Χανίγια: Διεθνείς καταδίκες για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χανίγια: Διεθνείς καταδίκες για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς
Τις αντιδράσεις της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Κατάρ και του Μαχμούτ Αμπάς προκάλεσε η δολοφονία του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμικού κινημάτος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε σε πλήγμα στην Τεχεράνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:20

Τις αντιδράσεις της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Κατάρ και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, προκάλεσε η δολοφονία του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμικού κινημάτος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε σε πλήγμα στην Τεχεράνη.

Η Ρωσία καταδίκασε την Τετάρτη την «απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. «Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η Τουρκία καταδίκασε επίσης την «ειδεχθή δολοφονία» του Χανίγια, πολιτικού ιδεολογικά κοντινού στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

«Καταδικάζουμε τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια», αυτή την «ειδεχθή πράξη στην Τεχεράνη», ανέφερε η τουρκική διπλωματία, για την οποία «σκοπός της επίθεσης ήταν να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», να αποκτήσει «περιφερειακή διάσταση».

«Αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του (ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν έχει καμιά πρόθεση» να επιτρέψει να υπάρξει ειρήνη, έκρινε ακόμη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε σήμερα «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής της (αντίπαλου της Φάταχ) Χαμάς, ο οποίος σύμφωνα με το κίνημά του σκοτώθηκε σε «σιωνιστική επιδρομή» στην Τεχεράνη.

Το Κατάρ από την πλευρά του, καταδίκασε σθεναρά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη δολοφονία του, την οποία θεωρεί αποτρόπαιο έγκλημα, επικίνδυνη κλιμάκωση και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και στους συντρόφους του», ανέφερε το καταριανό ΥΠΕΞ.

Η Συρία δήλωσε πως ο θάνατος του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, την ευθύνη για τον οποίο απέδωσε στο Ισραήλ, θα μπορούσε να "προκαλέσει φωτιά σε όλη την περιοχή".

"Η Συρία καταδικάζει αυτή τη θρασεία σιωνιστική επίθεση και αυτήν τη σοβαρή προσβολή στην κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, o εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης δήλωσε πως ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, που σκοτώθηκε σε πλήγμα εναντίον της κατοικίας του στο Ιράν, είναι "μια μεγάλη απώλεια".

"Αφήνει μαθήματα αντίστασης, θυσίας, υπομονής και ανεκτικότητας... και θυσίας σε εκείνους που τον ακολουθούν", πρόσθεσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των ταλιμπάν, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χάρις: Το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμυνθεί» έναντι της Χεζμπολά του Λιβάνου

Fed: Τι θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της - Τα διλήμματα απέναντι σε νίκη του Τραμπ

Κόστα Ρίκα: Προσέφερε άσυλο στους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

gazzetta
gazzetta reader insider insider