«Δύο ταχυτήτων» οι διεκδικήσεις των αγροτών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δύο ταχυτήτων» οι διεκδικήσεις των αγροτών

Με διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση με τις άλλες φορές διεκδικούν οι αγρότες την ικανοποίηση των αιτημάτων τους σχετικά με τη φορολογία και το ασφαλιστικό. Για κάποιες επιτροπές οι κινητοποιήσεις έχουν λάβει πολιτικό χαρακτήρα, ο οποίος εκφράζεται με το συλλαλητήριο της Τρίτης και για κάποιους άλλους το θέμα οδηγείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Από το συλλαλητήριο απέχουν μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ κάποια άλλα επιφυλάσσονται για κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον (μπλόκο Τεμπών κλπ). Το σίγουρο είναι ότι φέτος έχουν μειωθεί τα περιστατικά κλεισίματος δρόμων, τακτική που δείχνουν πλέον να καταδικάζουν και εκπρόσωποι των μπλόκων της Μακεδονίας.

Όσον αφορά στις εν εξελίξει κινητοποιήσεις ο κ. Κώστας Τζέλλας από το μπλόκο της Νίκαιας μιλώντας στο insider.gr, δήλωσε ότι «συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο και δίνουμε ψήφισμα στη Βουλή. Προς το παρόν δεν έχουμε αποφασίσει κάτι άλλο».

Τα αιτήματα των αγροτών συνοψίζονται στα εξής:

- κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ,

-μείωση των ορίων συνταξιοδότησης,

-αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ,

-προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί,

-ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ,

-αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα,

-διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

Βαγγέλης Μπούτας: Ο αγώνας συνεχίζεται

Σε δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μπούτας, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ανέφερε ότι «πραγματοποιούμε το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο και καλούμε όλο το λαό της Αθήνας που υποφέρει από αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ να μας δείξει αλληλεγγύη. Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ». Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων: Δεν λαμβάνουμε μέρος σε κάτι κομματικό-Δεν κλείνουμε δρόμους

«Δεν λαμβάνουμε μέρος σε κάτι κομματικό. Δεν μας αντιπροσωπεύει. Δεν συμμετέχουμε σε αυτές τις κινητοποιήσεις και δεν κλείνουμε τους δρόμους. Αυτός ο τρόπος διαμαρτυρίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, ο κ. Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει εκφράσει την αντίθεσή της στα προωθούμενα μέτρα μέσω της προσφυγής της στο ΣτΕ. Συγκεκριμένα, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και άλλοι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα υπέγραψαν για προσφυγή κατά του ασφαλιστικού νόμου, η οποία θα κατατεθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 50.000 ενώ όπως εκτίμησε ο κ. Γκόντιας ο αριθμός τους αναμένεται να διπλασιαστεί.

Στις 8 Μαρτίου καταβαίνει στην Αθήνα το μπλόκο Τεμπών

Από το σημερινό συλλαλητήριο απέχει και το μπλόκο των Τεμπών. Όπως σημειώνει ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, μιλώντας στο insider.gr, «αύριο μεταβαίνει το Συντονιστικό Μακεδονίας και μάλλον στις 8 Μαρτίου θα μεταβούμε και εμείς στην Αθήνα».

Σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία αγροτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider