«Είναι μέρα μεγάλης ικανοποίησης για όλους τους δημότες των Τρικάλων και για εμένα προσωπικά ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βλέπω να ξεκινά ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο θα ενισχύσει τον Smart χαρακτήρα των Τρικάλων». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την υπογραφή της σύμβασης, στο υπουργείο, μεταξύ του Δήμου Τρικκαίων και της Ένωσης Εταιρειών της NOVA ICT και της Dotsoft για την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου «restart mAI city». Τη σύμβαση υπέγραψαν ο δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, ο διευθύνων σύμβουλος της NOVA ICT, Αλέξανδρος Μπρέγιαννης και ο διευθύνων σύμβουλος της Dotsoft, Τάσος Μάνος.
«Οι δήμοι της χώρας εξελίσσονται, περνάνε στην επόμενη ψηφιακή ημέρα με πόρους 230 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα "Ψηφιακός Μετασχηματισμός" του ΕΣΠΑ 2021-2027 και 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα Τρίκαλα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τα Smart Cities μαζί με τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας ως πρότυπο δήμου», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
«Πρόκειται για μία έμπρακτη επιβράβευση όσων -ως πόλη- έχουμε καταφέρει και παράλληλα για ένα νέο στοίχημα. Να αξιοποιήσουμε τους πόρους και τα τεχνολογικά εργαλεία ώστε να κάνουμε τα Τρίκαλα μια πόλη ακόμα πιο φιλική, πιο βιώσιμη, πιο προσβάσιμη, πιο "έξυπνη". Εξάλλου, η έννοια της "έξυπνης" πόλης περιστρέφεται γύρω από τον πολίτη. Η τεχνολογία εξελίσσεται δυναμικά και μας προσφέρει καθημερινά ψηφιακές λύσεις, οι οποίες μας βοηθούν να οργανώσουμε τις πόλεις του μέλλοντος. Πόλεις πράσινες, οι οποίες αισθάνονται τους πολίτες και τις ανάγκες τους και δίνουν λύσεις στα προβλήματά τους. Πόλεις άξιες να ζεις, όπου η καθημερινότητα γίνεται συνεχώς ποιοτικότερη», πρόσθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το στρατηγικό πλάνο «restart mAI city», συνολικού προϋπολογισμού 6.930.000,00 ευρώ χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία υποδομών έξυπνης πόλης, που πρωταρχικά αποσκοπούν στη διαρκή δημιουργία ορατών αποτελεσμάτων στην καθημερινότητα του πολίτη. Παράλληλα, στοχεύει στην καθιέρωση της πόλης των Τρικάλων ως πρωτοπόρα στην εφαρμογή της καινοτομίας και ως κατάλληλο πεδίο φιλοξενίας και καλλιέργειας τεχνολογικής επιχειρηματικότητας.
Το Στρατηγικό Πλάνο χωρίζεται σε δέκα επιμέρους δράσεις, με αρκετά πρωτότυπες ονομασίες:
• e-Ξύπνα! (Κινητικότητα)
• e-Γειά! (Υγεία - Κοινωνική μέριμνα)
• Wat-Τώρα! (Ενέργεια)
• CXII (*112) (Πολιτική Προστασία)
• GI(s) και Ύδωρ (Υδάτινοι Πόροι)
• scoopi-DO (Διαχείριση Απορριμμάτων)
• geo-360 (Οικονομική Ανάπτυξη)
• Μαζί! (Συμμετοχικότητα)
• MAN's World (Συνδεσιμότητα)
• Data TA TA! (Οριζόντιες Δράσεις)
Σημειώνεται, ότι το πλάνο είναι το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα, μετά από αυτά των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Εκπονήθηκε αποκλειστικά από στελέχη του Δήμου Τρικκαίων με στόχο τη θετική επιρροή στην καθημερινότητα, η οποία επιτυγχάνεται με χρήση των έξυπνων υποδομών είτε άμεσα από τον πολίτη είτε έμμεσα από τη δημοτική Αρχή με εποπτεία, επέμβαση και υποστήριξη διαμόρφωσης πολιτικών. Με την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου έξυπνου οικοσυστήματος επιδιώκονται η αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση της καθημερινότητας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ