Μηνύματα από Μπάιντεν - Χάρις για θάνατο Σινουάρ: Τι ζητά ο Μακρόν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μηνύματα από Μπάιντεν - Χάρις για θάνατο Σινουάρ: Τι ζητά ο Μακρόν
Η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη μια 7η Οκτωβρίου, υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε απόψε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι μια «ευκαιρία» για την πολιτική διευθέτηση στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς την ισλαμιστική οργάνωση στην εξουσία. Η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη μια 7η Οκτωβρίου, υπογράμμισε.

«Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων. Αυτό το εμπόδιο δεν υπάρχει πλέον. Αλλά απομένει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα μιλήσει σύντομα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με άλλα ηγετικά στελέχη του Ισραήλ για να τους συγχαρεί αλλά και για να συζητήσουν πώς θα επιστρέψουν οι όμηροι στις οικογένειές τους και πώς θα τερματιστεί «μια και καλή» αυτός ο πόλεμος «που έχει προκαλέσει τόση καταστροφή σε αθώους ανθρώπους».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου είπε ότι η εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ήταν ένα «βήμα προόδου» για την εξάλειψη της απειλής που συνιστά η Χαμάς για το Ισραήλ.

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη», είπε η Κάμαλα Χάρις μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν. «Ο Σινουάρ ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου και των ομήρων που σκοτώθηκαν στη Γάζα», πρόσθεσε.

«Αυτή η στιγμή μας παρέχει μια ευκαιρία να τελειώσουμε επιτέλους τον πόλεμο στη Γάζα. Σήμερα, μπορώ μόνο να ελπίζω ότι οι οικογένειες των θυμάτων της Χαμάς θα νιώθουν ένα αίσθημα ανακούφισης», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα την απελευθέρωση "'όλων των ομήρων" που κρατούνται ακόμη από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ο κύριος υπεύθυνος των τρομοκρατικών επιθέσεων και βάρβαρων ενεργειών της 7ης Οκτωβρίου. Αυτή τη μέρα, σκέφτομαι με συγκίνηση τα θύματα, ανάμεσά τους 48 συμπατριώτες μας, και τους οικείους τους. Η Γαλλία απαιτεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων που ακόμη κρατούνται από τη Χαμάς» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ είναι ταυτόχρονα ένα θανάσιμο πλήγμα στη Χαμάς και μια σελίδα που γυρίζει και που πρέπει να γυρίσει τώρα στον πόλεμο της Γάζας προκειμένου οι πλευρές να εργαστούν για την ειρήνη στην περιοχή».

«Μια σελίδα πρέπει να γυρίσει τώρα για την περιοχή για την πορεία της προς την ειρήνη», δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο LCI, τονίζοντας ότι η ευκαιρία είναι «μοναδική γιατί ο Γιαχία Σινουάρ αποτελούσε εμπόδιο στην ειρήνη και προσθέτοντας ότι η διπλωματία από μόνη της θα μπορούσε να επιτρέψει τον τερματισμό των εχθροπραξιών».

Ο Σινουάρ θεωρείτο ο εγκέφαλος της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, η οποία βύθισε την περιοχή σε μια αιματηρή σύγκρουση.

Άλλοι δύο Γάλλοι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider