Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ έχει δημιουργήσει εντονότατες ανησυχίες για την πιθανότητα του κίνδυνου η Συρία να υποκύψει στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τα ΗΑΕ, ο κίνδυνος μιας τέτοιας διολίσθησης είναι υπαρκτός, ενώ εκφράζουν τις ελπίδες τους για μια συνεργασία των διαφόρων πλευρών στη Συρία για να μη βιώσει η Μέση Ανατολή μια νέα περίπτωση χάους.
Διαβάστε ακόμα: Συρία: Διέφυγε απ' τη χώρα ο Άσαντ - Η Δαμασκός στα χέρια των ανταρτών
Με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να έχει διαφύγει από τη χώρα προς άγνωστη κατεύθυνση και το κενό εξουσίας που έχει προκύψει στη Συρία, αναδύεται μια σειρά από ερωτήματα.
Καταρχάς η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας: Η χώρα θα παραμείνει ενιαία ή θα προκύψουν αποσχιστικές τάσεις όπως για παράδειγμα των Κούρδων; Και πάντα υπάρχει η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στα βόρεια της χώρας.
Η δεύτερη ανησυχία αφορά στην έξοδο από τη «σπείρα» χάους και βίας που βλέπει ο αραβικός κόσμος, αρχής γενομένης από την Αραβική Άνοιξη το 2011, όπως αυτή βιώθηκε σε χώρες όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος. Θα επικρατήσουν λογικές και μετριοπαθείς θέσεις ή θα γίνουμε μάρτυρες γεγονότων που παραπέμπουν στο χάος που δημιουργήθηκε στη Λιβύη και το Ιράκ;
Και βέβαια κορυφαία ανησυχία αποτελεί η πιθανότητα μιας «έκρηξης» εξτρεμισμού και τρομοκρατίας, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των δυνάμεων των ανταρτών που ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ αποτελούσαν στο παρελθόν κομμάτια της παρουσίας της αλ-Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Την συγκεκριμένη ανησυχία μεγεθύνει το γεγονός ότι ο ηγέτης των ανταρτών, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι είναι επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (ΗΤS), δηλαδή του πρώην βραχίωνα της αλ-Κάιντα στη Συρία.
Παρά τις προσπάθειες του να αποστασιοποιηθεί από την εικόνα της αλ-Κάιντα και να προβάλει ένα άλλο πρόσωπο προς το εξωτερικό, ο αλ-Τζολάνι διοίκησε τις περιοχές που κατείχε στα βορειοδυτικά της χώρας κάτω από σκληρό ισλαμικό νόμο.
Μάλιστα πολλές Δυτικές κυβερνήσεις έχουν χαρακτηρίσει τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ ως τρομοκρατική οργάνωση - ένα ακόμη γεγονός που γεννά νέα ερωτήματα όχι μόνο εντός της Συρίας αλλά και στις γειτονικές της χώρες.
Το ανήσυχο Ισραήλ
Η είδηση της ανατροπής του Άσαντ, σύμφωνα με το BBC, προκάλεσε ανησυχία στο Τελ Αβίβ. Ως πρώτη αντίδραση, ήταν η ενίσχυση των δυνάμεων στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν, στη μεθόριο των δύο χωρών.
Το «μήνυμα» του Τελ Αβίβ προς τις ισλαμιστικές παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν στην περιοχή είναι «να κάνουν πίσω». Όμως η πραγματική ανησυχία αφορά στα χημικά όπλα που κατέχει η Συρία και πλέον υπάρχει η πιθανότητα να περάσουν στα χέρια των ανταρτών, ιδιαίτερα όταν ορισμένοι από τους οποίους συνδέονται με την Αλ- Κάιντα.
Όταν συνέβη η αραβική εξέγερση στη Συρία το 2011, αυτό που ήθελε το Ισραήλ ήταν η σταθερότητα. Ήθελε τον Μπασάρ αλ Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι ο Άσαντ υποστηρίχθηκε από τη Χεζμπολάχ εκείνη την εποχή, με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.
Πλέον και το Ισραήλ - όπως και οι υπόλοιποι - θα πρέπει να αναμένει τα πρώτα δείγματα γραφή της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται στη Συρία, η οποία στα πρώτα βήματα της είναι εντελώς ασαφής.
Φωτογραφία @ΑΡ