ΟΗΕ: Μόνο 10 από τις 200 χώρες κατέθεσαν τον νέο οδικό χάρτη τους για το κλίμα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΟΗΕ: Μόνο 10 από τις 200 χώρες κατέθεσαν τον νέο οδικό χάρτη τους για το κλίμα
Μεταξύ αυτών που έχουν καθυστερήσει συγκαταλέγονται οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως, οι οποίες πιέζονται να παρουσιάσουν υποδειγματικές στρατηγικές μετά την απόσυρση των ΗΠΑ.

Γύρω στις 10 χώρες σεβάστηκαν μόνον την σημερινή διορία που είχε ορίσει ο ΟΗΕ για να υποβάλουν τα επικαιροποιημένα σχέδιά τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ μεταξύ αυτών που έχουν καθυστερήσει συγκαταλέγονται οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως, οι οποίες πιέζονται να παρουσιάσουν υποδειγματικές στρατηγικές μετά την απόσυρση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με βάση δεδομένων του ΟΗΕ Κλίμα, μόνον 10 από τις περίπου 200 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015 υπέβαλαν την επικαιροποιημένη στρατηγική τους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2035 εμπρόθεσμα.

Αν και η Βρετανία, η Ελβετία ή η Βραζιλία, η οποία θα φιλοξενήσει την επόμενη COP30 τον Νοέμβριο, κατέθεσαν το επικαιροποιημένο τους σχέδιο, άλλα συμβαλλόμενα μέρη, όχι ήσσονος σημασίας, όπως για παράδειγμα η Κίνα, η Ινδία και η ΕΕ, δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί στο κάλεσμα. Ωστόσο αναμένεται ότι θα το κάνουν εντός του έτους.

Όσον αφορά το σχέδιο που κατέθεσαν οι ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου τους Τζο Μπάιντεν, αυτό αναμένεται ότι δεν θα έχει καμία ουσία, δεδομένης της επανεκλογής στην αμερικανική προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε την εκ νέου αποχώρηση της χώρας του από την συμφωνία του Παρισιού.

Αυτή προβλέπει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη αναθεωρούν τακτικά τις δεσμεύσεις τους με στόχο την απαλλαγή τους από τον άνθρακα, που ονομάζονται «καθορισμένες συνεισφορές σε εθνικό επίπεδο» (CDN στην ορολογία του ΟΗΕ). Τα κείμενα αυτά αναφέρουν με λεπτομέρεια για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο μια χώρα σχεδιάζει να αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή να εγκαταλείψει τη χρήση άνθρακα.

Οι στρατηγικές αυτές υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζουν τον ρόλο που σκοπεύει να αναλάβει κάθε χώρα για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και για να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο: οι προηγούμενοι εθνικοί οδικοί χάρτες οδηγούν τον κόσμο σε μια καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, με άνοδο της θερμοκρασίας 2,6 ως 2,8 βαθμών Κελσίου, επίπεδο που συνεπάγεται καύσωνες, ξηρασίες και ακραίες βροχοπτώσεις, την εξαφάνιση ειδών και μια μη αναστρέψιμη άνοδο της στάθμης των υδάτων των θαλασσών.

Δεν υπάρχουν κυρώσεις για την καθυστέρηση της υποβολής των CDN, τα οποία παρουσιάζονται εκουσίως και δεν είναι νομικά δεσμευτικά.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις υποβολής τους, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Κλίμα Σάιμον Στιλ έκρινε «λογικό να παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχέδια αυτά είναι πρώτης ποιότητας».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, πάνω από 170 χώρες ανακοίνωσαν ότι υπολογίζουν να υποβάλουν το σχέδιό τους φέτος, στην μεγάλη πλειονότητά τους πριν από τη διεξαγωγή της COP30.

Προς το παρόν ελάχιστα σχέδια στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, σύμφωνα με τον Climate Action Tracker, ο οποίος επέκρινε τις πιο πρόσφατες επικαιροποιήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των ΗΠΑ της Νέας Ζηλανδίας και της Ελβετίας. Μόνον η Βρετανία τα πάει καλά, σύμφωνα με τον όμιλο αυτόν ερευνών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση φον ντερ Λάιεν - Τζει Ντι Βανς αύριο στο Παρίσι

ΗΠΑ: Κολομβιανοί μετανάστες καταγγέλλουν την ταπεινωτική τους μεταχείριση

Ντε Γκίντος: Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ προκαλεί «τεράστια αβεβαιότητα»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider