ΕΕΕΠ: Με δέκα «πολιτικές» δημιουργεί μια σύγχρονη διοίκηση 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΕΠ: Με δέκα «πολιτικές» δημιουργεί μια σύγχρονη διοίκηση 
Να αλλάξει τα δεδομένα στη δημόσια διοίκηση, δημιουργώντας μια δομή ευέλικτη με σημαντική συμμετοχή των μελών της διοίκησης, επιχειρεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. 

Να αλλάξει τα δεδομένα στη δημόσια διοίκηση, δημιουργώντας μια δομή ευέλικτη με σημαντική συμμετοχή των μελών της διοίκησης, επιχειρεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές με την συμμετοχή των μελών του διοικητικού συμβουλίου σε διαφορετικές διευθύνσεις της διοίκησης που μέχρι πρότινος είχαν μόνο την υποχρέωση συμμετοχής στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και στην λήψη αποφάσεων.

«Πολλές διοικήσεις στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα λειτουργούν με μία διεκπεραιωτική λογική και περιορίζονται στην έγκριση ή όχι των πράξεων που εισηγούνται. Οι υπηρεσίες και τα εκτελεστικά διοικητικά όργανα, η διοίκηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων δηλαδή η 9μελη Επιτροπή που τη διοικεί δεν θέλει να λειτουργεί έτσι. Τα μέλη της πέραν των τυπικών καθηκόντων τους αντιλαμβανόμενα και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό συμβάλλουν με ποικίλους τρόπους στη λειτουργία της Αρχής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Δ. Ντζανάτος.

Μάλιστα στη βάση αυτής της προσέγγισης τον Ιούλιο του 2024 συζητήθηκε πρόταση του προέδρου για την υλοποίηση 10 «πολιτικών» που εκπορεύονται από το στρατηγικό σχέδιο της Αρχής. Είχε προηγηθεί πολύμηνη διαβούλευση πάνω σε αυτές τις πολιτικές και ομόφωνη έγκριση τους.

Στην υλοποίηση κάθε μίας από αυτές τις πολιτικές, ενεργό ρόλο θα έχει και ένα μέλος της Επιτροπής. Οι δράσεις αυτές με την προετοιμασία της εφαρμογής τους θα μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή.

Ήδη οι δύο πρώτες δράσεις ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή και παρουσιάστηκαν από το reader.gr και αφορούσαν την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων και την ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος της αγοράς παιγνίων.

Το Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2027 της ΕΕΕΠ περιλαμβάνει πέντε βασικούς στρατηγικούς άξονες με στόχο τη θωράκιση της ανεξάρτητης Αρχής για πιο αποτελεσματικό έλεγχο και εποπτεία σε μία αγορά που μεταλλάσσεται ραγδαία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Δ. Ντζανάτο, πρόκειται για ένα καινοτόμο σχέδιο το οποίο προέκυψε από διαβούλευση με στελέχη της Αρχής.

- Ο πρώτος άξονας του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η προστασία των παικτών και η μεγέθυνση του θετικού αποτυπώματος της αγοράς των παιγνίων στην οικονομία και την κοινωνία. Αφορά μία θετική προσέγγιση της αγοράς των παιγνίων και μία ισορροπία μεγέθυνσης του οφέλους από την ύπαρξή της, με ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών. Σχετίζεται με το κανονιστικό πλαίσιο και το πλήθος των ρυθμίσεών του, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για την προβολή των εταιριών. Αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αναβαθμίζεται διαρκώς, να γίνεται πιο λειτουργικό και κατανοητό, ενσωματώνοντας την εθνική και διεθνή εμπειρία. Επομένως η Ε.Ε.Ε.Π., οι ίδιοι οι πάροχοι, αλλά και ειδικοί επιστήμονες ή φορείς από το χώρο των κοινωνικών επιστημών και της επικοινωνίας, θα πρέπει να συνεργαστούν, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

- Ο δεύτερος αφορά στην αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς και στην αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων. Στο πεδίο του «παράνομου τζόγου», το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα με το συμφέρον των εποπτευόμενων παρόχων. Οι πάροχοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιοι λειτουργούν σε βάρος τους και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και με ποιο τρόπο το κάνουν αυτό. Η αποσπασματική σημερινή αντιμετώπιση του ζητήματος από διάφορους φορείς είναι μη αποτελεσματική. Προκειμένου να γίνει αποτελεσματική, θα πρέπει να δημιουργηθεί μία σταθερή δομή, με τη συνεργασία των διωκτικών αρχών, της Ε.Ε.Ε.Π., των δικαστικών αρχών, των παρόχων, ειδικών επιστημόνων και φορέων στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών και ειδικών στην επικοινωνία.

- Ο τρίτος είναι η ενίσχυση των επενδύσεων, η προώθηση της καινοτομίας στην αγορά τυχερών παιγνίων και η επίτευξη μακροχρόνιας βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που την απαρτίζουν. Σε ότι αφορά τις νέες επενδύσεις η Ε.Ε.Ε.Π. μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό ιστορικό και έτσι θα συνεχίσει. Εκτός από τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ε.Ε.Ε.Π. με την τεχνογνωσία που διαθέτει, θα εντοπίζει νέες περιοχές επενδύσεων που αυξάνουν την απασχόληση και τα δημοσιονομικά έσοδα, θα σταθμίζει τον πιθανό θετικό και αρνητικό αντίκτυπό τους και θα εισηγείται στα αρμόδια όργανα ή θα συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην υλοποίησή τους. Σε ότι αφορά τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των παρόχων τυχερών παιγνίων, η Ε.Ε.Ε.Π. μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερη παρέμβαση αλλά καλούνταν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούσε η κατάρρευση κάποιων επιχειρήσεων. Θα αναπτύξει έναν ιδιαίτερο μηχανισμό διαρκούς παρακολούθησης της χρηματοοικονομικής υγείας των εποπτευόμενων οντοτήτων, με σκοπό τον εντοπισμό προβλημάτων και την έγκαιρη παρέμβαση πριν αυτά διογκωθούν. Όσο αφορά τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα βιωσιμότητας, βασισμένη σε ειδικές μελέτες, θα συμβάλλει στο μέτρο των δυνατότητων της, ώστε να ανακάμψουν και να γίνουν ξανά βιώσιμες.

- Για να μπορέσει να συμβάλει η Ε.Ε.Ε.Π. στην επίτευξη των στόχων που αφορούν την αγορά, πρέπει να στελεχωθεί, να αναδιαρθρωθεί, να ενισχυθεί υλικοτεχνικά, να γίνει πιο αποτελεσματική. Αυτός είναι ο τέταρτος στόχος.

- Ο τελευταίος στόχος επικεντρώνεται στην εξωστρέφεια, τη διαφάνεια και τη συλλογικότητα στη λειτουργίας της Ε.Ε.Ε.Π., στοιχεία που θα ενισχύσουν τη δυναμική και την αποτελεσματικότητά της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγορά διαδικτυακών παιγνίων: Πώς το «λουκέτο» της Betshop ανέδειξε την ανάγκη για αλλαγές 

gazzetta
gazzetta reader insider insider