακόμα είπε ότι είναι σημαντικό να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες της Τροχαίας σε σχέση με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ καθώς και τις οδηγίες του 112.

Την ίδια ώρα εκκενώθηκαν τρία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μαθητέςριες από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Καίσαρη, Γείτονα και St. Lawrence απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις των σχολείων τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία. «Η μεγάλη εστία συνέχεια φουντώνει ενώ υπάρχει και τρίτη εστία κοντά στο τούνελ της Βάρης Κορωπίου», περιέγραψε λίγο πριν από τις 16.00 η Άτζυ Κούκη, υπενθυμίζοντας ότι ισχύει εντολή εκκένωσης από τα Λαμπρικά προς Αγία Μαρίνα.

«Έχουν βγει εργαζόμενοι από διάφορες εταιρείες οι οποίες βρίσκονται επί της Βάρης - Κορωπίου με διάφορα μηχανήματα τα οποία προσπαθούν να τα απομακρύνουν. Είδαμε και βυτιοφόρα τα οποία σταματάνε με πυροσβεστικούς κρουνούς ώστε να μπορέσουμε να εφοδιαστούν ξανά και να πάνε ξανά στο μέτωπο της πυρκαγιάς» μετέδωσε. Ακόμη, έγινε γνωστό πως φτάνουν υδροφόρες και από τις Αφίδνες, πέρα από τους όμορους δήμους. Νωρίτερα μήνυμα του 112 εστάλη προειδοποιώντας να απομακρυνθούν προς την Λεωφόρο Αγίας Μαρίνας όσοι βρίσκονται στα Λαμπρικά και όσοι βρίσκονται στο Κίτσι προς τη Βάρη.

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων στη περιοχή του Μαρκόπουλου ενώ στα μόνα σημεία που ισχύει ακόμα διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι, είναι στα ακόλουθα σημεία:

-Λεωφόρος Βάρης - Κορωπίου στη συμβολή της με τη λεωφόρο Αγίας Μαρίνας
-Λεωφόρος Βάρης - Κορωπίου στη συμβολή της με την οδό Άνδρου

Σε πλήρη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για να συνδράμει με κάθε μέσο στις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε, το μεσημέρι, σε κατοικημένη περιοχή του Δήμου Βάρης-Κορωπίου.

Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έχει θέσει 10 υδροφόρα οχήματα και τρία μηχανήματα έργου στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για να συνδράμει στην εκκένωση της περιοχής, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ενημερώνονται για τις εξελίξεις. Όπως επισημαίνεται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμουν άμεσα με κάθε δυνατό τρόπο σε ό,τι τους ζητηθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική και σε 7 περιφερειακές ενότητες

Πυρκαγιές: Τι μάθαμε από τον Έβρο - Τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα

Spitogatos: Τα ελληνικά νησιά σταθερά στις προτιμήσεις των αγοραστών και επενδυτών από το εξωτερικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider