Πολίτες της ΕΕ «κατέλαβαν» για δύο ώρες την Ευρωβουλή

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολίτες της ΕΕ «κατέλαβαν» για δύο ώρες την Ευρωβουλή

Δεν είναι πολλές οι φορές που ακούγονται ταυτόχρονα χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες του «ημικυκλίου», της αίθουσας συνεδριάσεων της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες. Και όμως αυτό έγινε σε αρκετά σημεία της συνεδρίασης των πολιτών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη. Για δύο ώρες πολίτες διαφόρων ηλικιών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κατέλαβαν» τα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψη τους και να ρωτήσουν Ευρωβουλευτές για πέντε σημαντικά θέματα που απασχολούν την ενωμένη Ευρώπη όπως η ανεργία των νέων, η παγκοσμιοποίηση, το μέλλον της Ευρώπης και η κλιματική αλλαγή.

Χειροκροτήματα από το σύνολο των 571 πολιτών από διαφορετικές χώρες και σίγουρα με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις που συμμετείχαν στην ειδική εκδήλωση απέσπασε η τοποθέτηση ενός νεαρού Βέλγου που αφού ανέφερε ότι οι πλουσιότερες επιχειρήσεις πληρώνουν μόλις 2% φόρο και ρώτησε τι σκοπεύουν να κάνουν για αυτό οι Ευρωβουλευτές, τόνισε ότι από την ΕΕ έχει εκλείψει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο παρατηρήθηκε εντυπωσιακή ομοφωνία ήταν όταν η αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Μέιριντ Μακγκίνες ρώτησε το «σώμα» αν θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Η απάντηση ήταν ένα καθολικό «όχι». «Δείχνετε το επίπεδο της απογοήτευσης σας», σχολίασε η αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την Συνθήκη της Ρώμης, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι αυτή η χειρονομία είναι συμβολική αλλά ύψιστης σημασίας διότι η ΕΕ διανύει δύσκολους καιρούς με την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και την οικονομική κρίση. «Αυτή τη δύσκολη στιγμή υπάρχει μεγάλη απογοήτευση έναντι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Εμείς, όμως, θα θέλαμε το κοινοβούλιο αυτό να καλύψει αυτό το χάσμα μεταξύ θεσμικών οργάνων και ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε ο κ. Ταγιάνι και πρόσθεσε ότι οι Ευρωβουλευτές δεν πρέπει να είναι «κλεισμένη στα κτήρια των Βρυξελλών αλλά κοντά στους πολίτες».

Η ανεργία των νέων

Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες ήταν η ανεργία των νέων και το πώς μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει εργασία σε όλους. Ο Μπερνάντο Ράμος από την Ισπανία ξεκίνησε την ερώτηση του λέγοντας ότι είναι πατέρας δύο νέων παιδιών με σπουδές και μεταπτυχιακά που δεν έχουν καμία ελπίδα για δουλειά και δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος γιατί το πρόβλημα της ανεργία των νέων αντιμετωπίζεται από πλευράς συμπτωμάτων και όχι αιτιών. «Χρειαζόμαστε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο», σημείωσε. Ο Σέρτζιο Καραμάτζα από την Σικελία σημείωσε ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι πιο έντονο στον ευρωπαϊκό νότο και ειδικά στην ύπαιθρο και σε περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα.

Η παγκοσμιοποίηση

Ήταν ίσως το πιο φορτισμένο θέμα της «ημερήσιας ατζέντας» που ξεκίνησε με μια εισήγηση από την Νατάλια Αλφόνσο από την Oxfam. «Γνωρίζετε πόσοι άνθρωποι κινδυνεύουν από την φτώχια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν λάβουμε υπόψη ότι η Ευρώπη είναι από τις πλουσιότερες ηπείρους; Ένας στους δέκα; Δύο στους δέκα; Η αλήθεια είναι ότι ο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους, δηλαδή 103 εκατ. πολίτες κινδυνεύουν από τη φτώχεια», τόνισε. Ο Βέλγος ΝτεΒίλερς ρώτησε πως μπορεί η ΕΕ να φροντίσει ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους εκεί που παράγουν και πληρώνουν το προϊόν τους. «Διατρέχουμε τον κίνδυνο οι χώρες να στραφούν η μία ενάντια στην άλλη και οι μόνες που κερδίζουν είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις», τόνισε ο νεαρός φοιτητής κερδίζοντας το χειροκρότημα από όλη την αίθουσα.

Η Ευρώπη των 27: Τι γίνεται μετά το Brexit;

Οι Ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην συζήτηση τόνισαν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για περαιτέρω ενοποίηση των υπόλοιπων χωρών. Ωστόσο, οι πολίτες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με το ενδιαφέρον των νέων για την ενωμένη Ευρώπη. Ενώ αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση μια Γερμανίδας φοιτήτριας η οποία τόνισε ότι δεν υπήρξε ενωμένη στάση για το προσφυγικό και κάλεσε την Πολωνία να υποδεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες με το «ευρωκοινοβούλιο» να την καταχειροκροτεί.

Το θέμα της ασφάλειας

Ένας κοινός προβληματισμός εκφράστηκε στην συγκεκριμένη θεματική ενότητα της «ημερήσιας διάταξης». Πολίτες από την Δανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και την Ισπανία που έλαβαν τον λόγο προειδοποίησαν για την περικοπή των προσωπικών ελευθεριών. Τάχθηκαν υπέρ της ασφάλειας χωρίς υπερβολές και σίγουρα όχι σε βάρος της προσωπικής ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων. «Δεν μπορούμε να απεμπολούμε τις βασικές μας αρχές στο όνομα της ασφάλειας», τόνισε ένας Δανός πολίτης κατά την τοποθέτηση του.

Η κλιματική αλλαγή

Τελευταίο θέμα της ατζέντας ήταν αυτό το περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για ζήτημα για το οποίο, όπως τονίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο μετά και από την επικράτηση του αρνητή της κλιματικής αλλαγής Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Μια συμβολική αρχή

Οι πολίτες που συμμετείχαν στην συνεδρίαση ήταν αναμφίβολα ικανοποιημένοι, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μέλη φιλοευρωπαϊκών οργανώσεων και γενικά άνθρωποι που παρά την απογοήτευση που εξέφρασαν για διάφορα ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής θεωρούν πως η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η κοινή αίσθηση ήταν πάντως πως οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ακούν πιο σταθερά την γνώμη των πολιτών και αυτές οι επετειακές εκδηλώσεις μπορεί να αποτελούν μια καλή αρχή, αλλά σίγουρα δεν θα πρέπει να αποτελούν το σύνολο της προσπάθειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider