BBC: Ισραήλ και Χεζμπολάχ λένε ότι δεν θέλουν πόλεμο - Aλλά είναι και οι δύο έτοιμοι για αυτόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BBC: Ισραήλ και Χεζμπολάχ λένε ότι δεν θέλουν πόλεμο - Aλλά είναι και οι δύο έτοιμοι για αυτόν
Στην ευρείας κλίμακας επίθεση της Χεζμπολάχ με εκατοντάδες ρουκέτες και drones στο βόρειο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυττό και το πως αυτή κλιμακώνει σε επικίνδυνα επίπεδα την ένταση στη Μέση Ανατολή, αναφέρεται το BBC.  

Στην ευρείας κλίμακας επίθεση της Χεζμπολάχ με εκατοντάδες ρουκέτες και drones στο βόρειο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυττό και το πως αυτή κλιμακώνει σε επικίνδυνα επίπεδα την ένταση στη Μέση Ανατολή, αναφέρεται το BBC.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αυτό που περιέγραψε ως «προληπτικά πλήγματα» σε στόχους της Χεζμπολάχ σε όλο τον νότιο Λίβανο το πρωί της Κυριακής, όταν είδε τη μεγάλη κλίμακας επίθεση που ετοίμαζε η Χεζμπολάχ.

«Εάν αυτός ο αριθμός των 100 είναι σωστός, θα είναι η μεγαλύτερη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο από τον πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006», τονίζει το BBC.

«Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλούνται έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, η επίθεση περιελάμβανε ρουκέτες στο Τελ Αβίβ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, βαθιά μέσα στο κεντρικό Ισραήλ. Στο τέλος η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε περισσότερους από 300 ρουκέτες και πυραύλους με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ, όπου ήχησαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής. Σε όλη την περιοχή, υπάρχει ο φόβος είναι ότι αυτή η τελευταία κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει και πάλι σε ολοκληρωτικό πόλεμο».

Το BBC τονίζει πως πιστεύεται ευρέως ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανιγιέ, σε ένα χτύπημα στην πρωτεύουσα του Ιράν. Έκτοτε, η περιοχή περιμένει απάντηση τόσο από τη Χεζμπολάχ όσο και από το Ιράν.

«Από το Ιράν, δεν έχει έρθει ακόμη» επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη αποτυχία συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών. Όμως, παρά την έντονη πίεση των ΗΠΑ, οι συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά από περισσότερους από 10 μήνες πολέμου δεν οδήγησαν σε τίποτα» τονίζεται.

«Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει σε δύο μέτωπα: στη Γάζα και στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο. Αλλά η Χεζμπολάχ είναι πολύ πιο τρομερή δύναμη από τη Χαμάς.

Υπολογίζεται ότι έχει περίπου 150.000 ρουκέτες, ικανές να φτάσουν στόχους σε ολόκληρο το Ισραήλ. Οι μαχητές της, ορισμένοι από τους οποίους έχουν πολεμήσει στον πόλεμο στη Συρία, είναι καλά εκπαιδευμένοι και καλύτερα εξοπλισμένοι από αυτούς της Χαμάς.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη σύγκρουση στη Γάζα, ορισμένοι αμφισβητούν αν υπάρχει όρεξη στο Ισραήλ για έναν ακόμη πόλεμο. Εκατοντάδες χιλιάδες έφεδροι του ισραηλινού στρατού έχουν κληθεί να πολεμήσουν στη Γάζα, συχνά υπηρετώντας πολλές περιοδείες. Αλλά πολλοί Ισραηλινοί, ειδικά εκείνοι από τον Βορρά, λένε ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να αντιμετωπιστεί» αναφέρει το BBC.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν εκεί έχουν εκκενωθεί από τα σπίτια τους από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Πολλοί έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους. Και στο νότιο Λίβανο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των φόβων για ισραηλινά χτυπήματα. Οι ηγέτες του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ δηλώνουν ότι δεν θέλουν έναν νέο πόλεμο πλήρους κλίμακας. Αλλά και οι δύο πλευρές λένε ότι είναι έτοιμες για αυτό» καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα κάνει «το παν» για την «ασφάλεια» των κατοίκων του

Το Ισραήλ δεν ακυρώνει τις συνομιλίες στο Κάιρο - Ο αρχηγός της Μοσάντ στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Οι Χούθι απειλούν εκ νέου να επιτεθούν στο Ισραήλ - Eξαίρουν την επίθεση της Χεζμπολάχ

gazzetta
gazzetta reader insider insider