Καμπάνες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ «πέφτουν» στην χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για τις χωματερές όσο και για την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου, κυρίως στις περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής.
Την ίδια στιγμή, τα σκουπίδια απειλούν να πνίξουν την Πελοπόννησο, ενώ αναζητείται λύση και για την Αττική αφού υπολογίζεται ότι η χωματερή στη Φυλής έχει διάρκεια ζωής, μόλις 40 μήνες. Μετά ο Θεός να βάλει το χέρι του!
Όμως πέρα από το καθεαυτό πρόβλημα, της διαχείρισης των σκουπιδιών, εξίσου σημαντική είναι και η οικονομική πλευρά του θέματος, αφού οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν χρήματα επειδή καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν κατάφερε να δώσει λύση.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει επιβάλλει για τις χωματερές, πρόστιμο 10,8 εκατ. ευρώ, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ πριν από μερικές ημέρες οι ελληνικές αρχές απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία στοιχεία, προκειμένου να υπολογιστεί η δεύτερη δόση του ευρωπροστίμου.
Πέρα από τις χωματερές αντιμετωπίζουμε και άλλο σημαντικό πρόβλημα: Aυτό της έλλειψης αποχετευτικού δικτύου, για το οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μας επέβαλλε καμπάνα 10 εκατ. ευρώ, που θα αυξάνεται κατά 3,64 εκατ. ευρώ στο τέλος κάθε εξαμήνου.
Και όμως εμείς, παρά τα πρόστιμα, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την δημόσια υγεία, τσακωνόμαστε για τον τρόπο που θα λύσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των κατασκευαστικών Ομίλων αλλά και των λοιπών εμπλεκομένων στην υπόθεση των σκουπιδιών, μόνο εις βάρος των πολιτών και της χώρας λειτουργεί.
Ανεξάρτητα αν θα εφαρμοστεί ο Εθνικός Σχεδιασμός του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη ή ο ΠΕΣΔΑ (σ.σ. Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) της Πελοποννήσου του Περιφερειάρχη Π. Τατούλη, εκείνο που θέλουμε είναι η οριστική επίλυση του θέματος.
Από βεντέτες έχουμε χορτάσει. Δεν ενδιαφέρει κάνεναν ποιος θα βγει νικητής από την κόντρα Τσιρώνη - Τατούλη, αλλά αν θα σταματήσουμε να βλέπουμε τόνους σκουπιδιών να πνίγουν πεζοδρόμια και δρόμους και να φοβόμαστε ότι η υγειονομική βόμβα μπορεί να σκάσει στην πόρτα μας, ανά πάσα στιγμή.
Υποσημείωση: Τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος καλό θα ήταν να λύσουν πρώτα το θέμα των σκουπιδιών και μετά να ασχοληθούν με την «Αστυνομία της Φύσης», η οποία στην παρούσα φάση μπορεί να περιμένει!