Μέση Ανατολή: Αυξάνεται η ένταση - Δεκάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέση Ανατολή: Αυξάνεται η ένταση - Δεκάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ
Σύμφωνα με το Ισραήλ οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Νέες εκκλήσεις για άμεση αποχώρηση ξένων πολιτών από τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι εκτόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα και εν είδει αντιποίνων για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

«Η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον οικισμό Μπέιτ Χιλέλ (στο βόρειο Ισραήλ) στον κατάλογο των στόχων της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες», αναφέρει η ανακοίνωση του φιλοϊρανικού κινήματος.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Γαλλία καλεί τους πολίτες της να φύγουν

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους Γάλλους πολίτες στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική οδηγία.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι συνιστά τους Γάλλους πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο.

Σημειώνεται ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία εξέδωσαν και αυτές οδηγίες προς τους πολίτες τους για να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα, καθώς θεωρούν πιθανό το ξέσπασμα πολέμου και υπάρχει ο κίνδυνος να παγιδευτούν σε εμπόλεμη ζώνη

Και η κυβέρνηση του Καναδά προειδοποίησε χθες Σάββατο τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις εχθροπραξίες στην ευρύτερη περιοχή.

«Το επίπεδο ασφαλείας μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω, απροειδοποίητα», αναφέρει η καναδική κυβέρνηση σε ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε για το Ισραήλ.

«Εάν η ένοπλη σύγκρουση κλιμακωθεί, θα μπορούσε να επηρεαστεί η δυνατότητα σας να αναχωρήσετε με εμπορικά μέσα. Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στις μετακινήσεις, όπως το κλείσιμο του εναέριου χώρου και ακυρώσεις ή εκτροπές πτήσεων», επισημαίνεται στην ταξιδιωτική οδηγία.

Ακύρωση δρομολογίων

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ματαίωσε τις νυχτερινές πτήσεις της προς την Τεχεράνη, λόγω των φόβων μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Οι ημερήσιες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έγιναν κανονικά, αν και με κάποιες καθυστερήσεις. Εκείνες όμως που ήταν προγραμματισμένες να αναχωρήσουν μετά τις 18.25 ματαιώθηκαν και μία από αυτές θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κρατικού αερομεταφορέα της Τουρκίας και τον πίνακα δρομολογίων του αεροδρομίου.

Η Turkish Airlines δεν έδωσε καμία εξήγηση. Το βράδυ της Παρασκευής ακύρωσε επίσης τις νυχτερινές πτήσεις προς το Ιράν, ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει επισήμως ότι διακόπτονται τα δρομολόγια προς αυτή τη χώρα.

Οι ανησυχίες για μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή εντάθηκαν σήμερα, αφού πολλαπλασιάστηκαν οι απειλές του Ιράν και των συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ. Πολλές αεροπορικές εταιρίες έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους στην περιοχή.

Το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτική ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τον βομβαρδισμό από τον οποίο σκοτώθηκε ένας στρατιωτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό, στις αρχές της εβδομάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider