Ουκρανία: Οι άμαχοι που έχουν μείνει πίσω ετοιμάζονται για έναν βαρύ χειμώνα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ουκρανία: Οι άμαχοι που έχουν μείνει πίσω ετοιμάζονται για έναν βαρύ χειμώνα
Παρόλο που το φθινόπωρο ήταν ήπιο, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να ζήσουν τον πιο βαρύ χειμώνα από την έναρξη της εισβολής από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Εξοπλισμένος με χοντρές κουβέρτες και δύο ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, ο Βολοντίμιρ ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον ουκρανικό χειμώνα στο σπίτι του παρά τις καταστροφές που έχει προκαλέσει η Ρωσία στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Ωστόσο, μια ρωσική βόμβα έπληξε το παλιό, σοβιετικό διαμέρισμά του στο Λιμάν, στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα παράθυρα, να ανοίξουν μεγάλες ρωγμές στους τοίχους και να καταστραφεί ένα από τα δύο θερμαντικά σώματα.

Παρά τις ζημιές και το ψύχος που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, ο 57χρονος άνδρας δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το διαμέρισμά του που έχει καλυφθεί με κάπνα και στάχτη.

«Δεν είναι τίποτα. Θα επιβιώσουμε. Θα το φτιάξουμε», δηλώνει με αισιοδοξία στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Το βασικό για μένα τώρα είναι επιδιορθώσω τα παράθυρα, να ανάψω τα θερμαντικά σώματα και θα κάνει και πάλι ζέστη».

Φέτος, εκατοντάδες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και ρωσικούς πυραύλους κατά του ουκρανικού ενεργειακού δικτύου έθεσαν εκτός λειτουργίας το ήμισυ της παραγωγικής δυναμικότητας της χώρας.

Παρόλο που το φθινόπωρο ήταν ήπιο, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να ζήσουν τον πιο βαρύ χειμώνα από την έναρξη της εισβολής από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Στις πόλεις και στα χωριά κοντά στο ανατολικό μέτωπο, την περιοχή όπου ο εχθρός προχωρά με τον ταχύτερο ρυθμό, οι συγκρούσεις έχουν σχεδόν ισοπεδώσει τις υποδομές.

Αλλά οι κάτοικοι που έχουν επιλέξει να μείνουν δηλώνουν ότι μπορούν να αντέξουν κατά τους παγωμένους μήνες που θα έρθουν, και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πλησιάζει.

«Ετοιμαζόμαστε όλοι για τον χειμώνα. Έχουμε αντέξει δύο χρονιές και θα επιβιώσουμε και μια τρίτη, μην ανησυχείτε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 71χρονος Γιούρι, κάτοικος του Λιμάν.

Η γενέτειρά του, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ από τη γραμμή του μετώπου, ήταν υπό ρωσική κατοχή από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, και οι χειμώνες εκεί ήταν ήδη δύσκολοι.

Σήμερα, έχουν απομείνει περίπου 8.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, συγκριτικά με 20.000 πριν από τον πόλεμο.

Καθώς ο οικισμός αυτός δεν είναι παρά μια σκιά του εαυτού του, ορισμένοι έχουν επιλέξει να ζήσουν σε κελάρια.

Ο Βίκτορ Κρούπκο διαμόρφωσε το υπόγειο της κατοικίας του για να προστατευθεί από το κρύο και τις οβίδες.

«Υπάρχουν κουρτίνες, μια κουζίνα, θέρμανση, είναι όλα εκεί», εξήγησε ο 70χρονος.

Φοβισμένη, η γυναίκα του είχε ήδη καταφύγει στο κελάρι εδώ και μήνες. Χρειάστηκε ένα ρωσικό πλήγμα που προκάλεσε ζημιές στο διαμέρισμά τους για να αποφασίσει και ο Βίκτορ να την ακολουθήσει.

Ο ίδιος προειδοποιεί ωστόσο: εάν υπάρξει διακοπή του ρεύματος στο κελάρι, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει θέρμανση, θα επιστρέψει στο διαμέρισμά του για να ανάψει τη σόμπα του και να μείνει εκεί. «Είναι αδύνατο να τη μεταφέρω εδώ (στο υπόγειο) γιατί δεν θα μπορούσα να την ανάψω», δηλώνει. «Δεν υπάρχει μέρος να την βάλω ή να τοποθετήσω την καμινάδα».

Ο Βάντιμ Φιλάσκιν, κυβερνήτης στην περιφέρεια Ντονέτσκ όπου βρίσκεται το Λιμάν, εκτίμησε ότι εξαιτίας των εχθροπραξιών, πάνω από 130 πόλεις και χωριά της βιομηχανικής αυτής περιοχής δεν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα αυτό τον χειμώνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο τρεις μεγάλες πόλεις της περιοχής θα έχουν δημοτική θέρμανση: το Κραματόρσκ, το Σλοβιάνσκ και η Ντομπροπίλια, που είναι τρία σημαντικά σημεία για την τροφοδοσία του ουκρανικού στρατού.

Ο Βίκτορ Κρούπκο δεν έχει ωστόσο καμία πρόθεση να εγκαταλείψει το Λίμαν και αυτό παρά τη ρωσική προέλαση, τον χειμώνα και το εγκεφαλικό που υπέστη η γυναίκα του. Το ζευγάρι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την κόρη τους που έχει εγκατασταθεί στην Πολωνία, διότι, σύμφωνα με τον Βίκτορ, δεν θα υπάρχει τίποτα «να αγοράσει εκεί» με την πενιχρή του σύνταξη.

Ο Βολοντίμιρ είναι ακόμα πιο αποφασισμένος: «Δεν θα πάω πουθενά. Εδώ γεννήθηκα και εδώ θα πεθάνω».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μετά τις «πλημμύρες του αιώνα»

Γαλλία: Στέλνει απόψε 30 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια στη Βηρυτό

Χεζμπολάχ: Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο με το Ισραήλ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider