«Πυρηνικές» διαφωνίες για Μακρόν-Λεπέν

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πυρηνικές» διαφωνίες για Μακρόν-Λεπέν

Αν και τα ενεργειακά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ως «ατομική βόμβα» στην β’ φάση της εκλογικής αναμέτρησης στη Γαλλία στις 7 Μαΐου, η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να επηρεάσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και την επίτευξη της ενεργειακής ένωσης. Ο νέος πρόεδρος θα είναι ο πρώτος μετά τον Ζακ Σιράκ ο οποίος θα εγκαινιάσει ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο ενώ μια από τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να λάβει είναι και η τύχη των παλαιότερων πυρηνικών αντιδραστήρων οι οποίοι αποτελούν κοστοβόρες πηγές ενέργειας. Η πυρηνική βιομηχανία στη Γαλλία βρίσκεται σε ένα «σταυροδρόμι» και πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές που θα εξασφαλίζουν ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια αλλά και μειωμένα κότη.

Το σίγουρο είναι ότι οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες ενεργειακές ατζέντες. Το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν είναι ότι και οι δύο τάσσονται κατά του σχιστολιθικού αερίου.

Η ενεργειακή πολιτική που προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν

Σύμφωνα με την S&P Global Platts, η ενεργειακή πολιτική που προτείνει ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται υπέρ της μείωσης προμήθειας ενέργειας από τις πυρηνικές μονάδες και της αύξησης διείσδυσης των ΑΠΕ με διπλασιασμό παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2022. Στην πολιτική του Μακρόν εντάσσεται και το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2022 ενώ για την πυρηνική ενέργεια θεωρεί ότι δεν είναι καλό το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από τους πυρηνικούς σταθμούς και υποστηρίζει το πρόγραμμα της ενεργειακής μετάβασης. Παράλληλα στηρίζει το στόχο της τωρινής κυβέρνησης για μερίδιο 50% ως το 2025 από 75% σήμερα. Ο Μακρόν επιδιώκει το κλείσιμο του παλαιού πυρηνικού σταθμού Φέσενχαϊμ, ισχύος 1.840 μεγαβάτ και υποστηρίζει την επένδυση στην αποθήκευση ενέργειας και στα έξυπνα δίκτυα για να επέλθει ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική τάσσεται υπέρ ενός πλαφόν στη φορολογία του άνθρακα.

Η ενεργειακή πολιτική που προτείνει η Μαρίν Λεπέν

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η πολιτική που προτείνει για τα ενεργειακά η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν. Η Λεπέν τάσσεται υπέρ της διατήρησης των πυρηνικών σταθμών και υποστηρίζει την επιστροφή της εταιρείας ηλεκτρισμού της Γαλλίας, EDF, στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου. Θέτει ως μότο τον «έξυπνο προστατευτισμό» ο οποίος εντάσσεται σε ένα «πατριωτικό μοντέλο» και δίνει προτεραιότητα στα πυρηνικά και την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Παράλληλα, δεν επιθυμεί να κλείσει ο πυρηνικός σταθμός Φέσενχαϊμ (θα πρέπει να αλλάξει για αυτό το νόμο του 2014 προκειμένου να επιτραπεί η περαιτέρω λειτουργία τους) ενώ δεν έχει εκφραστεί σχετικά με το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων. Ως προς τις ΑΠΕ, τάσσεται υπέρ της βιοενέργειας-υπό την προϋπόθεση ότι προέρχεται από γαλλικές πηγές- και υπέρ της χρήσης ηλιακής ενέργειας ενώ ζητά αναστολή στη χρήση αιολικής ενέργειας.

Οι συνέπειες για τη Γαλλία και την Ευρώπη

Όπως αναφέρει η S&P Global Platts το γαλλικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο ψύχος και κάθε φορά που η θερμοκρασία μειώνεται κατά 1 βαθμό Κελσίου, οι ανάγκες για ηλεκτρισμό αυξάνονται κατά 2,4 γιγαβάτ. Οι εποχιακές διακυμάνσεις εξισορροπούνται κυρίως μέσω του διασυνοριακού εμπορίου, το οποίο έχει δυναμικότητα 15 γιγαβάτ και έχει προγραμματιστεί επέκτασή του.

Η Platts εκτιμά ότι το πρόγραμμα του Μακρόν θα επιδείνωνε το ενεργειακό έλλειμμα κατά τους χειμερινούς μήνες και τις περιόδους της αυξημένης ζήτησης εξαιτίας του κλεισίματος των λιγνιτικών και πυρηνικών μονάδων. Για το πρόγραμμα της Λεπέν θεωρεί ότι η απομάκρυνση από την αιολική ενέργεια θα είχε αρνητικές συνέπειες.

Οι αναλυτές της Platts αναμένουν ότι η Γαλλία από καθαρός εξαγωγέας ενέργειας θα καταστεί καθαρός εισαγωγέας μέχρι το 2030 εξαιτίας της

Ανάπτυξης των ΑΠΕ στις γειτονικές αγορές, αλλά και της απόσυρσης των πυρηνικών στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider