Κώτσηρας: Καίρια η συνεισφορά του Ελληνισμού της Διασποράς στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κώτσηρας: Καίρια η συνεισφορά του Ελληνισμού της Διασποράς στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού
Χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, απεύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Τη συνεισφορά του Ελληνισμού της Διασποράς στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, απευθύνοντας χαιρετισμό χθες, Τρίτη 30 Ιουλίου, κατά την τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί μία μαύρη επέτειο για την Κύπρο και τον Ελληνισμό», σημείωσε ο κ. Κώτσηρας, καθώς «μετράμε 50 χρόνια από την παράνομη εισβολή», «από τη μέρα που Ελλαδίτες και Κύπριοι πολεμιστές υπερασπίσθηκαν, σε τραγικά αντίξοες συνθήκες, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Οι χώρες μας, αλληλέγγυες και ενωμένες με δεσμούς αδερφικούς, σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και προκρίνουν τον κοινό εθνικό στόχο μιας δίκαιης, οριστικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού», στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως είπε ο υφυπουργός.

Επεσήμανε, δε, ότι «η διαιώνιση του σημερινού status quo ή η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κώτσηρας στον Ελληνισμό της Διασποράς και στην προσφορά του στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού και της επανένωσης της Μεγαλονήσου.

Ο υφυπουργός εξήρε την προσφορά του Ελληνισμού της Διασποράς στην υπεράσπιση των εθνικών διεκδικήσεων, τονίζοντας ότι «ο αγώνας για την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας» για το Κυπριακό «περνά και μέσα από τη Διασπορά».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση στην τόνωση των δεσμών με τον απανταχού Ελληνισμό και αναφέρθηκε σε σειρά πρόσφατων πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο Στρατηγικό Σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική Διασπορά, στην ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνία μαζί της και στην ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο.

«Επενδύουμε σε μια εθνικά κεφαλαιώδη σχέση με τη Διασπορά και εκείνη με τη σειρά της ενισχύει τον Ελληνισμό, ενισχύει τη φωνή μας» και «τη φωνή της Κύπρου», κατέληξε ο κ. Κώτσηρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider