Δηλώσεις Σταϊκούρα για Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης και αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δηλώσεις Σταϊκούρα για Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης και αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»
Την απάντησή του έδωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας σε επίκαιρες ερωτήσεις άλλων βουλευτών σχετικά με την ολοκλήρωση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης και την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».

Σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την ολοκλήρωση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης και την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» απάντησε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιου Δημοσχάκη, με θέμα την ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός ανέφερε:

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί, την τελευταία περίοδο, μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Μεταξύ άλλων:

  • Ως Διευθύνουσα Αρχή, έργα στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
  • Την αναβάθμιση της Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο (εξασφαλίσαμε - πρόσφατα - χρηματοδότηση ύψους 187 εκατ. ευρώ για το τμήμα Πύθιο – Ορμένιο, μήκους 47,2 χλμ.).
  • Την οδική σύνδεση με την Τουρκία.
  • Τη μελέτη του Φράγματος Δερείου.
  • Την κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου, στη Σαμοθράκη.
  • Την αντικατάσταση και υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου.
  • Τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και τεχνική διαχείριση κτιρίων στέγασης Υπηρεσιών 5 Αστυνομικών Διευθύνσεων, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Αλεξανδρούπολης, μέσω ΣΔΙΤ.
  • Τη μελέτη αντιμετώπισης ακτομηχανικών προβλημάτων στο Αλιευτικό Καταφύγιο και την ευρύτερη περιοχή Θέρμων, στη Σαμοθράκη.
  • Την αποκατάσταση προσήνεμου μώλου και την προστασία εισόδου αλιευτικού Καταφυγίου Μάκρης, Δήμου Αλεξανδρούπολης.
  • Την ολοκλήρωση της Παράκαμψης Προβατώνα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Αρδάνιο – Ορμένιο».
  • Την αναβάθμιση του Ελικοδρομίου Σαμοθράκης.
  • Την αναβάθμιση του Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης.
  • Την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, που συνιστά και τον πυρήνα της Επίκαιρης Ερώτησής σας.

Η υπογραφή της σύμβασης, συμβατικού ποσού άνω των 26 εκατ. ευρώ, έγινε στις 23 Δεκεμβρίου 2021. Το έργο, το οποίο και επισκεφτήκαμε, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί εργασίες που αντιστοιχούν σε ποσοστό 45% του φυσικού αντικειμένου του έργου.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου προέκυψαν τα εξής:

1ον. Αλλαγές στην κατασκευή δύο μεγάλων γεφυρών, λόγω των πρόσθετων γεωμετρικών απαιτήσεων που επέβαλε ο ΟΣΕ για τις νέες σιδηροδρομικές γραμμές, οι οποίες θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν μελλοντικά, προκειμένου να περιοριστούν και να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι και να βελτιωθεί η ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος και δικτύου.

Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πρόσθετες αυτές απαιτήσεις του ΟΣΕ, υποβλήθηκαν από τον ανάδοχο εκ νέου οι μελέτες των δύο γεφυρών, καθώς και οι μελέτες που επηρεάζονται από τις αλλαγές και αφού δόθηκε η σύμφωνη γνώμη του ΟΣΕ, αναμένεται η σχετική απόφαση έγκρισης και στη συνέχεια η υπογραφή της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών που περιλαμβάνει τις εργασίες αυτές.

2ον. Απαιτήθηκε μετακίνηση διαφόρων δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, κυρίως, όμως, της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, σε πολλά τμήματα του έργου που επηρέασαν την αλληλουχία καθώς και την πρόοδο υλοποίησης του έργου.

3ον. Προέκυψαν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και στην απόδοση των χώρων για την εκτέλεση εργασιών του έργου.
Ειδικότερα, έχει προκύψει αδυναμία, έως και σήμερα, απόδοσης συγκεκριμένων απαλλοτριωμένων ακινήτων σε συγκεκριμένη περιοχή, διότι στα τμήματα αυτά υπάρχουν δυστροπούντες ιδιοκτήτες οι οποίοι αρνούνται να απομακρυνθούν. Το Υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή επίλυση του θέματος, με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Η άμεση διευθέτηση του θέματος θα καθορίσει και τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, εντός του 2025. Σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα, το μισό περίπου – χιλιομετρικά – έργο, από τη σύνδεση του κόμβου με την οδό Ηροδότου (οδός που συνδέει την Εγνατία) μετον ισόπεδο κόμβο στην περιοχή του νεκροταφείου, θα έχει περαιωθεί και θα παραδοθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2024».

Στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» Χαράλαμπου Μαμουλάκη, με θέμα τον σχεδιασμό της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε:

«Ο Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αεροδρόμια της χώρας. Εκτιμάται ότι εφέτος θα παρουσιάσει, για ακόμη μία χρονιά, αύξηση της επιβατικής κίνησης, με τις προβλέψεις για το 2024 να ανέρχονται στους 9,2 εκατ. επιβάτες, αριθμός που θα ξεπεράσει το περυσινό ιστορικό ρεκόρ των 8,7 εκατ. επιβατών.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε στενή συνεργασία με τις διοικήσεις της ΥΠΑ και του Αερολιμένα, κάνουν το καλύτερο δυνατό προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες, πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες που έχει το Αεροδρόμιο.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αυτών, με τη συνδρομή ιδιωτικών φορέων, καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης, έχουν πραγματοποιηθεί:

  • Αντικατάσταση 24 κεντρικών κλιματιστικών μονάδων.
  • Αντικατάσταση δυο ιμάντων παραλαβής αποσκευών (carousel).
  • Ηλεκτρονικός ανοιχτός διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 2 επιπλέον αντλιών θερμότητας αέρος / νερού.
  • Παρεμβάσεις στη Σύμβαση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, με αύξηση του συντελεστή συχνότητας καθαρισμού και αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, λόγω των αναγκών που προκύπτουν από τη συνεχή αύξηση της επιβατικής κίνησης.
  • Παρεμβάσεις στον εξαερισμό κλειστών χώρων.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται σε θέματα επιχειρησιακής ασφάλειας, όπου, μεταξύ άλλων, ήδη έχουν υλοποιηθεί:

  • Ασφαλτόστρωση 1.300 μέτρων του κυρίως διαδρόμου προσγείωσης.
  • Μελέτη και έλεγχος αντοχής πεδίου ελιγμού και διαδρόμων.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί την κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι, ένα εμβληματικό έργο για την περιοχή, το οποίο αναβαθμίζει ουσιαστικά το επίπεδο αεροπορικών μετακινήσεων στο νησί. Στην παρούσα χρονική περίοδο, έχει ολοκληρωθεί το 35% του έργου, ενώ το Νέο Αεροδρόμιο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις 6 Φεβρουαρίου 2027.

Κατόπιν τούτων, αποτελεί χρέος μας να αξιοποιήσουμε τις εκτάσεις του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου και εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα:

1ον. Το έργο «Δράσεις Ωρίμανσης – Οδικός Χάρτης για την αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης», ύστερα από απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, ανατέθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.), ως φορέας ωρίμανσης, διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας και παρακολούθησης της εκτέλεσης της σύμβασης του έργου.

Συγκεκριμένα, με την 2η Κυβερνητική Επιτροπή, στις 1 Μαρτίου 2022, ορίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ ως φορέας ωρίμανσης, διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας και παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων για το έργο. Και με την 8η Κυβερνητική Επιτροπή, στις 21 Μαΐου 2024, εγκρίθηκε η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας από το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις που ορίστηκαν κατά την απόφαση της 2ης Κυβερνητικής Επιτροπής.

Στις 11 Ιουνίου 2024, το ΤΑΙΠΕΔ κοινοποίησε πρόσκληση υποβολής προσφορών για τη σύναψη εκτελεστικής σύμβασης, για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού και νομικού συμβούλου για το έργο. Αντικείμενο αυτής, η πλήρης αποσαφήνιση και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της έκτασης από νομικής και τεχνικής πλευράς, και η δημιουργία ενιαίου τεχνικού και νομικού πλάνου ωρίμανσης. Τα παραδοτέα θα καλύπτουν τις ανάγκες εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας/μελέτης εναλλακτικών λύσεων, που θα υλοποιηθεί σε επόμενο στάδιο. Υποβλήθηκαν, στις 26 Ιουνίου, προσφορές και η Επιτροπή είναι σε διαδικασία αξιολόγησης, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τρεις μήνες.

2ον. Συστάθηκε ομάδα εργασίας, η οποία είχε ως αντικείμενο τη συλλογή στοιχείων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης του υφιστάμενου αερολιμένα. Η ολοκλήρωση των εργασιών της εν λόγω κοινής ομάδας έγινε μετά την αεροφωτογράφιση και τη σύνταξη ορθοφωτοχαρτών υψηλής ευκρίνειας του συνόλου της έκτασης του υφιστάμενου αεροδρομίου.

Στο πλαίσιο της ωρίμανσης του Έργου, Υπηρεσία του Υπουργείου είχε ήδη προβεί στην υλοποίησης της προϋπάρχουσας σύμβασης για την Αεροφωτογράφιση, δημιουργία ορθοφωτοχαρτών και σύνταξη Φωτογραμμετρικών Διαγραμμάτων για την αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου του υφιστάμενου αερολιμένα, ενέργεια η οποία είχε κριθεί ως αναγκαία προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, για την εκκαθάριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της υπόψη έκτασης. Η μελέτη αεροφωτογράφισης παραδόθηκε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, στις 13 Μαρτίου 2023, στο ΤΑΙΠΕΔ.

3ον. Η δανειακή σύμβαση χρηματοδότησης με την ΕΤΕπ είχε συνταχθεί για τη χρηματοδότηση της συμβολής του Δημοσίου στην κατασκευή του Έργου του
Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης. Σας ενημερώνουμε, ότι η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), χωρίς τη συμμετοχή της ΕΤΕπ. Επίσης, ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει τροποποίηση της ως άνω δανειακής
σύμβασης.

4ον. Το πρώτο ορόσημο που αφορούσε την έκταση του υφιστάμενου αερολιμένα «Ν. Καζαντζάκης», είχε εκπληρωθεί με την αποστολή στην ΕΤΕπ σχετικής επιστολής του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία παρεχόταν η διαβεβαίωση ότι ο υφιστάμενος αερολιμένας δεν θα χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό ή στρατιωτικό αεροδρόμιο μετά την έναρξη λειτουργίας του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου και ότι η έκταση του υφιστάμενου αεροδρομίου θα αναπτυχθεί ως αναπόσπαστο τμήμα της Πόλης του Ηρακλείου και της ευρύτερης αστικής περιοχής της, επ΄ ωφελεία του Περιβάλλοντος και της Εθνικής Οικονομίας.

5ον. Στο πλαίσιο της ως άνω αναφερόμενης εγκεκριμένης μελέτης Αεροφωτογράφισης, δημιουργίας ορθοφωτοχαρτών και σύνταξης Φωτογραμμετρικών Διαγραμμάτων για την αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου του υφιστάμενου αερολιμένα, συντάχθηκε ο Πίνακας Προέλευσης Εκτάσεων κατά ΦΕΚ, ο οποίος συνοδεύεται από αντίστοιχο Διάγραμμα και Τεχνική Έκθεση, τα οποία επισυνάπτονται.

Σύμφωνα με τον συνημμένο Πίνακα, το σύνολο των εκτάσεων που απεικονίζονται εκτιμάται σε 2.573.400 τ.μ. Εκ της μελέτης προκύπτει ότι, εξ αυτών, 2.219.774 τ.μ. είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και 253,255 τ.μ. είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πέραν τούτων, το ΤΑΙΠΕΔ θα διερευνήσει περαιτέρω το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης.

Η ορθολογική αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για τον τόπο, με πολλά και πολλαπλά οφέλη για τους ανθρώπους του».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παπανδρέου: 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Ελληνισμός είναι και πάλι αντιμέτωπος με μείζονα ερωτήματα

Eurobank: Εγκρίθηκε η εκταμίευση για την 7η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Παπαστεργίου: Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ο Προσωπικός Αριθμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider