Οι αποκρατικοποιήσεις και η «κατάρα» του ενός υποψηφίου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αποκρατικοποιήσεις και η «κατάρα» του ενός υποψηφίου

Η κατάθεση προσφοράς από την κινεζική Cosco για το 67% του ΟΛΠ σίγουρα δεν προκάλεσε κάποια έκπληξη. Το ότι η Cosco ήταν ο μόνος υποψήφιος για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του οργανισμού του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, επίσης δεν εξέπληξε κανέναν. Και αυτό θα έπρεπε να μας απασχολεί.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ δεν ήταν ο μοναδικός που τελικά προσέλκυσε έναν και μοναδικό υποψήφιο. Έχουν προηγηθεί οι διαγωνισμοί για τον ΟΠΑΠ, τον ΔΕΣΦΑ και το Ελληνικό. Μόνο ο Αστέρας Βουλιαγμένης είχε την «τύχη» να προσελκύσει περισσότερους διαγωνιζόμενους στην τελική φάση.


Το έργο το έχουμε ξαναδεί: Ένας και μοναδικός υποψήφιος καταθέτει προσφορά χαμηλότερη από την αποτίμηση της αξίας του περιουσιακού στοιχείου, το ΤΑΙΠΕΔ ζητεί βελτιωμένη προσφορά, ο υποψήφιος υποβάλει την βελτιωμένη προσφορά στο ύψος της αποτίμησης και παίρνει το έργο.

Είναι όμως αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα; Το ότι ολοκληρώνεται μια αποκρατικοποίηση δεν σημαίνει αυτόματα και επιτυχία.

Η κατάθεση μιας και μοναδικής προσφοράς ουσιαστικά δεν προσφέρει καμιά υπεραξία. Η αποκρατικοποίηση γίνεται ως «έχει», με το τίμημα να είναι το ελάχιστο δυνατό καθώς δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός και η αυξημένη προσφορά που μπορεί να ανεβάσει το τίμημα και όλα τα υπόλοιπα ανταλλάγματα.

Σίγουρα η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προσελκύει χιλιάδες επενδυτές. Αλλά ότι το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, το οποίο αποτελεί επένδυση ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος δεν κατάφερε να προκαλέσει ενδιαφέρον είναι σίγουρο καμπανάκι για την πορεία άλλων αποκρατικοποιήσεων πιο «ήπιων τόνων».

Το αν θα πρέπει να γίνουν ή να μην γίνουν αποκρατικοποιήσεις αποτελεί ένα θέμα συζήτησης ιδεολογικού χαρακτήρα, το οποίο όμως στην σημερινή συγκυρία των μνημονίων και του χρέους λίγη σημασία έχει.

Η κυβέρνηση από την στιγμή που έχει επιλέξει αυτό τον δρόμο –καλώς ή κακώς- οφείλει να δουλέψει στο φουλ για να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Οφείλει, με άλλα λόγια, να εξασφαλίσει τα καλύτερα ανταλλάγματα για τον ελληνικό λαό. Αυτό, όμως, με έναν και μοναδικό υποψήφιο δεν γίνεται.

Με έναν και μοναδικό υποψήφιο επενδυτή εξασφαλίζεις μόνο τα «προβλεπόμενα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider