Μπάιντεν σε Μασκ: Και εσύ ήσουν παράνομος εργαζόμενος στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπάιντεν σε Μασκ: Και εσύ ήσουν παράνομος εργαζόμενος στις ΗΠΑ
Ο Μασκ πήγε με φοιτητική βίζα στις ΗΠΑ, αλλά αντίθετα δούλευε παραβιάζοντας τον νόμο αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος. Διαψεύδει ο δισεκατομμυριούχος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:10

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλώντας για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ- και πλέον σπόνσορα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και μέλος της εκστρατείας του Τραμπ- τον κατηγόρησε για υποκρισία στο θέμα της μετανάστευσης, λέγοντας ότι ο Μασκ ξεκίνησε τη μακρά καριέρα του στις ΗΠΑ ως «παράνομος εργαζόμενος» προτού γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Όπως αναφέρει το CNBC, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε αυτές τις παρατηρήσεις σε εκδήλωση για την υποστήριξη των Δημοκρατικών που έλαβε χώρα στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.

Χαρακτηρίζοντας τον Μασκ ως τον νέο πλούσιο «σύμμαχο» του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν είπε: «Αυτός ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αποδείχθηκε ότι ήταν παράνομος εργαζόμενος όταν ήταν εδώ», αναφερόμενος στον Μασκ.

«Υποτίθεται ότι ήταν στο σχολείο όταν ήρθε με φοιτητική βίζα. Δεν ήταν στο σχολείο. Παραβίαζε το νόμο. Και μιλάει για όλους αυτούς τους «παράνομους» που έρχονται στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Τα σχόλια του Μπάιντεν για τον Μασκ, τη συμμαχία του με τον Τραμπ και την υποκρισία για τη μετανάστευση ακολούθησαν ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post που παραθέτει την αλληλογραφία, τα νομικά αρχεία και τις μαρτυρίες πολλών ατόμων που βοήθησαν τον Μασκ να αποκτήσει βίζα εργασίας το 1996, αφού είχε ήδη εργαστεί χωρίς βίζα στις ΗΠΑ.

Ο Μασκ είχε φτάσει στις ΗΠΑ με τη δηλωμένη πρόθεση να φοιτήσει στο Στάνφορντ στα μέσα της δεκαετίας του '90. Δεν εγγράφηκε στο πρόγραμμα στο οποίο είπε ότι έγινε δεκτός και αντ' αυτού άρχισε να δημιουργεί με τον αδερφό του την startup Zip2.

Η Washington Post έγραψε ότι οι επενδυτές στην πρώτη εταιρεία του Μασκ ανησυχούσαν για την «απέλαση του» και του έδωσαν προθεσμία για να αποκτήσει βίζα εργασίας.

Η Zip2 πουλήθηκε για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια το 1999, ένα απροσδόκητο κέρδος που επέτρεψε στον Έλον Μασκ να γίνει αργότερα ο δημιουργός και πρόεδρος της Tesla και να ξεκινήσει την αεροδιαστημική επιχείρηση SpaceX, η οποία είναι τώρα ένας σημαντικός εργολάβος άμυνας των ΗΠΑ.

Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ωθήσει τον Μασκ να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο- τουλάχιστον στα χαρτιά. Σύμφωνα με το Forbes, η καθαρή περιουσία του CEO της Tesla ανέρχεται σήμερα σε περίπου 274 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στα τέλη του 2022, ο Μασκ χρησιμοποίησε αυτόν τον σημαντικό πλούτο για να αποκτήσει το κοινωνικό δίκτυο Twitter, καταβάλλοντας για την εξαγορά του 44 δισ. δολάρια.

Στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, από τότε που μετονομάστηκε στο X, ο Μασκ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί σε αναρτήσεις του που έχει δει η τεράστια διαδικτυακή βάση θαυμαστών του, ότι τα «ανοιχτά σύνορα» και οι μετανάστες χωρίς έγγραφα βλάπτουν κατά κάποιο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανέφερε επίσης τον ψευδή ισχυρισμό ότι μη Αμερικάνοι πολίτες ψηφίζουν συστηματικά στις αμερικανικές εκλογές, μια θεωρία συνωμοσίας που διακινείται από συντηρητικές ομάδες για να τεθούν οι νομικές βάσεις για να αμφισβητηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα εάν η υποψήφια των Δημοκρατικών, Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, κερδίσει την προεδρία.

Διαψεύδει ο Μασκ

Ο Μασκ, που είναι γεννημένος στη Νότια Αφρική διέψευσε σήμερα το ρεπορτάζ της Washington Post, λέγοντας ότι του επετράπη να εργάζεται νόμιμα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Ήμουν με βίζα J-1 που μετατράπηκε σε H1-B», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Η βίζα J-1 Exchange Visitor αφορά αλλοδαπούς φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ενώ η βίζα H1-B δίνεται για προσωρινή απασχόληση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μασκ έφτασε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας το 1995 για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά ποτέ δεν εγγράφηκε στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Αντίθετα, ανέπτυξε την εταιρεία λογισμικού Zip2, την οποία πούλησε το 1999 για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Δύο ειδικοί στο μεταναστευτικό δίκαιο, τους οποίους επικαλείται η Post, είπαν ότι ο Μασκ θα έπρεπε να εγγραφεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών προκειμένου να διατηρήσει έγκυρη άδεια εργασίας ως φοιτητής.

Σε ένα podcast του 2020, που επικαλείται η WP, ο ίδιος ο Μασκ δήλωσε: «Ήμουν νόμιμα εκεί, αλλά υποτίθεται ότι έκανα φοιτητική εργασία. Μου επέτρεψαν να εργαστώ για να συντηρούμαι με κάποιο τρόπο».

Δύο πρώην συνάδελφοι του Μασκ θυμούνται ότι ο επιχειρηματίας έλαβε την άδεια εργασίας του στις ΗΠΑ γύρω στο 1997.

Ο Μασκ στηρίζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες ο πρώην πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, σε μια αμφίρροπη μάχη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο Τραμπ εδώ και χρόνια χαρακτηρίζει τους μετανάστες εισβολείς και εγκληματίες και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021 έλαβε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τη νόμιμη και παράτυπη μετανάστευση. Υπόσχεται ότι εάν επανεκλεγεί θα καταβάλει προσπάθειες για να απελάσει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από CNBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider