Διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή - Στο πλευρό του Λιβάνου η Γαλλία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή - Στο πλευρό του Λιβάνου η Γαλλία
Έκκληση στο Ισραήλ να επωφεληθεί από την ευκαιρία που προέκυψε από την επιτυχή εξάρθρωση μεγάλου μέρους των δυνατοτήτων της Χαμάς στη Γάζα και από τον θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ για να καταλήξει σε μια μακροπρόθεση διευθέτηση στη σύγκρουση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε σήμερα έκκληση στο Ισραήλ να επωφεληθεί από την ευκαιρία που προέκυψε από την επιτυχή εξάρθρωση μεγάλου μέρους των δυνατοτήτων της Χαμάς στη Γάζα και από τον θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ για να καταλήξει σε μια μακροπρόθεση διευθέτηση στη σύγκρουση.

«Τώρα ήρθε η ώρα να μετατραπούν οι επιτυχίες αυτές σε μια στρατηγικής σημασίας επιτυχία με διάρκεια. Και στην πραγματικότητα δύο πράγματα έχουν απομείνει για να γίνουν: να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους και να τερματιστεί ο πόλεμος με μια συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από το Ισραήλ για το Ριάντ, την επόμενη στάση της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ σημείωσε πρόοδο στο θέμα της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά απαιτούνται περισσότερα και θα πρέπει να συνεχιστεί η πρόσβαση. Οι ΗΠΑ απορρίπτουν πλήρως την ισραηλινή κατοχή στη Γάζα και εργάζονται προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης ξεκάθαρων συμφωνιών για τη διακυβέρνηση και την ασφάλειά της.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι σημαντικό το Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν της 1ης Οκτωβρίου με τρόπο που να μη δημιουργεί περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ σημείωσε ότι είχε συνομιλίες με οικογένειες ομήρων σχετικά με την αναγκαιότητα να διευκρινιστεί αν η Χαμάς προτίθεται να προχωρήσει σε συμφωνία.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν σήμερα δύο ρουκέτες προερχόμενες από τον Λίβανο, οι οποίες ενεργοποίησαν τις σειρήνες αεροπορικού συναγερμού στο Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε ο στρατός, την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκεπτόταν την πόλη. Ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την επίσκεψη του Μπλίνκεν έφυγαν από την τραπεζαρία του ξενοδοχείου όπου διαμένουν και έσπευσαν στα υπόγεια καταφύγια του κτιρίου μαζί με άλλους ενοίκους του ξενοδοχείου και το προσωπικό του όταν ήχησαν οι σειρήνες.

Η κατάρριψη των ρουκετών πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την αναχαίτιση από τις ισραηλινές δυνάμεις δύο drones τα οποία εξαπολύθηκαν από ανατολικά με στόχο την παραθαλάσσια πόλη Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον στρατό. Δεν υπήρξαν άμεσα πληροφορίες για τραυματισμούς και στις δύο επιθέσεις, με drone και ρουκέτες. Η οργάνωση Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ διαβεβαίωσε ότι σήμερα επιτέθηκε δύο φορές στην Εϊλάτ με drones. Η φιλοϊρανική ένοπλη οργάνωση υποστήριξε ότι έπληξε «ζωτικούς» στόχους.

Ο Μπλίνκεν έφθασε χθες στο Ισραήλ για συναντήσεις με Ισραηλινούς ηγέτες, στον πρώτο σταθμό μιας ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με σκοπό την αναβίωση των συνομιλιών για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Το 11ο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, πραγματοποιείται καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει την εκστρατεία του στον παλαιστινιακό θύλακα καθώς και στον Λίβανο εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο Μπλίνκεν είχε συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και άλλους αξιωματούχους στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στη Μέση Ανατολή που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και περιλαμβάνει επίσης την Ιορδανία και το Κατάρ.

Οι διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν μέχρι τώρα να επιφέρουν ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, που διαρκεί ένα χρόνο, και να αποτρέψουν την επέκτασή του στη σύγκρουση ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ που έχει ενταθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από έναν χρόνο με ανταλλαγές πυρών κυρίως στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

Το Παρίσι στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου

Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου και «δεν θα τον απογοητεύσει», διαβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σήμερα, παραμονή της διεθνούς διάσκεψης υποστήριξης που θα διεξαχθεί στο Παρίσι.

«Ο στόχος είναι αρχικά να επαναβεβαιώσουμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, για διπλωματική λύση και για τερματισμό των εχθροπραξιών, για διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών και για την υποστήριξη των λιβανικών θεσμών, πρώτα και κύρια των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων», υπογράμμισε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό στον ραδιοσταθμό RTL.

Τη διάσκεψη υποστήριξης του Λιβάνου θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της. «Θα υπάρξει συμμετοχή 70 χωρών και 15 διεθνών οργανισμών», πρόσθεσε ο Μπαρό, διευκρινίζοντας ότι «όλοι αυτοί που έχουμε προσκαλέσει απάντησαν ότι θα είναι παρόντες».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δεν διευκρίνισε ωστόσο σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν στη διάσκεψη. Παρών θα είναι ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, αλλά όχι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μετέβη χθες, Τρίτη, στο Ισραήλ. Το Παρίσι και η Ουάσινγκτον προώθησαν τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο στον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στο λιβανικό σιιτικό φιλοϊρανικό κίνημα Χεζμπολάχ και το Ισραήλ.

Η Γαλλία θέλει να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τέθηκε σε ισχύ μετά τον προηγούμενο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ το 2006 και ορίζει ότι μόνον οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου επιτρέπεται να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ.

Παρά το ψήφισμα αυτό, η Χεζμπολάχ διατηρεί την παρουσία της σε αυτήν την περιοχή μέχρι και σήμερα. Η απόφαση αυτή «επιτρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις από τη μία πλευρά για την κυριαρχία και την ενότητα του Λιβάνου και από την άλλη να δίδονται εγγυήσεις ασφαλείας στο Ισραήλ ώστε οι 60.000 άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την 7η Οκτωβρίου στο βόρειο Ισραήλ να μπορέσουν να επιστρέψουν εκεί», υπογράμμισε επίσης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Σήμερα η διπλωματική λύση πρέπει να έχει προτεραιότητα», επέμεινε. Ερωτηθείς για τον ρόλο του Ιράν στη σύγκρουση αυτή, ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό έκρινε ότι πρόκειται για «έναν παράγοντα περιφερειακής αποσταθεροποίησης». Αποτέλεσε «στήριγμα» για το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα «Χαμάς, το οποίο είναι ένοχο για τη χειρότερη αντισημιτική σφαγή στην ιστορία μας», στις 7 Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ, και «που αναμφίβολα ενθάρρυνε την Χεζμπολάχ να αναλάβει δράση ήδη από την 8η Οκτωβρίου (2023), παρασύροντας τον Λίβανο σε έναν πόλεμο που δεν είχε επιλέξει», πρόσθεσε ο Μπαρό. Ύστερα από διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών για έναν χρόνο, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ βρίσκονται πλέον σε ανοιχτό πόλεμο στον Λίβανο, στο νότιο τμήμα του οποίου ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε στα τέλη Σεπτεμβρίου χερσαία επιχείρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider