Ηχηρό «όχι» από τους ιδιώτες γιατρούς στις κλήσεις των διοικητών για συνδρομή στο ΕΣΥ

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηχηρό «όχι» από τους ιδιώτες γιατρούς στις κλήσεις των διοικητών για συνδρομή στο ΕΣΥ
Μόλις 11 στους 145 γιατρούς από 14 περιοχές της χώρας, απάντησαν θετικά, σε 14 περιοχές. Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και το παρασκήνιο με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αρνητική ήταν η απάντηση στην πλειονότητα των τηλεφωνικών κλήσεων των διοικητών των νοσοκομείων προς ιδιώτες γιατρούς με αίτημα τη συνδρομή τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, μόλις 11 στους 145 γιατρούς που κλήθηκαν σε 14 περιοχές της χώρας, απάντησαν θετικά, οι 105 γιατροί αρνήθηκαν, οι 15 δεν απάντησαν καν και οι 14 δήλωσαν ότι μπορεί να δεχτούν, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 15th Pharma & Health Conference.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα 14 νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων σε κρίσιμες ειδικότητες, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κω. Ο ίδιος τόνισε, στο νησί προκηρύχθηκαν ταυτόχρονα τέσσερις θέσεις παθολόγων και άλλες τέσσερις παιδιάτρων σε 14 προκηρύξεις, οι οποίες κατέληξαν άγονες, σημειώνοντας ότι στο νησί υπάρχουν 9 ιδιώτες.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, με εντολή του υπουργείου οι Διοικητές των νοσοκομείων των 14 περιοχών, τηλεφώνησαν σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να συμμετάσχουν σε εφημερίες των νοσοκομείων με μπλοκάκι, χωρίς να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση. Ωστόσο, οι προσπάθειες δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Για την λύση στο πρόβλημα των νοσοκομείων με άγονες προκηρύξεις, ο Υπουργός σχολίασε ότι «η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη», συμπληρώνοντας ότι προτιμά την καλόπιστη συνεννόηση. «Το κράτος μπορεί να βρει λύσεις, αλλά προτιμώ χωρίς βία», επισήμανε, εξηγώντας ότι πρέπει να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο

Εντός της ημέρας, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη με εκπροσώπους ιδιωτών γιατρών, ώστε να συζητηθεί το θέμα, με στόχο να βρεθεί λύση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε… επιθετικές πολιτικές, σε περίπτωση που δεν συνδράμουν οι ιδιώτες στις περιοχές που εμφανίζουν μεγάλη ανάγκη, ακόμη και με αποκλεισμό γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Οι αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο είναι έντονες, αναφέροντας ότι η λύση στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού δεν είναι οι απειλές, αλλά η ουσιαστική αύξηση των αμοιβών στον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Οι γιατροί ζητούν την εφαρμογή της 48ωρης εργασίας, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την προκήρυξη θέσεων πλήρους και απασχόλησης, την παροχή επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων, και τον επαρκή εξοπλισμό των νοσοκομείων. Επιπλέον, προτείνουν το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες ιατρούς με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Μάλιστα, μερίδα αυτών υποστηρίζει ότι εάν το υπουργείου κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις του περί διακοπής της δυνατότητας συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ από τους ιδιώτες ιατρούς, θα προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος ΠΦΥ και την συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων πολιτών στις δημόσιες δομές για μια απλή συνταγή.

Πάνε για Σεπτέμβριο τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία - Το παρασκήνιο με το Ταμείο Ανάκαμψης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία 50.000 περιστατικών, τα οποία έχουν «κολλήσει» στην έγκριση του αιτήματος χρηματοδότησής τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Δυστυχώς δεν είχα υπολογίσει στους χρόνους που είχα ανακοινώσει από την αρχή την εμπλοκή που θα δημιουργούσαν στη διαδικασία οι ευρωεκλογές κλπ. Εξαρχής αντιμετωπίσαμε έναν δισταγμό των Ευρωπαίων για το πρόγραμμα και κάναμε μία σειρά τηλεδιασκέψεων για να εξηγήσουμε. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι έχουν ένα θετικό πλέον feedback για να το εντάξουν στην αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Εφόσον πράγματι αυτό συμβεί, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Είμαι αρκετά αισιόδοξος πλέον ότι θα γίνει, γιατί οι τελευταίες επικοινωνίες πήγαν πολύ καλά. Αλλά πρέπει να περιμένουμε τη δική τους απόφαση. Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε το έχουμε κάνει».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε και το παρασκήνιο, όσον αφορά στην αντίδραση της ΕΕ στις σχετικές εξαγγελίες. «Ένας από τους λόγους καθυστέρησης είναι ότι εμείς το ανακοινώσαμε γρηγορότερα και δεν σεβαστήκαμε ότι είναι και δική τους απόφαση. Παρουσιάστηκε δηλαδή ως κάτι δεδομένο. Είναι μία διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί και πιστεύω ότι από Σεπτέμβριο θα έχουμε έγκριση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διαγνωστικές εξετάσεις:  Για πανελλαδικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν τα εργαστήρια – Πού πάνε τα «1 και 3 ευρώ» των πολιτών

Ακτινολόγοι: Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ για τη δωρεάν συνταγογράφηση σκιαγραφικών

ΕΙΝΑΠ-ΠΟΕΔΗΝ: Ζητούν απόσυρση του σχεδίου νόμου για την ψυχική υγεία - Προγραμματίζουν κινητοποιήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider