Προ των πυλών το La Niña: Πιο ψυχρός χειμώνας στην Ευρώπη - Η πρόβλεψη για Αθήνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προ των πυλών το La Niña: Πιο ψυχρός χειμώνας στην Ευρώπη - Η πρόβλεψη για Αθήνα
Πιο κρύος σε σχέση με πέρυσι προβλέπεται να είναι ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη.

Πιο κρύος σε σχέση με πέρυσι προβλέπεται να είναι ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη καθώς επηρεάζεται από το φαινόμενο La Niña. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι τα πιο κρύα μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Αντίθετα, η νοτιοανατολική Ευρώπη και η νότια Ισπανία είναι πιθανό να παραμείνουν θερμές.

Μάλιστα, γίνεται πρόβλεψη και για την Ελλάδα, με την Αθήνα, η οποία επλήγη από κύματα καύσωνα και πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να βλέπει τον υδράργυρο να αγγίζει τους 32 βαθμούς Κελσίου στις αρχές του τρέχοντος μήνα, σύμφωνα με τη Weather Services International. «Η εποχή θα είναι θερμότερη από την κανονική των τελευταίων 10 και 30 ετών, αλλά ψυχρότερη από πέρυσι», δήλωσε ο Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγος στη Maxar Technologies.

«Για τον χειμώνα προβλέπεται ένα ασθενές/μέτριο φαινόμενο La Niña, το οποίο γενικά συνεπάγεται ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη, οπότε αναμένουμε κάποια ψυχρότερα φαινόμενα προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Άντριου Πεντρίνι, μετεωρολόγος στην εταιρεία προβλέψεων Atmospheric G2.

Υπάρχει 83% πιθανότητα το La Niña να εμφανιστεί τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, από 74% πριν από ένα μήνα, ανέφερε το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρασία στην Καλιφόρνια, τη Βραζιλία και την Αργεντινή και σε βροχές στην Ινδονησία και την Αυστραλία, καθώς και να φέρει ψυχρότερο καιρό στην Ευρώπη.

Λα Νίνια και Ελ Νίνιο

Η La Niña (Λα Νίνια) είναι ωκεάνιο φαινόμενο και το άκρον άωτον του Ελ Νίνιο. Η Λα Νίνια φέρνει ψύχρα και ο Ελ Νίνιο καύσωνα, ενώ αμφότερα τα φαινόμενα αποτελούν μέρος του ευρύτερου κλίματος (ENSO). Το όνομα Λα Νίνια προέρχεται από την ισπανική λέξη για το «κοριτσάκι», κατ' αναλογία με το Ελ Νίνιο, που σημαίνει «αγοράκι». Στο παρελθόν, ονομάστηκε επίσης αντι-Ελ Νίνιο και Eλ Βιέχο, που σημαίνει «γέρος».

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της Λα Νίνια, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στο ανατολικό ισημερινό τμήμα του κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού είναι χαμηλότερη από την κανονική κατά 3–5°C. Εφόσον εμφανιστεί, το Λα Νίνια παραμένει για τουλάχιστον 5 μήνες. Έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον καιρό σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική. Μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις εποχές του τυφώνα του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού, στις οποίες εμφανίζονται περισσότεροι τροπικοί κυκλώνες στη λεκάνη του Ατλαντικού λόγω της χαμηλής διάτμησης του ανέμου και των θερμότερων θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας, μειώνοντας παράλληλα την τροπική κυκλογένεση στον Ειρηνικό Ωκεανό .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

S&P Global: Υποχώρησε για 6o μήνα ο μεταποιητικός δείκτης στην Ελλάδα - Στις 50,3 μονάδες

Ασάνζ: «Δήλωσα ένοχος ότι έκανα δημοσιογραφία»

ΟΣΕ: Παραιτήθηκε ο Γιάννος Γραμματίδης από τη θέση του μεταβατικού προέδρου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider