Η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους απόδημους Έλληνες αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα, όπως τονίζει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας. Επίσης, αναφέρεται στην υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την ελληνοτουρκική προσέγγιση.
«Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική αρχών, βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, και δεν παρεκκλίνει από τη θεμελιώδη αυτή αρχή της», σημειώνει ο κ. Κώτσηρας επισημαίνοντας πως αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση των αλβανικών αρχών να δοθεί στον Φρέντη Μπελέρη η δυνατότητα να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής. «Δεν είναι θέμα διμερές, είναι θέμα δημοκρατίας και ευρωπαϊκού κεκτημένου, το οποίο θα πρέπει να σέβεται κάθε χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η δε απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντη Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική, θέτοντας εν αμφιβόλω θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου», υπογραμμίζει.
Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της, συνδέονται με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. «Είναι σαφές ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς μας σχέσεις με τη γειτονική χώρα, καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία, συνδέονται με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούν πλήρως οι γείτονές μας» σημειώνει, μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς, δε, για τις προσδοκίες της Αθήνας από την ελληνοτουρκική προσέγγιση, απαντά πως η ελληνική πλευρά προχωρά στον ελληνοτουρκικό διάλογο βήμα-βήμα, με σύνεση και αυτοπεποίθηση χωρίς να υποχωρούμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. «Βασική μας προσδοκία και επιδίωξη είναι οι όποιες υπαρκτές διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις, να εδραιωθεί ένα κλίμα ειλικρίνειας, αμοιβαίας κατανόησης και διαλόγου, που θα συμβάλει μακροπρόθεσμα στην ειρήνη και ευημερία στην περιοχή», τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Σε ερώτηση, τέλος, για τον σχεδιασμό που υπάρχει για τον απόδημο ελληνισμό, ο κ. Κώτσηρας επισημαίνει: «Η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους απόδημους Έλληνες αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα. Προς αυτήν την κατεύθυνση καταρτίσαμε για πρώτη φορά στο υπουργείο Εξωτερικών ένα ολοκληρωμένο, συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό, με ορίζοντα τετραετίας, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και δράσεις. Δίνουμε, μεταξύ άλλων, έμφαση στην υποστήριξη των δικτύων και δράσεων της ομογένειας, στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, στη βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών και στη συνολική ενίσχυση του Ελληνισμού της Διασποράς στο σύγχρονο και σύνθετο διεθνές περιβάλλον».
Υπογραμμίζει πως «η σημασία που αποδίδεται κατά την τελευταία πενταετία από τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ενίσχυση των δεσμών με τους Έλληνες του εξωτερικού εκφράστηκε και με τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου. Η επέκτασή της στις εθνικές εκλογές θα ενισχύσει, αναμφίβολα, την ισότιμη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στα κοινά της πατρίδας μας. Είναι ζήτημα εθνικό και υπαρξιακό».
Όπως αναφέρει ο κ. Κώτσηρας, «οι Έλληνες της Διασποράς μπορούν να συνεισφέρουν καταλυτικά, με την εμπειρία τους, τις ιδέες τους και το ενδιαφέρον τους για τη μητέρα-πατρίδα. Η διατήρηση ζωντανής, αμφίδρομης σχέσης με τους απόδημους Έλληνες είναι προς όφελος ολόκληρου του Ελληνισμού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ