Το Ευρωκοινοβούλιο «προειδοποιεί» Βρετανία και Κομισιόν

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Ευρωκοινοβούλιο «προειδοποιεί» Βρετανία και Κομισιόν

Αποφασισμένο να έχει ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή προειδοποιεί πως η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας είναι ουσιαστικά μια διαδικασία χωρίς επιστροφή. Και αυτό διότι όπως αναφέρει η πρόταση ψηφίσματος που ενέκρινε η Διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής την Τετάρτη ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο αλλάξει γνώμη, για να ακυρωθεί το Brexit απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

H πρόταση ψηφίσματος που συνέταξαν οι ηγέτες των τεσσάρων πολιτικών ομάδων (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) και η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ξεκαθαρίζει ακόμη ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου, δηλαδή μέχρι τουλάχιστον τις 30 Μαρτίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεχίσει να καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπει η Συνθήκη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών δεσμεύσεων βάσει του προϋπολογισμού της Ένωσης. Ακόμη το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεχίσει να αποδέχεται τις τέσσερις ελευθερίες, την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τις γενικές δημοσιονομικές εισφορές και την τήρηση της κοινής εμπορικής πολιτικής της ΕΕ μέχρι την αποχώρηση του. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν, ακόμη, στη σημασία της αντιμετώπισης του ζητήματος των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Μια ομαλή έξοδος αποτελεί απόλυτη απαίτηση και προϋπόθεση για οποιαδήποτε ενδεχόμενη μελλοντική εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΒ. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Το προνόμιο της ιδιότητας του μέλους της ΕΕ ενέχει ευθύνες και αυτές οι ευθύνες συνεπάγονται τη διασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών. Οι τέσσερις ελευθερίες είναι η συγκολλητική ουσία που την κρατά ενωμένη και είναι αδιαίρετες» δήλωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Ομάδες και η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων σημειώνουν ότι θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για πιθανές εμπορικές συμφωνίες με τρίτα κράτη πριν από την έξοδό του από την ΕΕ και ότι αναμένουν την καλόπιστη συνεργασία από πλευράς ΗΒ στις διαπραγματεύσεις οι οποίες αφορούν τη νομοθεσία της Ένωσης σε άλλους τομείς πολιτικής μέχρι την αποχώρησή του. Προειδοποιούν ότι διμερείς συμφωνίες μεταξύ του ΗΒ και ενός ή περισσότερων κρατών που εξακολουθούν να είναι μέλη της ΕΕ, όπως για παράδειγμα σχετικά με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα θεωρηθεί παράβαση των Συνθηκών της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές είναι κάθετοι ότι τα προνόμια ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά ενός κράτους που αποχωρεί από την ΄Ενωση. Η μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΒ θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία σύνδεσης αναφέρει η πρόταση. Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε τη συνεχιζόμενη συμμόρφωση του ΗΒ στα ευρωπαϊκά πρότυπα, στους τομείς του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, του θεμιτού ανταγωνισμού, του εμπορίου και της κοινωνικής πολιτικής.

Προειδοποίηση και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης με την Βρετανία για την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο όποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ αν δεν έχει ρόλο και ενεργή συμμετοχή σε όλες τις διαβουλεύσεις που θα οδηγήσουν στην τελική συμφωνία.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενες μεταβατικές διευθετήσεις βασισμένες σε σχέδια για την μελλοντική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, αλλά μόνον εφόσον και όταν θα έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος προς μία συμφωνία αποχώρησης. Μία συμφωνία για την μελλοντική σχέση μπορεί να ολοκληρωθεί αφού το ΗΒ έχει ήδη αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ οι μεταβατικές ρυθμίσεις δεν μπορεί να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider