Οι αναπλάσεις της Αττικής που δεν έγιναν ποτέ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αναπλάσεις της Αττικής που δεν έγιναν ποτέ

Μικρό καλάθι κρατούν οι γνωρίζοντες ακούγοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί παρεμβάσεων και αστικών αναπλάσεων στην Αθήνα. Μηχανικοί και επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων με τους οποίους επικοινώνησε το insider.gr εκφράζουν σοβαρό προβληματισμό για το κατά πόσο τα έργα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν και μάλιστα θυμίζουν με νόημα πολλές φορές στο παρελθόν που προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν ανακοινώσει παρόμοια μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά εντέλει δεν έγινε τίποτα.

Το insider.gr παρουσιάζει τις πιο σημαντικές αναπλάσεις που ανακοινώθηκαν, σχεδιάστηκαν αλλά τελικά έμειναν στα… χαρτιά και τις οποίες επανέφερε στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός.

Διπλή Ανάπλαση Λεωφόρου Αλεξάνδρας – Βοτανικού

Είναι ίσως το πιο φιλόδοξο σχέδιο που ανακοινώθηκε τα τελευταία χρόνια και το οποίο προκάλεσε πολλές πολιτικές κόντρες (κυρίως για τους Κορμοράνους), δικαστικές διαμάχες και τουλάχιστον μια χρεοκοπία εταιρείας.

Η Διπλή Ανάπλαση περιελάμβανε τη δημιουργία ένα μητροπολιτικού κέντρου μεταφορών στον Ελαιώνα και παράλληλα την κατασκευή αθλητικού συγκροτήματος με το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, κλειστό γήπεδο μπάσκετ κ.α. Επιπλέον εκεί θα κατασκευαζόταν και το εμπορικό κέντρο της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Στη περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα αναπτυσσόταν πάρκο 17 στρεμμάτων, υπόγειος χώρος στάθμευσης 700 θέσεων, ενώ θα κατασκευαζόταν και κτήριο 680 τμ που θα φιλοξενούσε αθλητικό μουσείο και χώρους αναψυχής και εστίασης. Το παλαιό γήπεδο του Παναθηναϊκού –η γνωστή «Λεωφόρος – θα κατεδαφιζόταν.

Στις αντιδράσεις για τη Διπλή Ανάπλαση πρωτοστατούσε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε ταχθεί τότε κατά της ανέγερσης του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό για περιβαλλοντικούς λόγους. Το Συμβούλιο της Επικρατείας «πάγωσε» το έργο και τελικά ενέκρινε το σχέδιο της διπλής ανάπλασης με «μειωμένο» εμπορικό. Στο μεταξύ η Μπάμπης Βωβός είχε μπει στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και η έκταση του μισοτελειωμένου εμπορικού είχε περάσει στα χέρια των τραπεζών.

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια η κυβέρνηση αποσυνδέει τους δύο πόλους της Διπλής Ανάπλασης και τους βλέπει ξεχωριστά. Σχεδιάζει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί πίσω από το Νοσοκομείο της Αεροπορίας (251 ΓΝΑ). Το σχέδιο αυτό οι μηχανικοί με τους οποίους μίλησε το insider.gr το χαρακτηρίζουν «επιεικώς φιλόδοξο» δεδομένης μια σειράς προβλημάτων που δύσκολα μπορούν να λυθούν όπως το ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (το οποίο είναι νόμος του κράτους) και ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στην Β’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού. Για το Βοτανικό προβλέπεται -θεωρητικά- η κατασκευή του σταθμού ΚΤΕΛ με χρήματα από το «Πακέτο Γιουνκέρ», η λειτουργία χώρων άθλησης και ήπιας αναψυχής και βέβαια το εμπορικό κέντρο με τους «κουτσουρεμένους» από το ΣτΕ συντελεστές δόμησης.

Τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Άλλο ένα θέμα που επαναφέρει η κυβέρνηση και το οποίο έχει απασχολήσει πολλές φορές την Αθηναϊκή κοινωνία είναι τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας. Πρόκειται για μια περιοχή 14,5 στρεμμάτων στην «καρδιά» της Αθήνας, ανάμεσα στη ΓΑΔΑ και στο Εφετείο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία είναι αφημένη εδώ και πολλές δεκαετίες στην τύχη της.

Ανά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια για την αξιοποίηση τους όπως: η δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικής Κληρονομιάς, η ανάπτυξη χώρου πρασίνου με παράλληλη αξιοποίηση των κατοικιών ως φοιτητικές εστίες ή για τη δημιουργία ξενώνα, η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ κ.α. Τελικά και εδώ τίποτα δεν έγινε.

Τώρα η περιοχή εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο ανάπλασης που περιλαμβάνει εκτός των Προσφυγικών και τα νοσοκομεία «'Αγιος Σάββας» και «Ελπίς», το μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», τον 'Αρειο Πάγο, το Εφετείο, το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο. Το σχέδιο προβλέπει την κατεδάφιση του Γηπέδου του Παναθηναϊκού, την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τη δημιουργία πάρκου πρασίνου με σχολεία, πλατείες και παιδικές χαρές.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί

Άλλη μια υπόθεση που κρατάει για περισσότερα από 30 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1977 και την οποία επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί. Πρόκειται για το παλιό στρατόπεδο στο Γουδί, μια έκταση 960 στρεμμάτων που μαζί με τους γύρω αδόμητους χώρους που ανήκουν σε δημόσιους φορείς, κυρίως νοσοκομεία φθάνει τα 4.500 στρέμματα. Αν και η περιοχή θα μπορούσε να αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αστικούς πνεύμονες πρασίνου, η υλοποίηση έχει κολλήσει για δεκαετίες λόγω των διαφωνιών διάφορων φορέων όπως οι τρεις δήμοι (Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου), το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Εκκλησιά.

Τώρα, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε την υλοποίηση από έναν Φορέα Διαχείρισης στον οποίο θα συμμετέχουν οι τρεις όμοροι δήμοι, η Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πάντως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε… υποψία πάρκου στο χώρο στον οποίο μάλιστα λειτουργούν διάφορες εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider