«Πρέπει να καταδικάσουμε τον αντισημιτισμό, όπως πρέπει να καταδικάσουμε όλες τις μορφές ρατσισμού, προκατάληψης και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας» και «να ανανεώσουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων» τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μήνυμά του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
«Αυτοί οι στόχοι φτάνουν στον πυρήνα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα διστάσουμε ποτέ σε αυτόν τον αγώνα» σημειώνει ο γενικός γραμματέας.
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «ογδόντα χρόνια από το τέλος του Ολοκαυτώματος, ο αντισημιτισμός είναι ακόμα μαζί μας τροφοδοτούμενος από τα ίδια ψέματα και την απέχθεια που κατέστησαν δυνατή τη ναζιστική γενοκτονία» και προσθέτει:
«Ο αντισημιτισμός αυξάνεται. Οι διακρίσεις είναι κοινό φαινόμενο. Το μίσος χτυπά σε όλο τον κόσμο. Αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα διαστρεβλώνονται, μειώνονται και απορρίπτονται... Γίνονται προσπάθειες για την αλλαγή της εικόνας και την αποκατάσταση των Ναζί και των συνεργατών τους».
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτάσσει: «Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτά τα αίσχη. Σε αυτές τις ημέρες διαίρεσης και περισσότερο από ένα χρόνο από τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στην κοινή μας ανθρωπιά».
Αναφερόμενος στη σημασία της επετείου του Ολοκαυτώματος, ο γενικός γραμματέας τονίζει πως το 2025 σηματοδοτεί την ογδοηκοστή επέτειο από το τέλος του και συμπληρώνει: «Θρηνούμε τα έξι εκατομμύρια Εβραίων που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους που επιχείρησαν να αφανίσουν έναν ολόκληρο λαό. Θρηνούμε τους Ρομά και τους Σίντι, τα άτομα με αναπηρίες και όλους τους άλλους που υποδουλώθηκαν, διώχθηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει τη στήριξή του στο πλευρό των θυμάτων, των επιζώντων και των οικογενειών τους. «Ανανεώνουμε την αποφασιστικότητά μας να μην ξεχάσουμε ποτέ» προσθέτει και υπογραμμίζει: «Το να αφήσουμε το Ολοκαύτωμα να σβήσει από τη μνήμη θα ατίμαζε το παρελθόν και θα πρόδιδε το μέλλον. Η μνήμη είναι μια ηθική πράξη. Και μια παρότρυνση για δράση. Το να γνωρίζεις την ιστορία του Ολοκαυτώματος σημαίνει ότι γνωρίζεις τα βάθη στα οποία μπορεί να βυθιστεί η ανθρωπότητα. Για να καταλάβουμε πώς οι Ναζί μπόρεσαν να διαπράξουν τα ειδεχθή εγκλήματά τους, με τη συνενοχή άλλων. Για να κατανοήσουμε ότι ο καθένας από εμάς έχει ένα ιερό καθήκον να μιλήσει ενάντια στο μίσος και να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας κάνει στο μήνυμά του ξεχωριστή αναφορά στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Μετά την κόλαση του Ολοκαυτώματος, οι χώρες ενώθηκαν. Κατοχύρωσαν την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου στην. Σε σκοτεινούς καιρούς, αυτό το κείμενο παραμένει ένα λαμπρό φως» υπογραμμίζει.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ