Τελευταία ενημέρωση 12:20
Συνεχίζεται το μπαράζ σεισμικών δονήσεων μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της Σαντορίνης, προειδοποιώντας τους για κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας και επισημαίνοντας ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Θήρα.
⚠️Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας.
‼️ Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές #Αμμούδι #Αρμένη και #Παλιό_Λιμάνι #Φηρών στη νήσο #Θήρα.
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών @pyrosvestiki
@hellenicpoliceℹ️…
— 112 Greece (@112Greece) February 3, 2025
Στις 11:29, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ , με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Από τις 09:36 έως τις 10:26 καταγράφηκαν 5 σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών, με μεγαλύτερη αυτή στις 10:26 με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίστηκαν, με σημαντικότερη αυτή που σημειώθηκε στις 01:54, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
- Δείτε επίσης - Aegean: Προσθήκη 3 έκτακτων πτήσεων από και προς τη Σαντορίνη στις 3 και 4 Φεβρουαρίου
Συνεδριάζουν το μεσημέρι οι Επιτροπές
Εν τω μεταξύ, σε εγρήγορση βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη. Επικεφαλής είναι ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα αποφασιστεί η επιπλέον συνδρομή δυνάμεων και σε άλλα νησιά εκτός από τη Σαντορίνη. Σημειώνεται, ότι από χθες οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και τις ΕΜΟΔΕ έχουν στήσει σκηνές έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΑΠΠΟΣ για να διαμείνουν σε αυτές, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο.
Παράλληλα, το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.
Η ακολουθία των σεισμών απομακρύνεται από τη Σαντορίνη
Απομακρύνεται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίριά του, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης. Όσο μεγαλώνει η απόσταση από το νησί τόσο καλό είναι για τα κτίρια σε αυτό, σημείωσε ο κ. Καραστάθης και πρόσθεσε ότι όλη νύχτα συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα με μεγαλύτερο μέγεθος τα 4 Ρίχτερ.
Λέκκας: Θα έχουμε μια μακρά περίοδο σεισμικής δραστηριότητας
Όπως ανέφερε νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ομότιμος καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, «το είχαμε τονίσει από χθες ότι θα έχουμε να κάνουμε με μια μακρά περίοδο σεισμικής δραστηριότητας η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει από μερικές μέρες μέχρι και βδομάδες. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για πρόληψη. Αν έχουμε το αρνητικό σενάριο για το οποίο είναι ελάχιστες οι πιθανότητες είμαστε προετοιμασμένοι».
Ένας σεισμός πάνω από 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έχει πολύ λίγες πιθανότητες να συμβεί, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «λίγο πάνω από 5 είναι πιθανό σενάριο. Πάνω από 5,5 Ρίχτερ έχει μικρή πιθανότητα να συμβεί, ενώ το 6 έχει πολύ μικρές πιθανότητες».
Η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με την ηφαιστειακή
«Υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος. Δεν τον αρνούμαστε και έτσι θα πάμε μέχρι νεωτέρας» δήλωσε σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας από τη Σαντορίνη όπου βρίσκεται. Ο κ. Λέκκας ανακοίνωσε ότι στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσουν από κοινού η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή εκτίμησης ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν την κατάσταση.
Πάντως ο κ. Λέκκας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ηφαιστείου. «Είμαστε 15 Έλληνες επιστήμονες εδώ και καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα» τόνισε ο καθηγητής.
Ακόμη ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι «δεν έχει αλλάξει η κατάσταση όσον αφορά στη σεισμική διέγερση. Υπάρχει τα τελευταία 24ωρα και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα τερματιστεί άμεσα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες». Ανέφερε επίσης ότι όσο μεγαλώνει η απόσταση του επίκεντρου απο τη Σαντορίνη τόσο θετικό είναι για το νησί.