Συρία: Στη Μόσχα κατέφυγε ο Άσαντ, ο αλ Τζολάνι έφτασε στη Δαμασκό

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συρία: Στη Μόσχα κατέφυγε ο Άσαντ, ο αλ Τζολάνι έφτασε στη Δαμασκό
Η Μόσχα φέρεται να χορηγεί άσυλο στον έκπτωτο πρόεδρο της Συρίας και την οικογένειά του. Δια περιπάτου η πτώση του συριακού καθεστώτος.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία, καθώς έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής ότι ο έκπτωτος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ βρήκε καταφύγιο στη Ρωσία, την ώρα που ο βασικός του αντίπαλος Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι ακολούθησε αντίθετη πορεία.

Οι Σύροι ισλαμιστές αντάρτες ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης τους, αλ Τζολάνι, έφτασε στη Δαμασκό, λίγες ώρες αφού η πρωτεύουσα έπεσε στα χέρια τους.

«Ο διοικητής Άχμεντ αλ Σάρεχ (σ.σ. το πραγματικό όνομα του Τζολάνι) προσκύνησε και φίλησε το χώρα» μόλις έφτασε στην πόλη, μετέδωσε το κανάλι των ανταρτών στο Telegram.

Διαβάστε ακόμα: Συρία: Διέφυγε απ' τη χώρα ο Άσαντ - Η Δαμασκός στα χέρια των ανταρτών

Ο επικεφαλής της Χάγιατ Ταχρίρ αλο Σαμ (HTS), της ριζοσπαστικής οργάνωσης που ηγείται του συνασπισμού των ανταρτών, που έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η βούλησή μας είναι σταθερή και η αποφασιστικότητά μας ακλόνητη» είπε ο Αλ Τζολάνι στην ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την επίσημη συριακή τηλεόραση, την οποία ελέγχουν πλέον οι αντάρτες. «Συνεχίζουμε να δρούμε με αποφασιστικότητα για να επιτύχουμε τους στόχους της επανάστασής μας», συνέχισε. «Το μέλλον είναι δικό μας και οδεύουμε προς τη νίκη», τόνισε.

Της έλευσης του ηγέτη της HTS είχε προηγηθεί ένα δραματικό βράδυ όπου το καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε (κυριολεκτικά εν μια νυκτί), με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Συρίας να επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο και να αναχωρεί από τη χώρα.

Διαβάστε ακόμα: Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι: Ο φονταμενταλιστής που έριξε τον Άσαντ

Σύμφωνα με μια τελευταία εξέλιξη, ο ανατραπείς πρόεδρος της Συρίας βρίσκεται στη Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα πηγή στο Κρεμλίνο.

Όπως έγινε γνωστό η Ρωσία χορηγεί άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του βάσει ανθρωπιστικών λόγων .

Διαβάστε ακόμα: Συρία: Οι φόβοι για διολίσθηση στο χάος, τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία

Δια περιπάτου

Η προέλαση των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών ξεκίνησε πριν από περίπου 10 ημέρες. Πρώτη επιτυχία τους η ιδιαίτερα εύκολη κατάληψη του Χαλεπίου στον βορρά της χώρας, ενώ ακολούθησε η Νταράα στον νότο όπου αλώθηκε με σχεδόν μηδενική αντίσταση.

Από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έδειχναν μαχητική διάθεση. Αντίθετα, ο στρατός του καθεστώτος εγκατέλειπε βαρύ και ελαφρύ οπλισμό και τρεπόταν σε φυγή στη θέα της προέλασης των ανταρτών.

Μετά τις ταχύτατες περικυκλώσεις της Χάμα και της Χομς, ακολούθησε η σειρά της Δαμασκού η οποία πέρασε επί της ουσίας αμαχητί στα χέρια των αντικαθεστωτικών.

Όπως έγινε γνωστό, στρατιώτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας εγκατέλειψαν το αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας μετά την αναχώρηση του Άσαντ. Εξοπλισμός καθώς και στολές βρέθηκαν διάσπαρτες, καθώς οι πρώην πιστοί στο καθεστώς προσπάθησαν να αναμιχθούν με το πλήθος.

Οι μαχητές της HTS κατέλαβαν τη φυλακή Σεντνάγια στα περίχωρα της πρωτεύουσας, απελευθερώνοντας τους κρατούμενους. «Γιορτάζουμε μαζί με τον συριακό λαό την είδηση της απελευθέρωσης των κρατουμένων μας από τα δεσμά τους και την ανακοίνωση του τέλους της εποχής της αδικίας στη φυλακή Σεντνάγια», ανέφεραν σε ανακοίνωση τους.

Ακολούθως κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο, ενώ αργότερα η κατοικία του Άσαντ λεηλατήθηκε από το πλήθος.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 900 άνθρωποι, εκ των οποίων 138 άμαχοι, σκοτώθηκαν από τότε που άρχισε η επίθεση των ανταρτών στη Συρία στις 27 Νοεμβρίου, η οποία ανέτρεψε τον Άσαντ έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

"Μετά τις μάχες για την ανατροπή του Άσαντ, 910 άνθρωποι σκοτώθηκαν: 392 αντάρτες, 380 μέλη των δυνάμεων του ανατραπέντος προέδρου Άσαντ και των συμμάχων του και 138 άμαχοι", τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Πλέον ο συνασπισμός των σύρων ανταρτών δήλωσε ότι συνεχίζει τη δουλειά για να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία σε μια μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες.

Χαιρετίζουν αλλά και ανησυχούν

Η είδηση της πτώσης του Άσαντ έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα από ευρωπαϊκές και αραβικές πρωτεύουσες. Παρίσι, Ρώμη, Βερολίνο χαιρέτησαν την αποχώρησή του, αλλά παράλληλα είναι έκδηλοι οι φόβοι της πιθανότητας η κατάσταση να πυροδοτήσει ένα νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία.

Βέβαια, στον αντίποδα οι αντάρτες από την πλευρά τους κάλεσαν τους εκτοπισμένους στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην «ελεύθερη Συρία».

Οι Αραβικές χώρες (όπως το Κατάρ, η Ιορδανία κ.α.) φοβούνται το χάος που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από ένα κενό εξουσίας στη Συρία, το οποίο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πάντως όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής για να δουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας συριακής πραγματικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider