Ρωσία: Στους 19 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Νταγκεστάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Στους 19 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Νταγκεστάν
dagestan
Κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, «5 άτομα εξουδετερώθηκαν», προσθέτει.

Συνολικά 19 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4 πολίτες, σκοτώθηκαν χθες, Κυριακή, σε «τρομοκρατικές» επιθέσεις στο Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο, και 5 δράστες εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τις έρευνες.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, 15 μέλη των δυνάμεων της τάξης σκοτώθηκαν, όπως και 4 πολίτες, εκ των οποίων ένας ορθόδοξος ιερέας», αναφέρει η επιτροπή αυτή σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, «5 άτομα εξουδετερώθηκαν», προσθέτει.

Αυτοί «ταυτοποιήθηκαν», καταλήγει η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, στην οποία δεν διευκρινίζει αν εξακολουθούν να διαφεύγουν κάποιοι από τους δράστες των επιθέσεων ή όχι. Το πρακτορείο Nexta ανεβάζει στους 20 τους νεκρούς της επίθεσης.

Tο Νταγκεστάν είχε γίνει και στο παρελθόν στόχος ισλαμιστικών επιθέσεων.

Οι επιθέσεις έγιναν σε μια συναγωγή και δύο ορθόδοξες εκκλησίες στη ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν. Οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά, και στην πόλη Ντερμπέντ (νοτιότερα). Το Νταγκεστάν είναι Δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν.

Οι συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στην Μαχατσκαλά και στο Ντερμπέντ, σημειώθηκαν τρεις μήνες μετά το μακελειό με τους 145 νεκρούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, για το οποίο την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Tο Νταγκεστάν είχε γίνει και στο παρελθόν στόχος ισλαμιστικών επιθέσεων.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Νταγκεστάν. «Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιος ήταν ο στόχος τους», σημείωσε ο ο Σεργκέι Μέλικοφ, ηγέτης της συγκεκριμένης ρωσικής δημοκρατίας στον Βόρειο Καύκασο, χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω. «Πάνω από 15 αστυνομικοί έπεσαν θύμα της τρομοκρατικής ενέργειας» στο Νταγκεστάν, σημείωσε ο Μέλικοφ, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί «προστάτευσαν τους άμαχους κατοίκους (…) με τίμημα τη ζωή τους».

Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ των δραστών ήταν δύο από τους γιους του Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι. Ο 63χρονος Ομάροφ συνελήφθη και θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Έξι εκ των δραστών της επίθεσης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Σεργκέι Μέλικοφ, ο οποίος κήρυξε τριήμερο πένθος στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider