ΕΕ: «Στόχος των εκρήξεων στον Λίβανο ήταν να σπείρουν τον τρόμο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: «Στόχος των εκρήξεων στον Λίβανο ήταν να σπείρουν τον τρόμο»
Λίβανος / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις βομβητών και γουόκι-τόκι που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χεζμπολάχ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής καταδίκασε τις επιθέσεις με στόχο συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι όποιος κρύβεται από πίσω είχε ως στόχο «να σπείρει τον τρόμο στον Λίβανο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βηρυτό.

«Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε χωρίς να κάνει διακρίσεις είναι απαράδεκτη, λόγω των αναπόφευκτων και βαριών παράπλευρων απωλειών μεταξύ των αμάχων και των ευρύτερων συνεπειών για όλο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του τρόμου, καθώς και της κατάρρευσης των νοσοκομείων», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις βομβητών και γουόκι-τόκι που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χεζμπολάχ.

Ο πρόεδρος Μακρόν ζητά από όλες τις πλευρές να αποφύγουν τον πόλεμο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα «όλες τις πλευρές να ενεργήσουν για να αποφευχθεί ο πόλεμος», μετά την έκρηξη εκατοντάδων βομβητών και φορητών ασυρμάτων που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι και τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων Ζοζέφ Αούν, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του» για τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που «συμβάλλουν σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή» θέτοντας σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό.

Ο Μακρόν τους είπε ότι σκοπεύει να μιλήσει και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να ενεργήσουν έτσι ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τους συνομιλητές του «να μεταφέρουν μηνύματα για αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια» σε όλες τις πλευρές, «αρχής γενομένης από τη Χεζμπολάχ».

Νασράλα: Οι επιθέσεις στους βομβητές είναι κήρυξη πολέμου στη Χεζμπολάχ

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δήλωσε πως οι εκρήξεις στον Λίβανο θα μπορούσαν να είναι μια «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης. Χαρακτήρισε «σφαγές» τις επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, λέγοντας ότι η οργάνωση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μια «δοκιμασία» για εμάς, τόνισε.

Οι επιθέσεις στις συσκευές επικοινωνίας της οργάνωσής του, οι οποίες αποδίδονται στο Ισραήλ, θα λάβουν «δίκαιη τιμωρία», διεμήνυσε ο Νασράλα. Ωστόσο τόνισε πως αυτό το «μεγάλο πλήγμα» των επιθέσεων σε συσκευές επικοινωνίας δεν θα οδηγήσει στην πτώση της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ παραβίασε «κόκκινες γραμμές» με τις επιθέσεις αυτές, τόνισε ο Νασράλα, δηλώνοντας ότι η οργάνωση θα συνεχίσει τις επιθέσεις από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ για να στηρίξει τη Χαμάς, «μέχρι το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».

«Το μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι το τέλος της επιθετικότητας στη Γάζα», είπε, τονίζοντας πως «ελπίζουμε το Ισραήλ να εισβάλει στο νότιο Λίβανο γιατί αυτό θα δημιουργήσει μια ιστορική ευκαιρία για την Χεζμπολάχ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Λίβανος: Τέλος μέχρι νεωτέρας η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι σε πτήσεις από Βηρυτό

Εκρήξεις στον Λίβανο: Ιαπωνικοί ασύρματοι έχουν πάψει να παράγονται «εδώ και περίπου δέκα χρόνια»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider