Βενεζουέλα: Νικητής για τρίτη θητεία ο πρόεδρος Μαδούρο με 51,2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βενεζουέλα: Νικητής για τρίτη θητεία ο πρόεδρος Μαδούρο με 51,2%
Ο Μαδούρο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα θρίαμβο της ειρήνης και της σταθερότητας.

Τελευταία ενημέρωση 08:40

Πρόεδρος της Βενεζουέλας επανεξελέγη για τρίτη συναπτή θητεία ο Νικολάς Μαδούρο, εξασφαλίζοντας πάνω από το 51% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE, η εφορευτική επιτροπή), παρότι τα exit polls υπεδείκνυαν νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο έκανε λόγο για θρίαμβο της ειρήνης και της δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το εκλογικό σύστημα του κράτους της Λατινικής Αμερικής είναι διαφανές.

Με το 80% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο κ. Μαδούρο εξασφάλιζε το 51,2% των ψήφων και ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%, διευκρίνισε το CNE. Τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν προκύπτουν από την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων και η έκβαση είναι «αμετάκλητη» εξήγησε ο πρόεδρος του CNE Έλβις Αμορόσο. Η συμμετοχή ανήλθε στο 59%, σύμφωνα με τον κ. Αμορόσο.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση θεωρεί πως αυτή επικράτησε στις προεδρικές εκλογές, διαβεβαίωσε πως ο υποψήφιός της Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε «το 70%» των ψήφων κι αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE).

«Κερδίσαμε» με το «70% των ψήφων», η Βενεζουέλα «έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και «αυτός είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια», τόνισε στον Τύπο η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε να γίνει «δίκαιη και διαφανής καταμέτρηση», με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν να ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα αποτελέσματα, εν είδει εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «επαινεί τον λαό της Βενεζουέλας για τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις βαθιές ανησυχίες για τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Τώρα που η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, έχει ζωτική σημασία κάθε ψήφος να καταμετρηθεί δίκαια και με διαφάνεια», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οκτώ χώρες της Λατινικής Αμερικής ζητούν εγγυήσεις

Οκτώ λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις χαρακτήρισαν «απολύτως αναγκαίο» ο σεβασμός του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα να είναι «εγγυημένος», με κοινή ανακοίνωσή τους.

«Εκτιμάμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα εκλογικά αποτελέσματα θα σέβονται απόλυτα τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε από τους ψηφοφόρους της Βενεζουέλας στις κάλπες» ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών οκτώ χωρών (Αργεντινή, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουρουγουάη).

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε από το παναμαϊκό υπουργείο Εξωτερικών μέσω X, αναφέρει πως οι εγγυήσεις στις οποίες αναφέρονται είναι η «διαφανής καταμέτρηση των ψήφων» καθώς και «η επαλήθευση και ο έλεγχος» από όλους τους υποψηφίους, τους «παρατηρητές» και τους «αντιπροσώπους».

Το Καράκας αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο —ή την απέκλεισε την τελευταία στιγμή— σε πολλούς ξένους παρατηρητές, ανάμεσά τους τέσσερις πρώην προέδρους χωρών της Λατινικής Αμερικής, το αεροσκάφος των οποίων δεν αναχώρησε ποτέ από τον Παναμά για το Καράκας όπως προγραμματιζόταν την Παρασκευή, ενώ απέσυρε την πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ομάδα παρατηρητών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει «σκληρά» τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο Γκολάν

Ερντογάν: Όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ και τη Λιβύη, μπορούμε και στο Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider