BBC: Ο θάνατος του Σινουάρ είναι μεγάλο πλήγμα στη Χαμάς, αλλά όχι το τέλος του πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
BBC: Ο θάνατος του Σινουάρ είναι μεγάλο πλήγμα στη Χαμάς, αλλά όχι το τέλος του πολέμου
Γιαχία Σινουάρ / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ο Νετανιάχου και το συντριπτικό ποσοστό των Ισραηλινών που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα χρειάζονταν μια νίκη, τονίζει το ΒΒC.

Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ είναι η μεγαλύτερη νίκη του Ισραήλ μέχρι στιγμής στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με το BBC.

Όπως τονίζει το βρετανικό δίκτυο, ο θάνατός του είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη Χαμάς, την οργάνωση που μετέτρεψε σε μαχητική δύναμη που επέφερε τη μεγαλύτερη ήττα στο κράτος του Ισραήλ στην ιστορία του. Δεν σκοτώθηκε σε μια προγραμματισμένη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, αλλά σε μια τυχαία συνάντηση με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα στη νότια Γάζα. Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στο σημείο δείχνει τον Σινουάρ, ντυμένο με εξοπλισμό μάχης, να κείτεται νεκρός στα ερείπια ενός κτιρίου που χτυπήθηκε από οβίδα τανκ.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, επαίνεσε τους στρατιώτες και κατέστησε σαφές ότι όσο μεγάλη νίκη, δεν ήταν το τέλος του πολέμου.

«Σήμερα ξεκαθαρίσαμε για άλλη μια φορά τι συμβαίνει με αυτούς που μας βλάπτουν. Σήμερα δείξαμε για άλλη μια φορά στον κόσμο τη νίκη του καλού έναντι του κακού. «Αλλά ο πόλεμος, αγαπητοί μου, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είναι δύσκολος και μας κοστίζει ακριβά. Μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Χρειαζόμαστε αντοχή, ενότητα, θάρρος και σταθερότητα. Μαζί θα πολεμήσουμε και με τη βοήθεια του Θεού - μαζί θα νικήσουμε».

Ο Νετανιάχου και το συντριπτικό ποσοστό των Ισραηλινών που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα χρειάζονταν μια νίκη, τονίζει το ΒΒC.

Ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει πολλές φορές τους πολεμικούς του στόχους - την καταστροφή της Χαμάς ως στρατιωτική και πολιτική δύναμη και την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους. Κανένα από τα δύο δεν επιτεύχθηκε, παρά τον ένα χρόνο πολέμου που σκότωσε τουλάχιστον 42.000 Παλαιστίνιους και άφησε μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια.

Αλλά οι υπόλοιποι όμηροι δεν είναι ελεύθεροι και η Χαμάς πολεμά και μερικές φορές σκοτώνει ισραηλινά στρατεύματα.

Η δολοφονία του Σινουάρ ήταν η νίκη που ήθελε το Ισραήλ. Αλλά μέχρι να μπορέσει ο Νετανιάχου να ισχυριστεί ότι οι άλλοι πολεμικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, ο πόλεμος, όπως λέει, θα συνεχιστεί.

Ο Γιαχία Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Khan Younis στη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν πέντε ετών όταν την κατέλαβε το Ισραήλ από την Αίγυπτο στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967.

Η οικογένειά του ήταν ανάμεσα σε περισσότερους από 700.000 Παλαιστίνιους που διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τις ισραηλινές δυνάμεις στον πόλεμο του 1948 στον οποίο το Ισραήλ κέρδισε την ανεξαρτησία του.

Η οικογένειά του καταγόταν από την πόλη που σήμερα είναι γνωστή ως Ασκελόν, η οποία βρίσκεται κοντά στα βόρεια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

Στα 20 του, καταδικάστηκε από το Ισραήλ για τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων πληροφοριοδοτών. Κατά τη διάρκεια των 22 ετών που παρέμεινε στη φυλακή έμαθε Εβραϊκά, μελέτησε τον εχθρό του και πίστευε ότι επεξεργαζόταν πώς να τους πολεμήσει. Ο χρόνος του στη φυλακή σήμαινε επίσης ότι ο Ισραήλ είχε τα οδοντιατρικά του αρχεία και ένα δείγμα του DNA του, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσαν να αναγνωρίσουν το σώμα του.

Ο Σινουάρ αφέθηκε ελεύθερος ως ένας από τους περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που ανταλλάχθηκαν το 2011 με έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη, τον Gilad Shalit.

Στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, σε μια σχολαστικά σχεδιασμένη σειρά επιθέσεων, ο Σινουάρ και οι άνδρες του προκάλεσαν τη χειρότερη ήττα του Ισραήλ - και ένα συλλογικό τραύμα που είναι ακόμα βαθιά αισθητό.

Η δολοφονία περίπου 1.200 Ισραηλινών, η ομηρεία και οι πανηγυρισμοί των εχθρών τους υπενθύμισαν για πολλούς Ισραηλινούς το ναζιστικό ολοκαύτωμα.

Η ίδια η εμπειρία του Σινουάρ σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πρέπει να τον έπεισε για την αξία και τη δύναμη της σύλληψης ομήρων. Στο Τελ Αβίβ οικογένειες των υπόλοιπων 101 ομήρων στη Γάζα - το Ισραήλ λέει ότι οι μισοί από αυτούς μπορεί να είναι ήδη νεκροί - συγκεντρώθηκαν στην πλατεία στην οποία συγκεντρώνονταν εδώ και ένα χρόνο, προτρέποντας την ισραηλινή κυβέρνηση να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση για να επιστρέψει ο λαός τους στο σπίτι .

Η Einav Zangauker, μητέρα του ομήρου Matan Zangauker έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό.

«Νετανιάχου, μην θάβετε τους ομήρους. Πηγαίνετε τώρα στους μεσολαβητές και στο κοινό και αναπτύξτε μια νέα ισραηλινή πρωτοβουλία». «Για το Matan μου και τους υπόλοιπους ομήρους στα τούνελ, ο χρόνος έχει τελειώσει. Έχετε τις φωτογραφίες της νίκης. Φέρτε τώρα μια συμφωνία!. Αν ο Νετανιάχου δεν εκμεταλλευτεί αυτή τη στιγμή και δεν σηκωθεί τώρα για να παρουσιάσει μια νέα ισραηλινή πρωτοβουλία -ακόμα και σε βάρος του τερματισμού του πολέμου- σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τους ομήρους σε μια προσπάθεια να παρατείνει τον πόλεμο και οχυρώσει την κυριαρχία του. Δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι».

Πολλοί Ισραηλινοί πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου θέλει να παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για να αναβάλει την ημέρα της κρίσης όπου θα απολογηθεί για το μερίδιό του στις αποτυχίες ασφαλείας που επέτρεψαν στον Σινουάρ και τους άντρες του να εισβάλουν στο Ισραήλ και να αναβάλει ίσως επ' αόριστον την επανέναρξη της δίκης του για σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς.

Ο Νετανιάχου αρνείται αυτές τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι μόνο αυτό που αποκαλεί «ολική νίκη» στη Γάζα επί της Χαμάς θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ασφάλεια του Ισραήλ. Όπως και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, το Ισραήλ δεν αφήνει το BBC να περάσει στη Γάζα παρά μόνο σε σπάνια, εποπτευόμενα ταξίδια με τον στρατό, επισημαίνει το βρετανικό μέσο.

Στα ερείπια της Χαν Γιουνίς, της γενέτειρας του Σινουάρ, οι Παλαιστίνιοι από τους οποίους πήρε συνέντευξη το BBC από ντόπιους, έμπιστους ελεύθερους επαγγελματίες δημοσιογράφους, ήταν ανυποχώρητοι. Είπαν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

«Αυτός ο πόλεμος δεν εξαρτάται από τον Σινουάρ, τον Χανίγια ή τον Μισάλ, ούτε από κανέναν ηγέτη ή αξιωματούχο», δήλωσε ο Δρ Ramadan Faris.

«Είναι ένας πόλεμος εξόντωσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού, όπως όλοι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε. Το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον Σινουάρ ή οποιονδήποτε άλλο» πρόσθεσε.

Ο Αντνάν Ασούρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, είπε ότι κάποιοι λυπήθηκαν και άλλοι ήταν αδιάφοροι για τον Σινουάρ.

«Δεν μας κυνηγούν μόνο. ​​Θέλουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Πολεμούν στον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη... Αυτός είναι ένας πόλεμος μεταξύ μας και των Εβραίων από το 1919, πάνω από 100 χρόνια».

Ρωτήθηκε αν ο θάνατος του Σινουάρ θα επηρεάσει τη Χαμάς.

«Ελπίζω όχι, αν θέλει ο Θεός. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω: η Χαμάς δεν είναι απλώς ο Σινουάρ... Είναι η υπόθεση ενός λαού».

Κάθε ηγέτης της Χαμάς από τη δεκαετία του 1990 έχει σκοτωθεί από το Ισραήλ, αλλά πάντα υπήρχε ένας διάδοχος. Καθώς το Ισραήλ γιορτάζει τη δολοφονία του Σινουάρ, η Χαμάς εξακολουθεί να έχει τους ομήρους της και εξακολουθεί να πολεμά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεργασία Μπάιντεν - Νετανιάχου για απελευθέρωση των ομήρων μετά τον θάνατο του Σινουάρ

Μηνύματα από Μπάιντεν - Χάρις για θάνατο Σινουάρ: Τι ζητά ο Μακρόν

Γιαχία Σινουάρ: Όσα έχουν γίνει γνωστά για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider