Λίβανος: Ανασύρθηκε η σορός του Νασράλα - Νεκρoί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λίβανος: Ανασύρθηκε η σορός του Νασράλα - Νεκρoί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ
Ανασύρθηκε η σορός του Χασάν Νασράλα από το αρχηγείο της Χεζμπολάχ - Στο τραπέζι η κατάπαυση πυρός.

Τελευταία ενημέρωση 16:48

Η σορός του δολοφονηθέντα ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα ανασύρθηκε από το σημείο της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού και είναι άθικτη. Η σορός του Νασράλα δεν έφερε άμεσα τραύματα και ότι φαίνεται πως η αιτία θανάτου ήταν αμβλύ τραύμα από τη δύναμη της έκρηξης.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε «τον τρομοκράτη Ναμπίλ Καούκ, διοικητή της μονάδας ασφαλείας (...) της Χεζμπολάχ και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της οργάνωσης». Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε στο AFP πως ο Καούκ σκοτώθηκε σε πλήγμα το Σάββατο προσθέτοντας πως ήταν μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και αρμόδιος για την ασφάλεια στο εσωτερικό της οργάνωσης.

«Ο Ναμπίλ Καούκ θεωρείτο προσκείμενος στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και άμεσα εμπλεκόμενος στην προώθηση των τρομοκρατικών σχεδίων εναντίον του κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του ακόμη και αυτές τις τελευταίες ημέρες», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ο Ναμπίλ Καούκ εντάχθηκε στην οργάνωση στα χρόνια του 1980 και κατείχε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

Το πλήγμα που σκότωσε τον Χασάν Νασράλα σκότωσε επίσης και τον Άλι Καράκι, τον διοικητή του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ. Η επιχείρηση ανάσυρσης των νεκρών μελών και ηγετικών στελεχών της σιιτικής οργάνωσης, μετά την αεροπορική επιδρομή του IDF στη Βηρυτό, οδήγησε τους εργάτες στην εύρεση των πτωμάτων. Νωρίτερα, ο IDF ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σωρεία νέων επιδρομών με πυραύλους τύπου Saar 4.5 κατά της Χεζμπολάχ, παραχωρώντας υλικό που καταγράφει τις στιγμές των εκρήξεων σε νευραλγικές δομές της σιιτικής οργάνωσης.

Επίσης, πλήγμα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της σουνιτικής οργάνωσης Τζαμά'α Ισλαμίγια, τον Μοχάμαντ Νταχρούτζ, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Παράλληλα, ένας Ιρανός κατάσκοπος φέρεται να παρείχε στο Ισραήλ πληροφορίες σχετικά με την άφιξη του Χασάν Νασράλα στα νότια της Βηρυτού, όπως αποκαλύπτει η Le Parisien. Σύμφωνα με λιβανέζικο μέσο, που επικαλείται τη γαλλική ιστοσελίδα, ο Νασράλα έφτασε στα νότια προάστια της Βηρυτού με το ίδιο ακριβώς όχημα με τον Αμπάς Νιλφορουσάν, τον αναπληρωτή διοικητή της ιρανικής δύναμης Quds στο Λίβανο.

Επιπλέον, στη συνάντηση φέρεται να συμμετείχαν 12 υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ. Παράλληλα, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, κατά την επίθεση τα μαχητικά αεροσκάφη έριξαν δεκάδες βόμβες καταστρέφοντας καταφύγια και σήραγγες στο υπόγειο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στο προάστιο Νταχίγια της Βηρυτού.

Αναλυτής που επικαλούνται οι New York Times, όπως μετέδωσε το The Times of Israel, επεσήμανε πως τα οκτώ αεροσκάφη F-15I που ισοπέδωσε την περιοχή ήταν εξοπλισμένα με τουλάχιστον 15 πυρομαχικά 2.000 λιβρών με αμερικανικής κατασκευής σύστημα καθοδήγησης ακριβείας που προσαρμόζεται στις βόμβες.

Μετά τη δολοφονία του Νασράλα, η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση να εξαλείψει τη διείσδυση στις τάξεις της, η οποία επέτρεψε στο Ισραήλ, να καταστρέψει οπλικές εγκαταστάσεις, να παγιδεύσει τις επικοινωνίες της και να δολοφονήσει τον βετεράνο ηγέτη, η τοποθεσία του οποίου αποτελούσε επί χρόνια επτασφράγιστο μυστικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν για θάνατο Νασράλα: «Δικαιοσύνη για χιλιάδες Αμερικανούς, Ισραηλινούς και Λιβανέζους»

Τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Νασράλα - Οι κινήσεις στην πολεμική σκακιέρα

Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα - Θρήνος στον Λίβανο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider